Tee, mis lõhnab ja soojendab nagu hõõgvein, magus-soolased suupisted, lihamaitseline köögiviljasupp, piparkoogi-biskviitpõhjal vahukooretort – Santa Maria menüüinsener Angelica Udeküll toob lauale tuttavad jõulumaitsed uut moodi kujul.

Supp

Milline rammusalt vürtsikas lihaleem, otsustab suu. Siiski pole supis liharaasugi, kui mitte arvestada paari peenikest peekoniriba, mis kaunistuseks peale asetatud.

Lihamaitse annab lihamaitseaine. “Nimedest ei maksa lasta end heidutada. Lihamaitseaine sobib ka supi sisse või kalale,” ütleb Angelica.

Supp koosneb põhiliselt pastinaagist. “Olen viimasel ajal pastinaaki armunud!” tunnistab Angelica Udeküll. Pastinaagisupp kõrvitsasupi, ahjupastinaak ahjukartulite asemel, küpsetatud pastinaagiliipsakad dipikastmega.

Pastinaaki peetakse porgandi eelkäijaks. Välimuseltki sarnane, ainult valge, maitseb porgandi moodi magusalt, ehk pisut mõrkjamalt.

“Minu maailmas sobivad kokku õun ja pastinaak,” märgib Angelica, kui potti törtsu õunasiidrit kallab.

Võib lisada ka köögiviljapuljongit, võib lisada kanapuljongit. “Pole midagi katki ka, kui panna prantsuse puljongit – see on vett ja natuke rohkem maitseaineid.”

Suupisted

Vaagnatäis piparkooke šokolaadikreemiga? Hoopiski mitte. Piparkoogid küll, kuid... pasteediga. SIALi toidumess Pariisis veenis kokkasid, et soolane ja magus koos pole üksnes põnev, vaid on ka trendikas.

Punaseks täpiks ja hapukaks maitsevarjundiks on suupistele lisatud granaatõunaseeme. Võiks olla ka pohl või hoopis astelpajumari, miks mitte maasikas.

Angelica Udekülli sõnul on pasteedi tegemine üks maailma lihtsamaid asju. Pasteet tuleb seda õhulisem, mida peenemaks selle saad. Näiteks läbi sõela ajades. Mida külmem on maks, seda paremini läheb vahtu, talvel võib panna natukeseks õue
seisma.

Tort

“Ilma vanillsuhkruta polegi olemas ühtegi head jõulukooki,” kinnitab Angelica Udeküll. Meie tordikreemi hulgast see ei puudu. Tordi biskviitpõhja hulka on lisatud piparkoogimaitseainet. Muidu biskviit nagu ikka.

Mascarpone toorjuust, mis vahukoorega segatuna torti katab, on Angelica sõnul tema lemmik. Želatiini pole vajagi, kate püsib niigi kindlalt.

Koogipõhi on immutatud tsitruslikööriga, sobib ka muraka-, astelpaju- või mõni muu liköör. Kellele meeldib põhjalikumalt immutatud kook, võib keeta liköörist ja siirupist immutussiirupi, kuid jõulukoogi puhul pole see koka hinnangul vajalikki, sest piparkoogimaitseainega sobib õhulisem põhi isegi paremini.

Retseptid

Pastinaagisupp

- 2 sl võid

- 2 suuremat sibulat

- 2 dl õunasiidrit

- 600 g pastinaaki

- 12 dl köögiviljapuljongit

- 2 tl soola

- 1 sl Santa Maria tulist lihamaitseainet

- ½ tl musta pipart

- 2 dl rõõska koort

- 100 g suitsupeekonit

- peterselli või murulauku

- kivisoola

Koorige ja hakkige pastinaak ning sibul. Kuumutage potis või ja lisage esmalt sibul, paari minuti pärast pastinaak ning kuumutage kergelt õlis köögivilju umbes 5 minutit. Lisage siider ja kuumutage veidi, et alkohol aurustuks vähemalt poole võrra. Lisage puljong ja keetke, kuni pastinaak on pehme.

Püreestage potisisu saumikseriga või blenderis. Lisage koor ja maitseained ning laske supp veel kord keema, vajadusel lisage sobiva konsistentsi saamiseks puljongit. Serveerides lisage hakitud peterselli või murulauku ja krõbedaks praetud peekon.

Pasteet piparkoogil

- 500 g kanamaksa

- 2 väiksemat porgandit

- 2 keskmist sibulat

- 2 sl võid

- musta pipart

- muskaatpähklit

- 1 sl brändit

- 2 sl toasooja võid

- kivisoola

Koorige ja hakkige köögiviljad. Sulatage pannil või, lisage köögiviljad ja kuumutage paar minutit. Lisage maks ja praadige kuni valmimiseni. Maitsestage soola ja pipraga. Purustage mass saumikseriga või ajage läbi hakklihamasina ning seejärel suruge veel läbi sõela.

Laske massil jahtuda ning vahustage käsimikseriga, lisage vahustamise käigus toasoe või, brändi, näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit ning soola.

Serveerige pasteet piparkookidel. Kaunistamiseks sobivad granaatõuna seemned või pohlad ning värsked tüümianilehed.

Kuum teejook vürtsidega

- 1 sl apelsinimaitselist musta teed

- 1 pakk hõõgveinisegu

- 1,5 l keenud kuuma vett

- serveerimiseks mett ja laimiviile

Tõstke tee ja hõõgveinisegu teesõela, valage üle kuuma veega ja jätke umbes 5 minutiks maitsestuma. Serveerimisel lisage mesi, laimiviilud ja soovi korral pisut rummi.

Kui olete kannu mõne tassi võrra tühjemaks joonud, võib selle uuesti täita kuuma veega, sest maitseainet hõõgveinisegu vürtsibuketist jätkub mitme kannutäite tee jaoks.

Piparkoogimaitseline jõulukook

10 inimesele

- 3 muna

- 3 sl suhkrut

- 2 sl nisujahu

- 1 sl tärklist

- 1 tl Santa Maria piparkoogimaitseainet

- 2 dl murakamoosi,

- 1 dl murakalikööri või mõnda muud
likööri

- 250 g mascarpone juustu

- 1 sl vanillsuhkrut

- 5 dl rõõska koort (35%)

- kaunistamiseks murakaid, astelpajumarju, purustatud pähkleid, riivitud valget šokolaadi ning tuhksuhkrut

Vahustage munad suhkruga heledaks vahuks, lisage sõeludes kuivained ja segage tainas ettevaatlikult läbi. Laotage tainas eemaldatava servaga 26cm läbimõõduga küpsetusvormi ja küpsetage 15 minutit 190° juures. Jahutage koogi põhi, immutage likööriga ning määrige sellele ühtlase kihina murakamoos.

Kreemi valmistamiseks segage toorjuust, vanillsuhkur ja vahustatud vahukoor. Jaotage kreem ühtlaselt koogipõhjale ja laske u 30 minutit vormis taheneda. Seejärel lõigake koogiserv vormist terava noaga lahti ja eemaldage vormi serv. Kaunistage ning serveerige.