“Mõistlik on kodus müüa, mis me ikka välismaale tormame,” ütleb mees ise.

Igas kuus jõuab Pandivere seafarmis tapakaalu tuhat kärssnina ja pea pooled neist tapetakse farmiga sama katuse all olevas tapamajas. Rümbad müüakse Tartu, Jõhvi ja Narva turule.

“Mõtlesime, et läheme sammu edasi, väärindame liha, lõigates selle ka lahti,” selgitab
Kalson.

Pealegi seisis Tartu−Jõgeva maantee ääres seafarmi kõrval vana rääbakas kaalukoda, millega oleks pidanud nagunii midagi ette võtma. Nüüdseks on hoone saanud kena immutatud puitlaudise.

Maja sees on aga veterinaarnõuetele vastav lihalõikuse ruum koos väikese jahutuskambriga ning külmletiga müügiruum. Kusjuures müügiruumist näeb ekstra selleks ehitatud akna kaudu jahutuskambris konksude otsas rippuvaid ning lihalõikusele minevaid rüm­pasid.

“Siis inimesed näevad, et tegu on ilusa värske lihaga,” märgib ettevõtte omanik.

Tegu on ülilühikese tarneahelaga, kus siga läbib laudast tarbijani sõna otseses mõttes vaid sadakond meetrit. Kuna farmis kasutatakse sügavallapanu, ei ole ka mingit lõhna, mis reedaks poodlejale, et kõrval asub sigala.

Poest leiab kodukokk kogu valiku, ka pead-jalad ja rupsid. Plaan on müüki võtta lisaks lambaliha ning teenustööna tellida oma farmi sealihast sinkide ja vorstide valmistamine.

Toidulauale saavad täiendust ka lemmikloomad, kuna Kalsonile kuuluv osaühing Rotaks-R tegeleb kassi- ja koeratoidu ning koduloomade söödalisandite müügiga. Kalson ei arva, et vaatamata soodsale hinnale hakkaks pood meeletus koguses liha müüma. Läbimüüki loodetakse kasvatada tänu lihalõikusele.

Värsket ja soodsa hinnaga liha ning hakkliha plaanitakse pakkuda toitlustuskohtadele ja vaakumpakendis ka väikepoodidele, kus lihaletti pole.