Varajane noor kartul tundub vesine ja õige pudrukartuli aeg tuleb sügisel. Miks mitte siis vanadest kartulitest putru ja püreed või vormirooga teha, eriti kui maitse värskendamiseks sobib lugematu hulk maitseaineid ja -rohelist. Proovida võiksite ka praetud kartulisalatit.

Peterselli- ja tillikartulid

- 1 kg kartuleid

- 1 ½–2 sl võid

- 2 sl hakitud petersellilehti

- peenestatud tilli

- soola

Keetke või aurutage koorimata kartulid pehmeks, valage keeduvesi ära. Veelgi parem, kui kallate kartulid sõelale ja valate korraks kiiresti külma veega üle. Siis saab neid paremini koorida. Kooritud kartulid asetage kuumakindlasse serveerimisnõusse ning piserdage üle sulavõi ja hakitud maitserohelisega. Niimoodi valmistatud kartuleid võite praeahjus serveerimiseni soojas hoida ning kui nad seejures veidi pruunistuvadki, muutuvad nad veelgi maitsvamaks.

Kartulipuder murulauguga

- ¾–1 kg kooritud kartuleid

- 2 küüslauguküünt

- 1 dl kohvikoort

- 1 dl kartulikeeduvett

- ½ tl soola

- peotäis värsket murulauku

- 1 toores munavalge

Lõigake kooritud kartulid väiksemaks ja pange koos kooritud küüslauguküüntega keema. Lisage keeduvette ka väheke soola ning keetke, kuni kartul pehme. Valage osa keeduvett väiksemasse nõusse, lisage koor, segage ja valage see katkitambitud kartulitele. Pestud ja kuivaks tahendatud murulauk lõigake kääridega hulka ja kloppige või mikserdage ühtlaselt läbi. Kui lisate kloppimisel tulisele pudrule veel munavalge, maitseb toit eriti hästi.

Roheline kartulipuder

- 1 kg kartuleid

- 1 tl soola

- 200 g värskeid või külmutatud herneid

- 2 dl piima

- 1 sl võid

Koorige ja tükeldage kartulid väiksemaks paladeks. Keetke neid soolaga maitsestatud vees umbes 5 minutit, siis lisage värsked või külmutatud herned ja keetke tasasel tule, kuni kartulid on pehmed. Valage keeduvett vähemaks, tampige kartulid ja herned pudruks, lisage kuum piim ja või ning kloppige ühtlaselt läbi. Kui maitsmisel tundub, et soola on vähe, ärge lisage seda kohe, vaid söömise ajal, sest juurde pakutud lisand võib olla soolane.

Sinepine kartulipuder

- 1 kg kartuleid

- 2 sl margariini

- 1–2 dl piima

- 1 sl sinepit

- ½ tl soola

Keetke ja suruge kartulid puruks, lisage sool, kuum piim, margariin ja sinep ning kloppige või mikserdage ühtlaselt läbi. Pakkuge kohe lihatoidu juurde.

Kartuli-sellerihautis

- 900 g kooritud viilustatud kartuleid

- 200 g varssellerit

- 1 ½ kl külma vett

- 1 ½ kl piima

- ½ kl rõõska koort

- soola

Pange kartulid veega keema. Puhastage ja peske sellerivarred ning lõigake õhukesteks viiludeks, lisage keevatele kartulitele. Kui kartul ja seller pehmed, tehke nad koos leemega püreeks, maitsestage soolaga, lisage piim ja koor ning laske hautisel veel korraks keema tõusta. Serveerige väikeste sellerilehtedega.

Sidruniga maitsestatud vormiroog

- 1 kg kartuleid

- 1 sidruni riivitud koor

- 2 dl rõõska koort

- 2 dl piima

- 1 tl soola

- 1 tl võid

Koorige ja viilustage kartulid. Segage koor ja piim, riivige sellesse hästi pestud sidruni koor ning maitsestage soolaga. Määrige ahjuvorm võiga, laduge kartuliviilud korrapäraselt vormi ning kallake üle kooreseguga. Küpsetage 200° juures umbes 1 tund. Serveerige vääriskalast roa juurde.

Ülepannikook

- 1 kg kartuleid

- 1 väike sibul

- 2 sl nisujahu

- 2 muna

- 1 tl soola

- purustatud musta pipart

- õli praadimiseks

Peske ja koorige kartulid, riivige peeneks. Segage kaussi riivitud kartulitega jahu, munad ja maitsestage. Praadige kuumal õlisel pannil õhuke ülepannikook. Pöörake kook potikaane abil ümber ja küpsetage teinegi pool. Juurde andke mahlast toorsalatit.

Kartulisupp mädarõikaga

- 400–500 g kartuleid

- 100 g hakitud sibulat

- 6 dl vett

- umbes 125 g mädarõika-toorjuustu

- pisut soola

- hakitud petersellilehti

Koorige kartulid ja lõigake tükkideks, samuti sibulad. Pange vesi koos puljongikuubikuga keema, kallake sellesse kartul ja sibul. Keetke, kuni kartul pehme, tõstke lusikakaupa hulka toorjuust ja hoidke suppi veel kuumal pliidil.

Mikserdage supp püreeks. Serveerimisel kaunistage see peterselliga ja andke juurde praetud saiakuubikuid.

Kartuli-porru-püreesupp

- 2 l kanapuljongit

- 4–5 kartulit

- 2 porrut

- 2 sl võid

- soola

- suhkrut

- kohvikoort

- 2 keetmata munakollast

- hakitud maitserohelist

Keetke kooritud tükeldatud kartulid ja viilustatud porrud (enamjaolt varre valge osa koos väikese jupikese lehtedega) puljongis pehmeks. Hõõruge läbi sõela või mikserdage ning lisage või ja koor, millesse on klopitud toored munakollased. Maitsestage suhkru ja soolaga. Serveerimisel puistake taldrikusse ka praetud saiakuubikuid, kaunistage maitserohelisega.

Roheline supp kartulitega

- 2 l kana- või lihapuljongit

- 6 kartulit

- kimp noori porgandeid

- 1 sibul

- ½ kl riisi või peenikest tatratangu

- 200 g spinatit või hapuoblikat

- soola

- pipart

- 2 küüslauguküünt

- hakitud petersellilehti

- tilli

Kuumale puljongile lisage peeneks lõigatud kartulid, noored porgandid, sibul ja pestud riis või tatratangud. Keetke tasasel tulel umbes 10 minutit, siis lisage spinati või hapuoblika leheribad. Keetke, kuni kõik pehme, maitsestage ja serveerimisel puistake peale hakitud maitserohelist.

Praetud saiakuubikud

- 4 viilu röstsaia

- 1–2 sl oliiviõli

- 2 sl riivitud Parmesani

Lõigake saiaviilud peenikesteks kuubikuteks, kuumutage neid segades kuival pannil, et nad muutuks tahkemaks, kui on tegu värske saiaga. Siis lisage õli ja praadige kuubikud helepruuniks. Tõstke pann tulelt, segage veel jahtumata saiale juurde juust. Niisugused saiakuubikud on head igasuguste püreesuppide kõrvaseks.

Kartulivorm juustuga

- 1 kg kartuleid

- 200–250 g riivjuustu

- 1 kl kohvikoort või rammusat piima

- soola

- jahvatatud paprikat

- riivitud muskaati

- 1–2 tl võid

Koorige kartulid, keetke pehmeks, kurnake ja tampige pudruks. Segage juurde tahket riivjuustu (näpuotsatäis juustu jätke pealepuistamiseks), koor või piim ning maitsestage soolaga. Teravama maitse annab paprika, mahedama muskaat, kuid võite neid ka koos kasutada. Segage puder hoolikalt läbi ja tõstke väikestesse võiga määritud vormidesse. Peale riputage veidi juustu ja küpsetage, kuni pealispind muutub kergelt pruunikaks.

Kartulivorm singiga

- umbes 700 g kartuleid

- 1 sibul

- 2 küüslauguküünt

- 2 sl õli

- 250 g suitsuliha

- soola

- ½–1 tl purustatud musta pipart

- 200 g rõõska koort

- 150 g hapukoort

Koorige ja viilustage kartulid, koorige ja peenestage sibul ja küüslauk. Praadige kuumal pannil õlis sibul klaasjaks, lisage kartulilipsud ja segage kiiresti läbi. Tõstke kartulid ja peeneks lõigatud suitsuliha kihiti ahjuvormi. Maitsestage iga kihti soola ja pipraga. Peale kallake läbiklopitud koore-hapukooresegu. Küpsetage 200° juures umbes 40 minutit.

Praetud salat suitsulõhega

- 750 g kartuleid

- õli

- 2 sl seesamiseemneid

- 3 sl valget veiniäädikat

- 250 g värsket kurki

- 200 g suitsulõhet või -forelli

- 1–2 sl peenestatud tilli

- soola

- jahvatatud musta pipart

Koorige kartulid ja tükeldage sõrmeotsa suurusteks kuubikuteks ning praadige kuumas õlis ettevaatlikult segades, kuni nad kergelt pruuniks muutuvad. Lisage seesamiseemned ja röstige neid mõni minut koos kartulitega. Valage kartulid pannilt kuumakindlasse kaussi, segage juurde veiniäädikas, kuubikuteks lõigatud kurk, viilustatud kala, värske till. Maitsestage soola ja pipraga.