Kohupiimapirukas

Põhi:

- 2 ½ dl piima

- 25 g pärmi

- 1 dl suhkrut

- ½ tl soola

- 2 tl jahvatatud kardemoni

- 7 dl nisujahu

- 100 g margariini

Määrimiseks:

- 2 sl vett

- 2 sl sulatatud margariini

Kate:

- 250 g kohupiima

- 150 g paksu hapukoort

- 1 muna

- ¾ dl suhkrut

- 1 tl vanillsuhkrut

- 1 sl sidrunimahla

- ½–1 dl rosinaid

Segage pärm ja leige piim, lisage suhkur, kardemon, sool ja osa jahust ning tehke puulusikaga ühtlaselt segades sile tainas. Seejärel sõtkuge hulka ülejäänud jahu ja viimasena vedel margariin. Laske umbes 30 minutit kerkida. Jagage tainas kaheks, võtke mõlemast tükike ja pange kaunistamiseks kõrvale. Siis rullige pirukatele kaks õhukest ümmargust tainapõhja. Väikesed tainatükid voolige usjalt pikaks ja peenikeseks ning keerake neist üks ümber teise. Saadud
n-ö ilupael poolitage ja keerake kumbki ümber tainapõhja, et tekiks pirukale nägus ääris. Jätke põhjad pannile 20 minutiks kerkima.

Segage kohupiim koore ja lahtilöödud munaga, lisage pestud ja tahendatud rosinad ning maitsestage.

Enne tainale laotamist määrige servad vee-margariiniseguga ja puistake suhkruga üle. Tõstke kohupiimast kate võrdsetes osades tainast põhjale. Küpsetage 225° juures umbes 30 minutit.

Virsiku-mandlikook

Tainas:

- 3 muna

- 2 dl suhkrut

- 2 ½ dl nisujahu

- 1 dl mandlijahu

- 1 ½ tl küpsetuspulbrit

- 100 g margariini

Kate:

- 1 suur purk virsikupoolikuid

- 50 g margariini

- 1 dl suhkrut

- ½ dl rammusat piima või kohvikoort

- 1 sl nisujahu

- 100 g mandlilaaste

Vahustage munad suhkruga tihedaks vahuks, lisage segatud kuivained vaheldumisi sulatatud, veidi jahtunud margariiniga ning tehke hoolikalt läbi segades ühtlane koogitainas.

Määrige lahtikäiv koogivorm (∅ 24 cm) rasvainega ja puistake üle manna või riivsaiaga. Küpsetage 175° juures 30–35 minutit. Jahtunud koogipõhjale tõstke vedelikust nõrutatud virsikupooled. Katteks segage margariin, suhkur, koor, jahu ja mandlilaastud ning lükake segu virsikute peale laiali. Küpsetage kooki veel 10 minutit 225° juures.

Rummibaaba

Tainas:

- 1 kg jahu

- 50 g pärmi

- 2 kl piima

- 7 muna

- 1 ¼ kl suhkrut

- 300 g võid või margariini

- ¾ tl soola

- 200 g seemneteta rosinaid

- ½ tl vanillsuhkrut

Siirup immutamiseks:

- ½ kl suhkrut

- 1 ¾ kl vett

- 6 sl veini või 1 tl rummi-
essentsi

Pärm segage 1 klaasi sooja piimaga, lisage 3 kl jahu ja sõtkuge kõva tainas, veeretage palliks. Tehke selle ühele küljele 5–6 madalat sisselõiget ning pange keedunõusse sooja vette (2–2 ½ l), katke nõu kaanega ja hoidke soojas kohas.

40–50 minuti pärast, kui tainas on kerkinud veepinnale ja tema maht on suurenenud umbes kaks korda, tõstke ta vahukulbiga välja ning pange teise nõusse, lisage 1 klaas sooja piima, soola, suhkruga vahustatud ja vanilliga maitsestatud munakollased. Seejärel lisage hästi vahustatud munavalged, segage korralikult läbi, lisage ülejäänud jahu ja tehke tainas valmis. Pärast seda lisage vahustatud rasvaine ja segage tainast eriti hoolikalt. See ei tohi saada liiga kõva. Katke tainas, jätke sooja kerkima.

Suures vormis küpsetamiseks katke põhi küpsetuspaberiga, mis on mõlemalt poolt määritud sulavõiga, samuti määrige vormi seinad ning puistake kõik üle jahu või riivsaiaga. Kui tainas on kahekordistunud, lisage rosinad, segage ja täitke vorm 1/3 kõrguseni, katke pealt rätikuga ning asetage veel sooja kerkima, kuni maht suureneb ¾ vormi kõrgusest.

Küpsetage umbes 1 tund keskmise kuumusega praeahjus. Kui tahate küpsemise ajal vormi pöörata, tehke seda hästi ettevaatlikult, vältides vähimatki põrutust. Muidu võib tainas alla langeda ja kook jääb keskelt õõnsaks. Kas kook on küps, saate teada puutikuga proovides. Kui see on puhas, lõpetage küpsetamine. Kui tikule on kleepunud tainast, küpsetage veel.

Valmis kook võtke vormist välja ja asetage küljeli. Pooljahtunud koogile valage siirup ja pöörake teda ettevaatlikult, et siirup imbuks koogi sisse ühtlaselt. Pärast immutamist asetage rummibaaba vaagnale, laske tal täiesti jahtuda. Alles siis andke kook lauale.

Väikesed rummibaabad

Tainas:

- 7 dl jahu

- 2 ½ dl piima

- 25 g pärmi

- 3 sl suhkrut

- 3 muna

- 100 g margariini

- 1 dl rosinaid

Siirup immutamiseks:

- 1 ½ dl vett

- ½ dl suhkrut

- 1–2 sl rummi

Võõp:

- 1 dl tuhksuhkrut

- 1 sl sidrunimahla

Segage pärm leige piimaga, lisage sool, 1 sl suhkrut ja 2 dl sõelutud jahu. Segage ühtlaselt läbi ja laske 15 minutit soojas kerkida. Ülejäänud suhkur ja munad vahustage, lisage kerkinud tainasse. Sõtkuge tainasse ülejäänud jahu, lisage sulatatud jahtunud margariin ja rosinad.

Muffinivormid kõrgendage küpsetuspaberist lõigatud kraega torbikuteks, määrige rasvainega ja täitke poolest saadik tainaga. Laske umbes 30 minutit kerkida, siis küpsetage 200° juures 15 minutit. Soojad või pooljahtunud koogid immutage veest, suhkrust ja rummist valmistatud siirupis. Kuid rummi võib asendada ka sidrunimahlaga. Täiesti jahtunud rummibaabad kaunistage sidrunivõõbaga.

Täidetud šokolaadipeekrid

- 100 g tumedat šokolaadi

- ½ dl kohvikoort

- 1–1 1/4 dl kiirkaerahelbeid (1 min)

Täidis:

- 100 g šokolaadi

- 1 dl koort

- 1 kanamuna

- 1 tl riivitud apelsinikoort

Vooderdage 10pesaline vahtplastist munakarp õhukese toidukilega.

Tükeldage šokolaaditahvel, valage peale koor ja sulatage see kas veevannil või mikrolaineahjus. Kui šokolaad on sulanud, segage juurde kaerahelbed ja täitke kohe munakarp. Segu suruge tihedalt munakarbi pesa põhja ja külgedele. Õhukest koorikut on mõnusam süüa, pealegi pesa paksult täites ei jätku segu 10-le. Asetage karp külmikusse või mujale jahedasse kohta. Valmisvormitud koogipoolikud seisavad hästi mitu päeva, nii et need võib julgelt varem valmis teha. Täidis tehke päev enne laualeandmist.

Riivige šokolaad kaussi, peale valage keemiseni kuumutatud koor ning segage, kuni šokolaad on täiesti sulanud. Peaaegu jahtunud segule lisage kanamuna ja apelsinikoor. Paigutage valmissegatud täidis terveks ööks külmikusse, pärast seda vahustage ja täitke šokolaadipeekrid. Täidist võib maitsestada ka rummi või munalikööriga. Soovi korral saab kasutada täidiseks valmis kakaopudingut.