Uurimise käigus võtsid maaülikooli töötajad sel aastal proove kümmekonna Eesti õuna- ja maasikakasvataja toodangust. Pestitsiidide jääke leiti ühes õunaproovis ja kolmes maasikaproovis, ehkki enamikul juhtudel polnud norme ületatud.

Pestitsiide leidus sageli ka mullaproovides. "Olen selles mõttes pisut murelik, et taimekaitsevahendite kasutamine peaks eeskirjade järgimisel olema ohutu, kuid ikkagi on jälgi leitud," märkis vanemteadur.
Univeri sõnul tuleb järgmisel aastal välja selgitada, kas taimede saastatuse põhjuseks võib olla taimekaitsevahendite üledoseerimine või ei peeta kinni ooteajast.

Omaette küsimus on see, kas lubatu piiridesse jäänud pestitsiidide tase puu- ja aedviljades on ohutu. Professor Anne Luik kirjutas 2010. aasta augustis ajakirjas Maamajandus, et ka lubatud koguseid sisaldavate puuviljade pidev tarbimine võib tervisele halvasti mõjuda. Näiteks tõstis pestitsiidijääke sisaldavate puuviljade ja puuviljajookide regulaarne tarbimine 45–65-aastaste meeste haigestumist Parkinsoni tõppe. Pestitsiide sisaldavate toiduainete tarbimine väikeses koguses, kuid pidevalt avaldab mõju esmajoones rinnalastele, rasedatele ja vanuritele.