Kalasupp tomatimahlaga

- 2 l vett

- 3 sibulat

- 2–3 porgandit

- tükike sellerit

- 1 petersellijuur

- 1 tl jahu

- 2–3 sl võid

- ½ kg kalafileed (võib olla külmutatud kala)

- ½ l tomatimahla

- 1 muna

- soola

- sidrunimahla

Pange supijuured ja sibulad veega keema, keetke, kuni nad on pehmed. Kurnake leem, võtke sõelale jäänud sibulad välja, supijuured hõõruge püreeks ning pange tagasi leemesse. Teises keedunõus pruunistage jahu ja või, millele kallake leem, lisage tükeldatud kala ja keetke tasasel tulel ning jälgige, et kala ei laguneks. Maitsestage supp soolaga, valage juurde tomatimahl ja keetke veel umbes 5 minutit. Tõstke keedunõu tulelt, segage hulka muna ja maitse järgi sidrunimahla.

Kuldne viinerisupp

- 1–1 ½ l vett

- ½ kg porgandeid

- tükk kaalikat

- 2 sibulat

- 3 küüslauguküünt

- 2 sl õli

- 1 sl karrit

- ½ tl musta jahvatatud pipart

- 2 kanapuljongi kuubikut

- 1–2 loorberilehte

- 200 g sulatatud juustu

- 400 g viinereid

- hakitud peterselli

Koorige porgandid, kaalikas ja sibulad. Porgandid ja kaalikatükk riivige, sibulad hakkige peeneks. Keedunõu põhja valage õli, lisage karri, segage ning pange juurde riivitud juurvili, kuumutage segades. Siis valage juurde kuum vesi ja väheses vees lahustatud puljongikuubikud. Keetke umbes 10 minutit. Maitsestage pipra ja küüslauguga. Pange supi sisse juust väikeste tükikestena ja laske sel tasasel tulel läbi kuumeneda. Kui soovite, tehke supp püreeks, kuid hea supi saate ka niisama. Lisage tükeldatud viinerid ja loorber, hoidke suppi tasasel tulel veel umbes 10 minutit. Lauale andes puistake supile hakitud petersellilehti.

Aedvilja-püreesupp

- umbes ½ l vett

- 1 kuubik juurviljapuljongit

- 400 g aedvilja (porgandit, lillkapsast, kaalikat)

- ½ l piima

- 1 dl riivitud kõva juustu

- 1 tl köömneid

- 1 tl basiilikut

- ½ tl jahvatatud musta pipart

- pisut soola

- 6 viilu röstsaia

- pisut oliiviõli

- 1 küüslauguküüs

Keetke veest ja puljongikuubikust leem, puistake sellesse puhastatud tükeldatud aedvili ning keetke tasasel tulel umbes 15 minutit. Püreestage pehmeks keenud aedviljad. Valage juurde piim ja puistake hulka riivitud juust. Kuumutage kogu aeg segades keemiseni. Maitsestage supp. Kuumutage pannil õli koos hästi peeneks hakitud küüslauguga ning praadige selles koorikuta kuubistatud saiaviilud, mida võite serveerimisel lisada supitaldrikusse. Pruunistatud saiakuubikuid võite anda lauale eraldi kausis.

Supp küpsetatud paprikatest

- 1 l vett

- 6 suurt punast paprikat

- ½ värsket tšillit

- 1 suurem küüslauk

- 2 sl õli

- 2 kanapuljongi kuubikut

- värsket või kuivatatud aed-liivateed

- purustatud musta pipart

- umbes 300 g küpsetatud forelli

- soola

Lõigake paprikad neljaks, eemaldage seemned, asetage küpsetuspaberiga kaetud pannile, koor ülespoole, nende kõrvale pange koorimata küüslauguküüned ja tšilli. Kuumutage ahjus 250° juures umbes 15 minutit, kuni paprika koor tumeneb. Kui need on pisut jahtunud, eemaldage koored ja väikese noaotsaga puhastage küüslauguküüned. Pange küpsetatud viljad keedunõussse, lisage õli ning tehke püreeks. Valage peale vesi ja lahustatud puljongikuubikud ning laske keema tõusta. Maitsestage pipra, liivatee ja soolaga. Kui soovite tõeliselt nauditavat õhtueinet, lisage serveerimisel taldrikusse tükike fooliumis küpsetatud forelli.

Kiirelt valmiv hernesupp

- 1 l vett

- 2 ½ dl poolikuid herneid

- 150 g peekonit

- 1 porgand

- 1 sibul

- sinepit

- salveid

- soola

Pange herned sama koguse veega (2 ½ dl) 20 minutiks likku. Lõigake peekon väikesteks kuubikuteks, peenestage sibul, riivige porgand jämeda riiviga. Säristage pannil kiiresti peekonikuubikud, lisage porgand ja sibul, praadige nüüd juba tasasel tulel aeg-ajalt segades. Valage keedunõusse keev vesi, lükake pannilt lihaga kuumutatud aedvili ja lisage leotatud herned. Keetke tasasel tulel umbes pool tundi. Maitsestage soola, sinepi ja salveiga.

Peedisupp

- 1 ½ l vett

- 1–2 puljongikuubikut

- 4–5 peeti (umbes 400 g)

- 1 porru

- tükike sellerit

- 1 sl õli

- 1 sl äädikat

- purustatud musta pipart

- tükike sinihallitusjuustu või paar sl hapukoort

- soola

Riivige kooritud peedid ja seller jämeda riiviga, peske porru hoolikalt, poolitage pikuti ja peenestage. Kallake keedunõusse väheke õli, lisage riivitud peet, seller ja porruviilud. Kuumutage segades umbes 5 minutit. Lisage vees lahustatud puljongikuubikud ja vesi, maitsestage pipra ja äädikaga. Keetke tasasel tulel 15 minutit, siis tehke püreeks. Kui serveerite suppi sinihallitusjuustuga, aitab ühest puljongikuubikust.

Hõrk kanasupp

- 1 l vett

- 2 kanapuljongi kuubikut

- 300 g broileritükki

- 2 sl õli

- 2–3 küüslauguküünt

- tükike värsket ingverit

- 2 tl karrit

- 1 sibul

- 1 pastinaak

- 1–2 porgandit

- 1 õun

- 1 dl riisi või kruupe

- peenestatud rohelist peterselli

Koorige ja hakkige sibul, riivige või lõigake peeneks juurviljad ja õun. Valage õli keedunõusse, esmalt lisage peenestatud küüslauk, riivitud ingver ja karri ning kuumutage kergelt läbi. Natukese aja pärast lisage sibul ja väiksemaks tükeldatud broiler. Pruunistage need kergelt, lisage peenestatud juurviljad, õun ja riis. Kui juurviljad on läbi kuumutatud, lisage kuum vesi ja puljongikuubikud. Keetke mõõdukal tulel 20 minutit. Maitske ja lisage vajadusel veidi soola. Serveerimisel puistake peale peenestatud petersellilehti.

Kartuli-seenesupp

- 1 l vett

- 2 sl õli

- 3–4 küüslauguküünt

- 1 sibul

- ½ värsket tšillit

- 2 sl tomatipüreed

- 3 porgandit

- 3–4 kartulit

- 1 paprika

- 1 puljongikuubik

- 1 laimi või ½ sidruni mahl

- 1–2 tl soola

- 2 sl peenestatud koriandrit

- umbes 2 dl praetud seeni

- hapukoort

Valage keedunõusse õli, ajage kuumaks ning esmalt pange sellesse peenestatud sibul, küüslauk ja tšilli, segage kuumutades paar minutit. Pange juurde tomatipüree ja kuubikuteks tükeldatud kartul, porgand ja paprika. Segades kuumutage kõik läbi, kallake juurde vesi ja väheses vees lahustatud puljongikuubik. Keetke umbes pool tundi, maitsestage sidrunimahla ja soolaga.

Valmis supile puistake peenestatud koriandrit ja lisage hapukoor. Praetud seened võite segada valmis supisse või panna lauale eraldi kausis, et sööjad saaksid neid oma käega lisada.

Selge köögiviljaleem

- 2 l vett

- 1 porru

- 2 koorimata sibulat

- 1 petersellijuur

- ½ väikest sellerijuurt

- ½ kaalikat

- 2 porgandit

- soola

Puhastage, peske ja tükeldage juurviljad, sibulad peske, kuid ärge neid koorige ja jätke terveks. Keetke tasasel tulel, sool lisage alles poole keetmise ajal. Valmis leem kurnake. Sõelale jäänud aedviljade hulgast õngitsege sibulad välja, ülejäänud võite läbi jõhvsõela püreeks suruda, mida saate näiteks hakklihakastmele lisada. Leeme juurde andke sooje võileibu või juustuga röstsaia.

Paks kõrvitsasupp

- 1 l vett

- 200 g kõrvitsat

- 2 porgandit

- 1 sibul

- 2 sl võid

- 1 sl jahu

- jahvatatud musta pipart

- ½ kl hapukoort

- 2 sl piima

- 1 sl hakitud supirohelist

Koorige sibul ja porgandid, hakkige sibul ja riivige või tükeldage porgandid õhukesteks lõikudeks. Kõrvitsatükk lõigake väikesteks kuubikuteks. Sulatage pool võikogusest keedunõus, hautage selles sibul ja porgand poolpehmeks, valage juurde keev vesi ning kõrvitsatükid. Keetke kõik pehmeks, maitsestage soola ja pipraga. Segage jahu piima ja hapukoorega, lisage supile ja keetke veel tasasel tulel umbes 5 minutit, siis lisage ülejäänud võitükike. Serveerimisel puistake peale hakitud supirohelist.

Kõrvitsasupp Ungari pekiga

- 1 ½ l vett

- 800 g kollase viljalihaga kõrvitsat

- 3 puljongikuubikut

- 6 küüslauguküünt

- 2 viilu Ungari pekki

- 1 sl õli

- 1 sibul

- 1 porru

- 1 varsselleri vars

- 1 loorberileht

- ½ tl jahvatatud vürtsi

- ½ tl jahvatatud musta pipart

- soola

- hapukoort

Praadige väikesteks kuubikuteks lõigatud pekk paksupõhjalises keedunõus, lisage õli, hakitud sibul, seller ja porru. Kuumutage segades 10 minutit, lisage röstitud küüslauk, tükeldatud kõrvits, vesi ja väheses vees lahustatud puljongikuubikud. Keetke tasasel tulel pool tundi. Veidi enne keetmise lõpetamist maitsestage supp. Enne kui hakkate püreestama, võtke loorberileht välja. Kõige lõpuks kontrollige maitset, lisage hapukoor ja serveerige röstsaiaga.