Piparkoogimoos

100 ml vett, 1 kg virsikuid, 3 keskmise suurusega apelsini, 1 sidrun, 50 g mandlilaaste, 500 g suhkrut, maitse järgi ingverit, kaneeli, musta pipart ja purustatud nelki.

Puuviljad hautada pehmeks, püreestada. Lisada suhkur, mandlilaastud ja maitseained. Moos tekitab mistahes aastaajal saia, pannkookide või millega iganes sööduna jõulutunde, meenutades maitselt piparkooki.

Merje Ottson


Europärslane

0,5 kg tikreid
0,5 kg virsikuid
ca 700 g suhkrut (mille võib osaliselt asendada moosisuhkruga)
1 sidruni mahl

Virsikud koorida ja tükeldada. Tikrid puhastada. Mõlemad hautada eraldi nõudes, siis püreerida saumikseriga. Segud valada kokku. Lisada suhkur. Keeta, kuni vahtu ei tule. Enne täielikku valmimist lisada sidrunimahl.

Valada kuumalt purkidesse, kaanetada. Enne tarvitamist lasta n-ö laagerduda.

Soovitus: virsikud ja tikrid peavad olema poolküpsed, mitte ülevalminud.

Moosi nimest: tikrid on Euroopa päritolu ja virsikud Pärsiast.

Kulla Leppik