Teraviljatoode OÜ omaniku Riina Värsi sõnul tahetakse mahetooteid küll, kuid väga suurt ostjaskonda siiski pole. “Eks sellest räägitakse palju rohkem, kui ostetakse.”

Viljakohv jõuab peagi poodidesse

Värs pakkus messil uue tootena viljakohvi, mida tänapäeval on peaaegu võimatu saada. “Hakkasime seda tegema, kuna poodides sellist viljakohvi ei müüda,” sõnas ta. “Sealt saab vaid lahustuvat viljakohvi.”

Ta toodab kahte sorti kohvi. Ühele on lisatud võilillejuurt, teisele kibuvitsa. Vilja ostab Värs kohalikelt talunikelt ning kohvi sisse läheb otra, rukist, kaera ja speltat. Kindlasti tuleb seda kohvi keeta, et tunda head viljamaitset.

Huvi toote vastu oli Värsi arvates üllatavalt suur. “Pakkusin jooki prooviks ka suvel laatadel, kuid siis suhtuti sellesse väga leigelt,” lisas ta. “Võib-olla aitas edule kaasa uus ja ilus pakend.”

Nelja sorti soojendavad taimeteed

Poodidesse jõuab kohv alates detsembrist.

Ökopastadest ostetakse kõige enam kukeseenega maitsepastat. Pastade tegemiseks püüab Värs kasutada kohalikku vilja, kuid tihtipeale pole selle kvaliteet piisavalt hea. “Tänavu oli aga palju päikest ning viligi sobib pasta valmistamiseks,” ütles ta.

Kubja Ürditalu on laiendanud teede sortimenti ning pakub ravimteede kõrval soojendavaid taimeteesid. Ürditalu üks omanikest Erki Sõrmus ütles, et apteegiturul on nad ravimtaimedega maksimumi saavutanud, mistõttu hakati tegema rohkem tavatarbijale suunatud tooteid.

Esialgu on uued taimeteed vastu võtnud ETK kett. Uues sarjas on neli teed: kuldne soojendav tee (must tee, saialill, kardemon), kuum vürtsikas tee (ingver ja sidrunhein), punane hõrk taimetee (kibuvitsamari, must sõstar) ning rahustav roheline taimetee (meliss ja kummel).

Ühe lasteaia kokk märkis, et nemad on neid teesid joonud juba tükk aega. “Näiteks külma kibuvitsateed saab lastele anda kui morssi ning nad joovad seda suurima heameelega.”

Senistest toodetest on aasta ringi kõige enam tarbitav neerutee. Ravimteedest juuakse ohtralt külmetuse- ja köhavastaseid teesid, kuid kõige enam ostetakse kummelit.

Soolavabad maitseained pakuvad poodidele huvi

Hoopis uudse tootena pakub ürditalu maitseainesegusid: pitsa-, supi-, liha- ja salatimaitseaineid. “Kõige olulisem on see, et neile pole lisatud grammigi soola,” rõhutas Sõrmus. “Tavaliselt on maitseainetes soola osakaal 50 protsenti. Arvutage nüüd ise välja, millise kilohinnaga soola ostate.”

Samuti pole lisatud mingeid kunstlikke maitse- ega lõhnaaineid.

Mess tõi talule ka kasu: nimelt lubas ETK maitseained kahe nädala jooksul oma poodidesse võtta ning peagi kohtutakse ka Prisma ostujuhiga. Sõrmuse sõnul tundsid looduspoedki toote vastu märkimisväärset huvi.

Messil huvitusid Kubja Ürditalu tegemistest ka mitmed välismaised ettevõtjad. Näiteks käis nende tooteid uudistamas üks hiinlane. Sõrmuse sõnul sedalaadi kontaktidest kasu ei sünni, kuna siinne tooraine on Hiina turul pakutavast kümme korda kallim.

“Samas on nende tooraine väga kehva kvaliteediga ning kohalikul turul me sellest tehtud toodangut pakkuda ei suudaks.”

Ta lisas, et sealne tooraine viiakse Venemaale, kus seda kasutatakse farmaatsiatööstuses toorainena.

Koplimäe Mahetalu OÜ peremees Olev Müür pakkus maitsmiseks tatraküpsiseid.

Mehe kinnitusel on tegu ainulaadse tootega, kuna tema pole kuulnud, et kuskil mujal tatrast küpsiseid tehtaks. Müüri sõnul kasvatatakse tooraine ise, jahvatatakse ning küpsetatakse ka.

Lisaks küpsistele tehakse Koplimäe talus jahu ning mannat. Müüri väitel on mahetootmine vähehaaval ka kulusid tagasi tooma hakanud. “Seni pidas tegemisi üleval mu kiirabist saadav palk.”