Tainas:

- 400 g hakkliha

- 1 dl kuivikujahu (riivsaia)

- 1 dl vett

- 1 muna

- 1 tl soola

- ½ tl paprikapulbrit

- ¼ tl musta jahvatatud pipart

Täidis:

Täidise võite valida (1–1½ dl), mis teile meeldib, kas:

- riivjuustu

- sinihallitusjuustu ja kitsejuustu segu

- puuviljakuubikuid – ananassi, mangot, virsikut

- oliive

- võiga kuumutatud sibulaid ja seeni

- värskeid maitsetaimi ja juustu

- päikesekuivatatud tomateid ja fetat

- oliive ja fetat

Segage riivsai veega, lisage maitseained ja hakkliha, segage hoolikalt ühtlaseks massiks. Laotage ja suruge see märgade kätega õhukeseks ristkülikuks küpsetuspaberile.

Jagage tainas noaga 12 ossa, tõske teelusikaga peale valitud täidis ja voolige märgade kätega ühtlase kuju ja suurusega rullid. Küpsetage umbes 15 minutit 200°
kuumuses.

Külmad suupistevardad

- puust grilltikke (vardaid)

- mitut sorti juustukuubikuid

- liha- või broileripalle

- minivorstikesi

- paprikat

- kurki

- kirsstomateid

- salatilehti

Pange loetletud toiduained vaheldumisi vardasse, väikesemõõdulised tugevad salatilehed niisama, suuremad võite kokku rullida. Vardad torgake näiteks poolitatud kaalikasse, millega on neid hea lauale panna.

Krõmpsuv aedviljasalat

Salat:

- ½ valget peakapsast

- 200 g noori spinatilehti

- 1 suur punane pipar

Kaste:

- peotäis värskeid mündilehti

- 1 purustatud küüslauguküüs

- 2 laimi või 1 suure sidruni värskelt pressitud mahl

- 1 sl suhkrut

- 3 sl aasiapärast kalakastet

- ½ sl kuivatatud purustatud tšillit

Valmistage kaste, kasutage mikserit. Arvestage, et kalakaste on juba soolane, seega jätke puhas sool lisamata või tehke seda pärast, kui salat kastmega kaetud ja ained aedvilja sisse imbunud. Maitsmismeel annab siis kõige paremini teada, kas soola on veel juurde vaja või ei. Lõigake värske kapsas peenikesteks ribadeks, hästi pestud ja kuivaks nõrutatud spinatilehed rebige näppudega väiksemateks tükkideks, punane pipar poolitage, eemaldage seemned ja lõigake ka ribadeks. Tšilli võite esialgu kastmele lisamata jätta, puistake see natuke aega enne salati serveerimist.

Pastasalat salaamiga

- 2 dl sarvekesi või makarone

- 1 sl õli

- 200 g vorsti

- tükike porrut

- 1 punane paprika

- ½ pikka salatikurki

- 1 lehtsellerivars

- 200 g herneid

Kaste:

- 200 g hapukoort

- 150 g vahukoort

- 3 sl tšillikastet

- ½ tl soola

- ½ tl suhkrut

- ½ dl hakitud rohelist peterselli või murulauku

Keetke pasta, loputage külma veega ja nõrutage korralikult. Segage õli pastaga. Lõigake vorst väikesteks tükkideks, samuti paprika, porru, kurk ja sellerivarred, segage pastaga. Kõige lõpuks lisage kuivaks nõrutatud konservherned. Asetage salat külmikusse, et maitsed saaksid seistes seguneda. Tehke valmis kaste, mida võite salatile juurde segada, aga ka eraldi nõus serveerida.

Mädarõikakaste

Kala juurde maitseb hästi mädarõikaga maitsestatud majonees, kuid võite ise sobiva kastme valmistada.

- 200 g hapukoort

- 2 sl riivitud mädarõigast

- ½ tl soola

- 1 tl suhkrut

- 1 tl veiniäädikat

- 2–3 sl peenestatud värsket tilli

Segage kaste valmis, enne kui hakkate kala ja kartulivardaid küpsetama. Hoidke seda nii kaua külmikus, kuni toit valmib. Külm ja seismisel segunenud maitsetega kaste on kõige parem lisand.

Kartuli-köögiviljavardad

- ½ kg värsket kartulit

- ½–1 punane paprika

- ½–1 kollane paprika

- šampinjone

- 3 sl õli

- 1 tl soola

- ½ tl rosmariini

- 1 küüslauguküüs

- vees leotatud puust grillvardaid

Valige väiksemad ühtlase suurusega kartulid, peske harjaga puhtaks ning aurutage vähese veega poolpehmeks. Segage kausis õli ja maitseained. Puhastage paprikad seemnetest ja kartulite suurust eeskujuks võttes lõigake parajad palad, seened poolitage ning torgake kõik need vaheldumisi vardasse. Määrige vardasse torgatud lõigud, kartulid ja seened õlikastmega. Küpsetage vardaid ringi keerates umbes 10 minutit. Võite kasutada selleks grilli, lõkkest jäänud hõõguvat sütt või ahjupanni.

Värske röstitud kala

- 2 siiakala

- 1 sl võid

- 1 sl meresoola

- 1 sl roseepipart

- ½ tl sidrunikoort

- 1 sl sidrunimahla

- õli kalaresti määrimiseks

Sisikonnast ja soomustest puhastatud kalad peske ning tahendage. Määrige kalarest õliga. Kaladele tehke pindmised sisselõiked, millesse suruge maitsevõi, ülejäänu määrige kõhuõõnde. Asetage kalad restile ja küpsetage aeglaselt sütel. Keerake resti, et ei tekiks pindmist ülekuumenemist, kuid kala küpseks läbinisti. Nii-öelda põletusviga arstige kalale laotud sidruniviiludega. Samamoodi võite kasutada väiksemat koha ja forelli või mõnda muud kala.

Kurgikaste (pesto)

- ½ pikka salatikurki

- ½ tl soola

- 4 sl mandleid

- peotäis noort tilli

- 3 sl riivjuustu

- 4 sl õli

Peske, koorige ja tükeldage kurk mikserisse, lisage soola, puhastatud röstitud mandlid, till ja kõvemat sorti riivitud juust. Purustage kõik ühtlaseks massiks. Lõpuks lisage segamise ajal ühtlase peene joana õli. See kaste maitseb hästi kõrvaseks lihtsamat sorti kalatoitudele, näiteks räimepihvidele.

Lõkkel küpsetatud sai

- 2 dl vett

- ½ dl kartulipüreepulbrit

- 2 tl kuivpärmi

- 1 tl suhkrut

- ½ tl soola

- 1 tl ürdisegu

- 1 küüslauguküüs

- 4 dl nisujahu

- 2 sl õli

- põõsast lõigatud orke

Segage pärm püreepulbriga. Puistake see sooja vette (umbes 40°), lisage sool, ürdisegu, suhkur ning pressitud küüslauk. Jahu lisage vähehaaval tainast segades. Kõige lõpuks lisage õli ja sõtkuge siledaks tainaks. Laske kerkida soojas kohas, kuni tainas kahekordistub. Voolige tainatükist pikk peenike vorst ning keerake ümber varda. (Siledat metallvarrast ärge kasutage.) Küpsetage sütel aeglaselt varrast pöörates, et tainas seest ja väljast ühtlaselt kuumeneks.

Grillitud ananass

- 1 ananass

- 2 sl vedelat margariini

- 3 sl suhkrut

- 2 tl purustatud rohelist pipart

Lõigake ananassi alt ja pealt tükk ära. Koorige ja lõigake ananass viiludeks ning eemaldage kõva keskosa. Piserdage lõike vedela margariiniga, seejärel raputage neile suhkrut. Küpsetage grillis või ahjuplaadil, kuni nad kergelt värvi võtavad.

Maitsestage rohelise pipraga.

Juurde võite lisada veel mõnda marjakastet või vanillikreemi.

Mesised banaanid jäätise asemel

- 6 banaani

- ½ dl vedelat mett

- ½ dl apelsinimahla

- 3 dl purustatud muredaid küpsiseid

- 12 puutikku

Koorige banaanid, poolitage kaheks jupiks ja torgake tikk sisse. Meest ja mahlast segage kaste, kastke banaanid sellesse ja pöörake vardaid küpsisepurus, nii et mesikaste oleks üleni kaetud. Hoidke vardaid vähemalt 20 minutit sügavkülmas. Seda magustoitu võite pakkuda jäätise asemel.

Rammus maasikakokteil

- 3 kl hästi valminud maasikaid

- 4 sl suhkrut

- 2 kl kohvikoort või koorimata piima

Puhastage maasikad (kõlbavad nii aed- kui metsamarjad), hõõruge suhkruga läbi, lisage koor või piim, mikserdage ning serveerige niisama või purustatud jääkuubikutega.