Safranikuklikesed

3-3,5 kl nisujahu
¼ kl tuhksuhkrut
½ kl piima
2 muna
100-150 g koorevõid
50 g pärmi
½ tl safranit
½ tl soola

Ajage piim keema, lisage suhkur, sool ja safran ning jahutage segu toatemperatuurini. Hõõruge pärm vähese sooja veega vedelaks. Kui kasutate kuivpärmi, segage see väikese koguse jahuga ja siis pange juurde toasoe magustatud piim. Segage kausis jahu, piim, üks kergelt lahtiklopitud muna ja sulatatud või, nii et moodustuks ühtlane tainas. Laske sellel kaks korda kerkida.

Vormige tainast parajad pätsikesed, mis asetage võiga määritud ahjuplaadile. Võõbake need pealt klopitud munaga ja küpsetage eelkuumutatud ahjus 190 °C juures (20-25 min).


Eestis kasvatatakse kümmetkonda liiki krookuseid

Krookused (Crocus) on mugulsibultaimede perekond võhumõõgaliste ehk iiriste (Iridaceae) sugukonnast. Neid on kokku umbes 80 liiki, mis looduslikult on levinud Vahemere maades, Kaukaasias, Väike- ja Kesk-Aasia mägedes. Eestis kasvatatakse 9-10 liiki kevadel õitsvaid krookusi, sorte on neil mitmeid.