Kõik need küpsetised sobivad igale pühapäevasele koosviibimisele ka siis, kui selleks erilist põhjust pole.

Plaadipirukas kanafileega

Põhi

- 200 g hapukoort

- 150 g margariini või võid

- 6 dl jahu

n ½ tl soola

Kate

- 4 broilerifileed

- 1 porru

- 1 suurem punane paprika

- 3 hapumat õuna

- 4 sl õli

- 2 sl karrit

- 500 g maitsestamata jogurtit

- 200 ml kohvikoort

- 6–7 muna

- jahvatatud valget pipart

- 1 tl soola

Tükeldage margariin väikesteks tükkideks, laske toatemperatuuril pehmeneda. Siis segage hapukoor, sool ning margariin jahuga tainaks. Määrige sügavam ahjuplaat rasvainega ja suruge tainas laiali, nii et see ka servad kataks. Pange ahi sooja. Küpsetage põhja 175° juures umbes 10 minutit.

Lõigake fileed õhukesteks ribadeks, praadige 2 sl õli ja 1 sl karriga, kuni need piimjaks muutuvad. Tõstke liha pannilt kaussi. Peenestage porru, õunad ja paprika väikesteks kuubikuteks, praadige ülejäänud õli-karrisegus kergelt läbi ja segage kausis fileeribadega. Laotage segu kausist eelküpsetatud pirukapõhjale. Lööge munad lahti ning kloppige koos jogurti ja koorega hästi läbi. Maitsestage ning valage segu üle pirukakatte. Küpsetage umbes 180° juures 30–40 minutit. Pirukas on valmis, kui kate hüübinud ja kergelt pruunikas.

Kohupiima-muretainast seenepirukad

Põhi

- 300 g jahu

- 200 g kohupiima

- 200 g võid või margariini

- 2 tl suhkrut

- 2 väikest muna

Täidis

- 300 g värskeid või leotatud soola-seeni

- 2 sl rasvainet

- 2 sibulat

- 1 keedetud muna

- 2 sl hapukoort

- jahvatatud pipart

Segage jahu, margariin, üks muna (teine muna jätke pirukate määrimiseks) ja kohupiim, maitsestage soola-suhkruga ning sõtkuge kiirelt tainaks. Jätke tainas 30 minutiks seisma. Peenestage sibulad ja kuumutage rasvaines klaasjaks, lisage tükeldatud seened ja koor, maitsestage ning hautage segades umbes 10 minutit. Veidi jahtunud segule lisage hakitud muna.

Rullige tainas õhukeseks (paksus umbes ½ cm), lõigake 8x8 cm suurused ruudud, mille keskele asetage lusikaga väikesed täidiseportsud ja keerake tainaservad nelinurkselt kokku. Määrige pirukaid lahtiklopitud munaga. Küpsetage 200° juures umbes 15 minutit.

Kilupirukad

Tainas

- 200 g riivitud keedetud kartuleid

- 200 g nisujahu

- 200 g võid

- 2 muna

- 1–2 sl külma vett

- soola

Täidis

- puhastatud vürtsikilu

- keedetud mune

Vahustage toasoe või, lisage üks muna. Segage sool väheses vees, lisage vahustatud võile ja raputage vähehaaval juurde jahu ning riivitud kartul. Segage ühtlaseks tainaks ja asetage 30 minutiks jahedasse kohta. Puhastage kilud luudest ja poolitage fileed. Munad viilutage.

Tainas rullige võimalikult õhukeseks, lõigake ruudukujulised tükid, mille keskele asetage pool kilufileed ja munalõik. Kaks tainanurka tõstke keskele kokku, määrige lahtiklopitud munaga ja küpsetage 220° juures umbes 15 minutit.

Kilupirukaid võib valmistada ka lehttainast.

Maitsvad kuklid

- 8 dl nisujahu

- 3 dl piima

- 25 g pärmi

- 1 tl soola

- 1 dl riivitud parmesani

- 1 sl kuivatatud punet

- vedelat margariini

- meresoola

Segage leige piima hulka pärm, sool, riivitud juust ja ½ sl punet, lisage jahu ja sõtkuge tainas. Katke tainas rätikuga, jätke umbes 40 minutiks kerkima. Puistake tainalauale veidi jahu, sõtkuge kerkinud tainas sellel veel kord läbi. Veeretage tainast pikk rull ja jaotage 16 osaks. Vormige need kukliteks ja laduge võiga määritud suuremasse lahtivõetavasse koogivormi. Laske veel umbes 30 minutit kerkida. Enne ahjupanekut määrige kukleid vedela margariini või sulatatud võiga, peale puistake ½ sl punet ja natuke jahvatatud meresoola. Küpsetage 200° juures umbes 35 minutit.

Kõrvitsasai

- 1 kg nisujahu

- 800 g kõrvitsapüreed

- 50 g pärmi

- ¾ kl suhkrut

- ¼ l piima

- 200 g võid

- 1 sidruni riivitud koor

- ½ tl jahvatatud kardemoni

- 1 muna

Segage leigest piimast, pärmist ja osast jahust vedel eelkergitus, millele hiljem lisage leige kõrvitsapüree, suhkur ja muud maitseained. Segage kõik korralikult läbi, lisage jahu ja sõtkuge tainas. Sõtkumise käigus lisage poolpehme või.

Kui tainas on kerkides kahekordistunud, vormige piklikud pätsid, asetage võitud saiaplaadile, katke rätikuga ja laske veel paarkümmend minutit kerkida. Enne küpsetamist määrige lahtiklopitud munaga. Küpsetage 220° juures umbes 30 minutit. Jahtunud saiadele puistake tuhksuhkrut.

Kõrvitsasai püsib kauem värske kui teised saiad.

Pohlakook

Põhi

- 1 ¼ dl sõredat nisujahu

- ¾ dl suhkrut

- 2 muna

- 1 tl küpsetuspulbrit

- ½ tl jahvatatud kardemoni

- 1 tl kaneeli

- ½ dl õli või vedelat margariini

Kate

- 2–3 dl pohli

- 1 tl kartulijahu

- 250 g kohupiima

- 2–3 sl piima

- 1 muna

- ½ dl suhkrut

- 1 tl vanillsuhkrut

Vahustage munad suhkruga, lisage küpsetuspulbriga segatud jahu ja maitseained. Lõpuks lisage rasvaine ja segage hoolikalt läbi. Kallake tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtivõetavasse koogivormi (22 cm).

Raputage kartulijahuga segatud marjad tainale. Segage kausis kohupiim, muna ja suhkur, maitsestage vanillsuhkruga ja kallake kohupiimasegu pohladele. Kui kohupiim tundub liiga kuiv, lisage segamisel veidi piima.

Küpsetage 175° juures vähemalt 45 minutit. Kui koogivormi asemel kasutate saiaplaati, saate madalama koogi. Siis küpsetage seda 200° juures 30 minutit.

Pohlade asemel võib teha koogi ka muude marjadega. Võtke näiteks külmutatud sõstraid või mustikaid. Mahlane kook säilib jahedas paar päeva.

Pruun kakaošarlott

Rullbiskviit

- 3 muna

- 1 ½ dl suhkrut

- ½ dl kartulijahu

- 2 sl kakaopulbrit

- 1 tl küpsetuspulbrit

- 200 g maitsestamata toorjuustu

- 1 dl õunapüreed

Täidis

- 5 lehte želatiini

- 4 dl külmutatud vaarikaid

- 2 dl vahukoort

- 100 g valget šokolaadi

- 200 g paksu hapukoort

- 250 kohupiima

- 2 tl vanillsuhkrut

Kõige enne katke saiaplaat küpsetuspaberiga, teine leht paberit laotage lauale, peale puistake umbes 2 tl suhkrut. Pange ahi sooja.

Rullbiskviidi valmistamiseks vahustage munad valkjaks tugevaks vahuks. Segage kakaopulber suhkru, kartulijahu ja küpsetuspulbriga ning lisage munavahule. Hoolikalt läbi segatud biskviiditainas kallake plaadile. Küpsetage 200° juures umbes seitse minutit.

Valminud biskviit kummutage suhkrusele paberile ja keerake paberi abil rulli. Natukese aja pärast keerake rull lahti, katke esmalt kohupiimaga, siis õunapüreega, keerake uuesti rulli ja asetage külma, kuni valmistate täidise.

Tõstke külmutatud marjad sulama. Želatiinilehed pange külma veega ligunema. Tükeldage šokolaad, kuumutage umbes ½ dl vahukoort keemiseni ja segades sulatage selles šokolaad ühtlaseks massiks. Laske sel veidi jahtuda, siis lisage kohupiim ja hapukoor. Maitsestage vanillsuhkruga, soovi korral lisage ka natuke tavalist suhkrut. Sulatage paisunud želatiin väikese nõuga kuumaveekausis. Vahustage ülejäänud koor. Pisut jahtunud želatiin kallake peene nirena šokolaadimassi, lisage segades vahukoor ja vaarikad, mis pole veel täielikult üles sulanud.

Viilutage rullbiskviit ja vooderdage kauss (mahuga umbes 1 ½ l) lõikudega. Tõstke täidis lusikaga lõikude vahele, katke kauss kilega ning asetage külmikusse. Järgmisel päeval, kui kooresegu on hästi tarretunud, kummutage kook vaagnale. Soovi korral kaunistage šarlott pealt vahukooretupsude, marjade ja šokolaadipuruga.

Nätske kakaokook

- 1 ½ dl nisujahu

- 150 g võid

- 2 muna

- 3 dl suhkrut

- ½ dl kakaopulbrit

- 2 tl vanillsuhkrut

- ¼ tl soola

- riivsaia

Määrige lahtivõetav koogivorm (22 cm) võiga ja puistake riivsaiaga üle. Sulatage või, laske natuke jahtuda, siis segage kloppides hulka munad, lisage sool. Segage jahu, suhkur, kakao ja vanillsuhkur ning lisage vähehaaval või-munasegusse. Korralikult läbi segatud tainas tõstke vormi. Küpsetage 200° juures umbes 30 minutit.

Ärge arvake, et asi läks untsu, kui kook jääb madalaks. See kook ei peagi kerkima ning on seest veidi nätske. Süüa võib nii soojalt kui ka külmalt. Soovi korral sobib jäätist juurde anda.