Turja ja seljapiirkonda manustatavad tilgalahuseid on kahte liiki. Esimesed imenduvad looma nahalt vereringesse ning levivad niiviisi üle kogu looma keha. Kahjuks peab puuk mürgi kättesaamiseks oma ohvrile kinnituma ning verd imema. Ta saab küll surma ning ei anna järglasi, kuid võib looma siiski nakatada. Toimeaeg on sellstel tilgalahustel tavaliselt 1-2 kuud.

Teist tüüpi tilgalahus kantakse samuti looma turjale, kuid see imendub mitte verre, vaid naha rasunäärmetesse ja levib üle kogu looma keha rasunäärmete kaudu ning “võib" mürgiga kogu looma karvastiku. Seetõttu ei pea puuk oma doosi kättesaamiseks loomale kinnituma, kuid võib seda jõuda teha. Kuna ravim ei imendu vereringesse, võib seda kasutada nii noortel kui vanadel, nii tervetel kui haigetel loomadel. Mingit vastunäidustust pole koostoimes ravimitega ega vaktsiinidega. Toime puugile on üks kuu, aga looma ei tohiks 48 tundi enne ega pärast preparaadi manustamist pesta šampooniga, sest sel juhul surutakse naha rasunäärmed tühjaks, ravimil pole kusagil pesitseda ja toime võib osutuda lühemaks.

Pritsitavad preparaadid välisparasiitide tõrjumiseks ja hävitamiseks. Samuti on olemas naha rasunäärmetesse imenduv variant. Preparaat kantakse ühtlaselt kogu looma karvastikku nii, et kõik oleks märg. Loomulikult ei tohi lahust pritsida otse looma silmadesse ega suhu. Manustamine mõnevõrra töömahukam kui tilgalahustel. Lisaks ei lase iga kass enda kallal nii kaua toimetada, et kogu kasukas märjaks saaks. Preparaadi toime puugile üks kuu

Kaelarihmade toimeks peaks olema parasiitide peletamine enne, kui nad jõuavad nahale kinnituda ning ka nende toime on tunduvalt pikem, kuni neli kuud. Kahjuks ei sobi kõik kaelarihmad kassipoegadele, kassidele ja kutsikatele.

Ronijatel kassidel võib probleemiks olla rihmapidi kinnijäämine, mis lõpeb heal juhul rihma kaotamisega, aga halvemal juhul…

Samuti võib rihma pidev kandmine põhjustada mõnedel loomadel allergianähte.

Teada tuleks ka seda, et osad parasiitide vastased kaelarihmad ei sobi kokku loomadel kasutatavate narkoosivahenditega. Seetõttu tuleb kindlasti nädal enne plaanilisi operatsioone loomal kaelarihm kaelast ära võtta ja tagasi panna alles pärast täieliku taastumist.

Pikemalt loe sellest, milliseid haigusi puugid loomadele edasi anda võivad Maxi loomakliiniku kodulehelt.