RETSEPTID | 13 maitsvat rooga rabarberist

 (1)
Rabarbrikoogikesed
Rabarbrikoogike.Foto: Dagris Punder

Värske rabarber on jaanipäevani parim püsiköögivili, millest valmistada kooke, jooke, magustoite, marinaade ja muid hoidiseid. Seepärast kasutage seda lühikeseks jäänud aega otstarbekalt ning ärge laske väärtuslikul toorainel raisku minna.

Kahjulikke kõrvalmõjusid kartvatele rabarbripõlguritele võib öelda, et päikesepaistelises kasvukohas koguneb vartesse vähem nitraate ja oblikhapet, mille sisaldust taime puuduseks peetakse. Koorimine ei vähenda oblikhappe sisaldust, ent koorimata vartest saab keetes värvikama toidu ja tükid ei lagune. Väikse soolakoguse lisamine mahendab rabarbri tugevat maitset ja võimaldab kasutatavat suhkrut kokku hoida. Magustoite koos piimasaadustega süües väheneb oblikhappe toime.

Rabarbrisupp kuivatatud puuviljaga

  • 1 jäme rabarbrivars (200–250 g)
  • 1 l vett
  • 50 g rosinaid
  • 50 g aprikoose
  • ½ kl suhkrut
  • tükike kaneelikoort
  • noaotsatäis soola
  • paar riba kuivatatud apelsinikoort
  • 1 sl kartulijahu

Peske rosinad ja aprikoosid (suured poolitage) ning pange külma veega keema. Pestud, kuid koorimata rabarbrivars lõigake terava noaga kuubisarnasteks tükkideks (tüki pikkus vastavalt varre läbimõõdule). Lisage need siis, kui vesi on juba mõne minuti keenud.

Maitsestage suhkru, soola, kaneeli ja apelsinikoorega. Keetke tasasel tulel, valvates, et rabarbritükid pehmeneks, kuid ei laguneks. Valage juurde vähese külma veega segatud kartulijahu, kuumutage keemiseni ja tõstke tulelt ning jahutage. Serveerimisel eemaldage apelsini- ja kaneelikoor

Mannavaht

  • 200 g rabarbrit
  • ½ l vett
  • ½ kl suhkrut
  • tükike sidrunikoort
  • tükike kaneelikoort
  • 3 sl mannat
  • kübeke soola
Seotud lood:

Tükeldage pestud rabarber, keetke suhkru, sidruni, soola ja kaneeliga maitsestatud vees pehmeks. Eemaldage sidruni- ja kaneelikoor. Sõristage segades sisse manna ja keetke veel paar minutit. Jahutage ning vahustage. Serveerige külma piimaga.

Rabarbritarretis

  • 1 kl mahla
  • 8 sl suhkrut
  • ¼ kl maasikalikööri
  • 30–40 g želatiini

Keetke mahl koos suhkruga läbi, lisage liköör ja vees paisutatud želatiin. Segage korralikult, kallake kausikestesse ja laske jahtuda. Serveerige külmalt vanillikastme, piima või jäätisega.

Rabarbrikreem

  • ½ l magusat rabarbripüreed
  • 200 ml vahukoort
  • kaunistuseks väikesi muredaid küpsiseid

Vahustage koor tihedaks, segage vaht kergelt alt üles tõstes külma rabarbripüree hulka ja pange magustoidupokaalidesse. Kaunistage küpsistega ja serveerige kohe. Kui valmistamise järel kohe ei anta magustoitu lauale, tuleb sellele tegemisel lisada želatiini.

Leivavorm

  • 300–400 g tahket leiba
  • 400 g rabarbrit
  • 8 sl suhkrut
  • 2 sl purustatud pähkleid või mandleid
  • 2 muna
  • ½ sl jahu
  • 1 sl võid

Laduge ahjuvormi kiht leivaviile. Lõigake rabarber väikesteks tükkideks, segage suhkru ja pähklipuruga ning puistake leivaviiludele. Lahtiklopitud munadele lisage jahu, segage ning kallake rabarbrile. Ülejäänud leivaviilud lõigake kuubikuteks ja pange vormile katteks, peale asetage väikesed võitükid. Küpsetage ahjus 40–45 minutit. Serveerige kuumalt piimaga.

Vanatädi rabarbritort

Tainas:

  • 1 ½ kl nisujahu
  • 100 g võid
  • 1 muna
  • ½ kl suhkrut
  • ½ sidruni riivitud koort
  • 2 sl hapukoort
  • ½ tl söögisoodat

Täidis:

  • -1 ½ kl paksu rabarbrikeedist

Kaunistus:

  • 2 sl suhkrut või tuhksuhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut

Valmistage loetletud ainetest tainas ja asetage see kaheks tunniks külma kohta seisma. Küpsetamise eel jagage tainas kaheks osaks.

Rullige tükk tainast õhukeseks ja tõstke määritud koogivormi, küpsetage poolvalmis. Võtke ahjust, määrige rabarbrikeedis peale ja katke teise õhukeseks rullitud tainatükiga. Ääred suruge noaseljaga kinni ja küpsetage kõrges kuumuses kähku helepruuniks.

Jahtunud tordi kaunistamiseks segage suhkur vanillsuhkruga ja jahvatage, tuhksuhkrut pole vaja jahvatada, seda hõõruge-puistake läbi sõela. Ilusa mustri saamiseks katke tort enne suhkruga ülepuistamist pitslinakese (võib olla paberist) või pitsriidetükiga.

Enne pitsitüki eemaldamist pühkige suhkur kuiva saiamäärimise pintsliga augukohtadesse, et muster selgepiiriline oleks.

Loe veel

Rabarbritšatni

  • ½ kg rabarbrit
  • 1 punane sibul
  • 1–2 sibulat
  • ½ kg suhkrut
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • ½ tl jahvatatud tšillit
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • ½ tl jahvatatud nelki
  • ½ tl soola
  • 2 sl veiniäädikat
  • ¾ dl vett

Tükeldage rabarber väikesteks kuubikuteks ja segage suhkruga. Koorige ja peenestage sibulad, pange veega madalasse keedunõusse hauduma. Kui rabarbist on hakanud mahla eralduma, lisage see sibulatele ja hautage aeg-ajalt segades tasasel tulel, kuni kõik pehme.

Maitsestage äädika, soola, tšilli, pipra, kaneeli ja nelgiga.

Segage tšatni korralikult läbi ja hautage pidevalt segades, kuni vedelik vähemaks aurab ja kaste on paraja paksusega. Tõstke kuumalt väiksematesse purkidesse ja sulgege õhukindlalt. Säilitage hoidist külmikus.

Toorsalat porgandiga

  • 300 g porgandit
  • 100 g rabarbrit
  • 1 tl suhkrut või mett
  • ¼ tl soola
  • 1 sl purustatud röstitud maapähkleid

Puhastatud porgandid riivige, rabarber hakkige peeneks, segage omavahel, maitsestage soola, suhkru või meega.

Porgandi asemel võib kasutada ka punast peeti, või nende segu.

Toorsalat värske peakapsaga

  • veerand kapsapead
  • tükike rabarbrit
  • hakitud murulauku
  • soola
  • suhkrut
  • jahvatatud köömneid

Lõigake kapsas narmasteks, rabarber õhukesteks viiludeks, segage ja muljuge segu kergelt puulusikaga, et mahl eralduma hakkaks.

Maitsestage salat soola, suhkru ja köömnetega, peale puistake murulauku. Soovi korral lisage õlikastet.

Rabarbrimahl ja -püree

  • 3 kg rabarbrit
  • 1 ½ l vett
  • 4–5 tera nelki
  • ¼ tl soola

Tükeldage pestud rabarbrivarred õhukesteks lõikudeks. Ühte paksemaks jäetud rabarbriviilu torgake nelgid. Puistake rabarber keedunõusse, lisage sool ja peale kallake keema hakanud vesi. Katke nõu kaanega ning jätke 4–5 tunniks seisma. Siis kurnake mahl ja valage õhukindlalt suletavatesse pudelitesse.

Mahlast järele jäänud pehmenenud rabarbrilõigud mikserdage püreeks ning asetage sügavkülma.

Püreed võib sügisel segada porganditega – saate suhkrut lisades maitsva võide. Kui segate rabarbripüree õunapüreega ja lisate suhkrut rohkem kui porgandivõidele, saate keeta marmelaadi.

Rabarbrisiirup

  • 1 l mahla
  • 700–800 g suhkrut
  • sidruni- või apelsinikoort

Kuumutage mahl keemiseni, lisage osade kaupa ja segades suhkur. Keetke 3–5 minutit, eemaldage vaht ja kooretükid ning valage kuumalt pudelitesse. Sulgege kohe õhukindlalt. Kuigi siirup pole suure suhkrusisalduse tõttu tervislik hoidis, on ta väikeses koguses vajalik mitmete toitude maitsestamiseks.

Rabarbrisukaad

  • 1 kg rabarbrilõike
  • 2 dl vett
  • 1 kg suhkrut
  • 1 tl jahvatatud kaneeli

Keetke veest ja suhkrust siirup, eemaldage vaht ja laske jahtuda. Toatemperatuuril olev siirup kallake kaneeliga maitsestatud rabarbrilõikudele, asetage peale kerge vajutis, et kõik lõigud püsiksid siirupis ja hoidke nii üks ööpäev.

Eraldunud mahla tõttu vedeldunud siirup kallake rabarbrilõikudelt ja keetke tasasel tulel tihedamaks. Jahutatud siirup kallake tagasi rabarbrile ja hoidke pealt kaetuna veel ööpäeva. Korrake siirupi keetmist vedeliku vähendamiseks mitu korda ja jätke lõigud lõpuks kaheks nädalaks siirupisse seisma.

Siis kallake lõigud sõelale nõrguma. Tahedad lõigud laotage õhukese kihina küpsetuspaberile kuivama. Kui lõikude pealispind muutub 20–30° juures kuivaks, veeretage lõike jämedamas kristallsuhkrus ja kuivatage, kuni neile suhkrust koorik moodustub. Säilitage õhukindlalt suletud karbis.

Rabarbriaedmaasikakeedis

  • ½ kg rabarbrit
  • ½ kg maasikaid
  • ½ kg suhkrut

Puhastatud maasikad ja rabarbrilõigud pange suhkruga kihiti keedunõusse. Järgmisel päeval pange keedis tulele. Keetke nõrgas kuumuses. Segamise asemel raputage keedunõud aeg-ajalt, vajadusel vajutage üksikud pinnale kerkivad marjad tagasi siirupisse.

Kui kõik maasikad ja rabarbrilõigud on ühtlaselt siirupisse vajunud ja vahtu enam ei eraldu, lõpetage keetmine. Valmis keedis tõstke kuumalt purki ja sulgege õhukindlalt.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare