Eileõhtusel, järjekorras juba neljandal OTTi kaubapäeval oli sõna muna justkui parool. Iga teine inimene küsis: „Kust mune saab?“

Aga mune ei saanud. Sest munamüüjat polnud. Ja polnud sellepärast, et kanad ei jõua muneda.

Piltlikult öeldes seisavad Kuusalu ümbruse külade vähesed kanapidajad oma lindude pesade kõrval ning õhutavad neid munele – sest alevis on nõudlus koduste kanamunade järele tohutu.

OTTi eestvedajad käivad mööda ümbruskonna külasid uurimas, kus kanu peetakse ja kas mune ka müüa on. „Noh, mul mõned linnukesed on, aga siia ma mune tuua ei saa. Mul omad kliendid, käivad kodus järel,“ loobus aleviku inimesi munadega varustamast Sõitme külas elav talunik. Selle asemel pakub ta rahvale hoopis kartuleid. Neist aga kooki ega koogel-moogelit ei tee …

Samasuguseid avaldusi kuuleb ka teistelt kanakasvatajatelt.

Perenaiste huvi koduste kanamunade järele aga kasvab, sest väärtustatakse kanade loomulikku pidamist ja sellest tulenevalt saadud häid, kollase rebuga suuri mune. Koogid tulevad neist munadest kuldkollased. Isegi nii kuldsed, et kokandusest ja kanadest kaugemalseisvad inimesed on lausa arvanud – üks muna ei saa nii kollane olla, ju on koogi sisse pandud kõrvitsat või safranit.

Praegusel raskel ajal võib munapõud aga mõnele inimesele lausa päästerõngaks osutuda. Nii on see näiteks juhtunud Maakaup.com-i tellimusel Tallinna lähedal kanu kasvatama hakanud 24-aastase noormehega.

Kui võimalused kanade pidamiseks olemas, tasuks asja kaaluda. Mune võib kuni 50 linnuga majapidamisest müüa ilma veterinaar- ja toiduameti loata. Ja turg on kindlustatud.

Ratsa rikkaks selle äriga ei saa, kuid leiva lauale küll.


Täna tähistatakse rahvusvahelist munapäeva, Eestis juba kuuendat, maailmas kaheteistkümnendat korda.

Rahvusvaheline Munakomisjon (IEC) soovitab munapäeva tähistada mitmel põhjusel: munad on kuulunud inimese toidusedelisse juba tuhandeid aastaid, muna on kõige toitainerikkam, kogu maailmas üks odavamaid toiduaineid ja seda tarbitakse väga erinevates kultuurides kõikidel kontinentidel. IEC tähistab munapäeva igal aastal oktoobri teisel reedel.