- 0,5 kg puhastatud porgandeid

- 0,5–0,6 kg värsket kurki

- 0,4–0,5 kg mugulsibulat

- 0,3 kg õunu

- 0,6–0,8 kg kirsse

- 0,3 kg tomateid

- 0,2 kg toiduõli

- 2 sl soola

- 60 g suhkrut

- ½ tl musta peenpipart

- peotäis tilli

Eemaldage kirssidelt kivid ja lisage marjadele suhkur. Laske kirssidel seisa külmikus koos suhkruga mõned tunnid, kuni suhkur neisse imendub.

Puhastatud porgandid lõigake ribadeks ja kuumutage õlis, pange juurde tükeldatud sibulad ja kuumutage neid koos. Lisage ribadeks lõigatud värske kurk, sool ja ribadeks lõigatud õun ning segage hulka tükeldatud tomat ja kirsid koos vedelikuga. Keetke tasasel tulel, maitsestage pipraga. Enne keetmise lõpetamist lisage pestud ja tükeldatud tillilehed ning keetke veel umbes 5 minutit. Pange salat kuumalt ettevalmistatud purkidesse ja sulgege need kohe. Säilitage salatit külmikus.

See salat sobib kala ja liha ning ka muude toitude juurde. Hapukuse annab salatile kirss. Kui kasutate magusaid kirsse, lisage vajaduse korral mõni tilk äädikat.

Segamarjavõie

- 0,8 kg kirsse

- 0,8 kg karusmarju

- 0,8 kg maasikaid

- peotäis melissi

- 1,6 kg suhkrut

Peske kirsid ja eemaldage kivid. Lisage kirssidele 400 g suhkrut, segage ja laske seista külmas 3–4 tundi. Puhastage karusmarjad, peske ja purustage saumikseriga.

Pange kirsid keema, lisage purustatud karusmarjad ja ülejäänud suhkur. Keetke umbes 20 minutit, pange juurde maasikad. Purustage saumikseriga kõik ained peeneks ja lisage vajaduse korral suhkrut juurde. Eemaldage vaht ja keetke, kuni võie võtab peale läikiva tooni. Võtke kimp melissilehti koos vartega ja asetage potti nii, et saate melissi hiljem kenasti välja võtta. Keetke koos melissiga umbes 5 minutit. Võtke melissilehed välja, pange võie ettevalmistatud purkidesse ja kaanetage.

Säästuaja salat

Kui sügavkülmik toormoose täis, võib aiasaadusi kuivatada. Kevadel muretsesin endale toidu säilitamise ja kuivatamise vahendi – Midzu dehüdraatori. Aga marju ning puu- ja juurvilju saab kuivatada ka õhu käes või praeahjus.

Kuivatatud kurki võib talvel lisada salatitesse ja toortoitudesse, täiendades neid maitse ja mineraalidega. Samamoodi saab kasutada ka kuivatatud porgandit, peeti, suvikõrvitsat, mitmesuguseid marju ja puuvilju.

Kuivatatud marju on talvel hea süüa kommi asemel ning neist saab keeta teed. Kuivatatud õuntest on talvel ikka suppi keedetud.

Kuivatatud köögiviljad
Kuivatatud viljad. Taldrikul on porgand, peet, rabarber, maasikad, karusmarjad, ebaküdoonia, kirsid (nagu rosinad), kurk ja tomat. Porgandeid on enne kuivatamist 5 minutit apelsinimahlas keedetud, ebaküdooniat on hoitud suhkrulahuses.