Piimas hautatud lest

- 1 kg puhastatud lesta

- 2–3 sibulat

- 2 sl võid

- ½ l piima

- 1 loorberileht

- 4–5 pipratera

- soola

- hakitud tilli

Puhastage kalad kääridega, lõigake ka uimed ja saba maha ning suuremad kalad lõigake kaheks–kolmeks, väiksemaid ärge poolitage, jätke need terveks. Määrige lai madal keedunõu võiga, valage sellesse piim, lisage või, hakitud sibul, maitseained, pisut soola. Enne, kui piim keema tõuseb, laduge sellesse kalatükid, kare nahapool alla. Hautage umbes 30 minutit kaane all keskmises kuumuses. Valmis kala tõstke sügavamale vaagnale, valage kuum piim kastmeks ja raputage hakitud tilli peale. Väga hästi võite toidu ka nägusas haudepotis lauale anda. Juurde pakkuge keedetud kartuleid ja värske kurgi salatit.

Lest punase veini kastmes

- 500–700 g lesta

- 1 kl punast lauaveini

- 1 sl jahu

- 1 petersell

- 1 sibul

- 2 sl võid

- 4 nelki

- 4–5 tera musta pipart

- soola

Asetage madala keedunõu põhja ribadeks lõigatud köögivili ja maitseained, peale laduge väikesed lestad tervena, suured tükeldatult. Lisage soola ja valage vein üle kalade. Kui see ei kata, lisage veidi vett või puljongit. Hautage kaane all 15–20 minutit.

Kastme valmistamiseks segage jahu võiga ja suruge kokku. Tõstke kalatükid leemest välja, lisage jahu-võipall ja keetke tasasel tulel 3–4 minutit. Siis võtke tulelt, maitsestage soolaga ning kurnake läbi sõela. Asetage kala soojendatud vaagna keskele, ümber laduge keedetud kartulid ja valage kastmega üle.

Kala Vene kastmes

- ½ kg puhastatud haugifileed või muud kala

- 2 dl tomatikastet

- 1 dl puljongit

- 1 tl võid

- 1–2 sl nisujahu

- 1 porgand

- 1 petersellijuur

- 1 sibul

- 1 hapukurk

- umbes 4–5 kivipuravikku

- 1–1 ½ sl kappareid

- 2 sl oliive

- soola

- suhkrut

- 1–2 sidruniviilu

Kuumutage jahu võis või muus rasvaines kollakaspruuniks, lisage puljong (ei pea olema kalapuljong) ning segades laske tasasel tulel keema tõusta. Siis lisage tomatipüree või tomatikaste ning maitsestage soola ja suhkruga. Hautage eraldi peenteks ribadeks lõigatud porgand, petersell, hapukurk, sibul ja seened. Lisage need tomatikastmele, lisage kivideta ja viiludeks lõigatud oliivid ning kapparid. Kuumutage kõik koos veel kord läbi. Kui kaste tundub liiga paks, vedeldage seda kalakeeduleemega.

Keetke kalafilee mõne tükikese maitseköögiviljaga koos pehmeks, aga mitte nii pehmeks, et ta leemest tõstes laguneks. Juurde andke keedetud kartuleid ja eraldi nõus serveeritud kaste. Soovi korral võite lisada kastmele kooritud krevette.

Kala valge veini ja tomatitega

- 600 g siiga või koha

- 1 sibul

- 2 sl õli

- 3 tomatit

- 2 dl valget veini

- värskelt jahvatatud musta pipart

- 1 tl soola

- tilli

Hakkige sibul ja kuumutage õlis, kuni see klaasjaks muutub, siis lisage kooritud tomatite tükid, soola ja pipart. Katke pann kaanega ja hautage keskmises kuumuses umbes 8 minutit. Nüüd tõstke poolitatud fileetükid küpsetuspaberile (võite kasutada ka fooliumi), pange lusikaga kaste peale ja keerake paber korralikult kokku. Küpsetage pakikesi 200° juures umbes 25 minutit. Küpsetuspaberis kala võite koos paberiga taldrikule tõsta.

Hautatud forell armeeniapäraselt

- 1 kg forellifileed

- 1 ¾ l vett

- 600 g Kreeka pähkli tuumi

- ¾ kl veiniäädikat

- 1 ½ l vett

- 2 sl suhkrut

- soola

- jahvatatud musta pipart

- peenestatud värsket estragoni

- koriandrit

- piparmünti

Pange fileed suurte tükkidena madalamasse keedunõusse, valage peale vesi nii, et see kala kataks, lisage soola ja keetke umbes 15 minutit. Tõstke kala ettevaatlikult taldrikule ja puistake peale peenestatud estragoni. Eraldi serveerige pähklikaste. Selleks purustage pähklituumad, valage peale 1 ½ l vett, maitsestage suhkru, pipra ja vähese soolaga ning pidevalt segades keetke tasasel tulel vähemalt 15 minutit.

Enne keetmise lõpetamist segage juurde veiniäädikas ja ülejäänud peenestatud maitseroheline.