Võrdluseks võtsime Tallinnast umbes 10 km kaugusel asuva Saku aleviku Säästumarketi, kus samuti ostjate puuduse üle kurta ei saa.

Soomes on praegu keskmine palk üle 2500 euro, meil aga veidi üle 822 euro. Kuna eestlasel on tunduvalt vähem raha, tegime järgmise eksperimendi: Soomes ostame söögikraami kuue, Eestis aga kahe euro eest.

Klaukkala Alepa poes hakkas kohe silma mitmekülgne kodumaise köögivilja valik, samuti mitmesugused piimad, alates rasvatust 1% piimast kuni 3,5% piimani.

Piim on Soomes odavam

Tuleb kohe öelda, et kohvi ja leiba-saia Soome poodidest osta ei tasu. Need võiks Soome minnes hoopis külakostiks kaasa võtta. Sest kui meil maksab Presidendi kohv Säästumarketis 7.40 €/kg,
siis Soome Alepas 9.30 €/kg. Ja leivad-saiad on Soomes kilohinna järgi juba kaks korda
kallimad.

Parasjagu oli keskpäev ja Soome perenaised-pereisad ostsid meelsamini rasvatut või 1% piima, vähem võeti 3,5% piimapakki.

Samas hinnavahe pole erineva rasvasusega piimade vahel kuigi suur. Kui 1-liitrine rasvatu piima pakk maksab Alepas 0.84 eurot, üheprotsendine 0.84, siis 3,5% piim 0.89 eurot.

Saku Säästumarketis oli aga 3,5% Tere piim sel nädalal hoopis kallim — 15 krooni 10 senti ehk 0.97 eurot. Samas 2,5% Alpenrose piima saab kätte
0.56 euro eest.

Odavam on Soomes ka nisujahu, seal maksab see 0.40 €/kg, Eestis aga 0.50 €/kg. Selline oli Säästumarketis kõrgema sordi nisujahu Kalew hind.

Kui aga osta nisujahu näiteks Tallinna Viru Keskuse toiduosakonnast, tuleb Veski-Mati nisujahu eest käia välja juba mitmekordne hind — 0.96 €/kg, Kalewi nisujahu maksab aga
0.70 €/kg.

Panime nii Soomes kui Eestis toidukorvi 3,5% 1-liitrise piima ja 2kilose nisujahupaki. Soomlaste 2kilosel nisujahupakil oli veel väike alennus ka — kokku 0.79 eurot. Nii kulus meil Soomes 1.68 eurot, Eestis aga 1.97 eurot.

Köögivili mitu korda kallim

Ehkki Alepa kauplusekett on Soome üks odavamaid, on nii kodumaised kui imporditud köögiviljad seal mitu korda kallima hinnaga kui Eestis.

Lisasime toidukorvi 1 kg nende kodumaist tomatit, mis maksis 4.09 €/kg, ja ligi 6 eurot oligi Soome toidupoes kulutatud.

Eestis võisime aga 2 eurost üle jäänud 3 eurosendiga saada Säästumarketist veel näiteks kaks porgandit või ühe Hollandi tomati, Eesti tomateid ei olnud.

Hea uudis tarbijale on seegi, et meie Säästumarketites on köögivili põhjanaabrite omaga võrreldes imeodavalt müügil. Näiteks Eesti porgand maksab 0.25 €/kg, peakapsas
0.35 €/kg, kartul ‘Marabel’ 0.40 €/kg, kartul ‘Laura’ 0.54. Soomlaste porgand on üle nelja korra ja kartul üle kahe korra kallim.

Ka Hollandist ja Hispaaniast imporditud köögiviljad on praegu Eestis poole odavamalt müügil kui Soomes.

Eesti tomateid aga Säästumarketis müügil polegi, ostjal on valida üksnes Hollandi kobar- või tavalise tomati vahel. Meie suurim tomatikasvataja, Eesti Aiandusliidu juhataja Kalle Reiter selgitab, et Sagros on praeguseks tomatid otsas ja enne kevadet nemad tomateid ei kasvata.

“Praegu müüb kodumaist tomatit vaid Intsu talu kilohinnaga üle 80 krooni, sest odavamalt ei ole võimalik toota ja selle hinnaga juba tomatit Säästumarketisse ei paku,” nendib Kalle Reiter.

Reiter rõhutab ka, et Soome tootjad saavad juba seetõttu oma aiavilja eest korraliku hinna, et soomlased hindavad kodumaist toodangut ja on nõus selle eest ka rohkem maksma. Eestlane ostab aga ikka nii, nagu rahakott lubab.

Ka juustu hinnad on Soomes üldiselt mitu korda kõrgemad kui Eestis, samas mõned Valio juustusordid võib nii siin- kui sealpool lahte saada kätte enam-vähem sama hinnaga.

Arvestada tuleks sedagi, et ehkki soomlaste elatustase on kõrgem, on Soomes käibemaks toidukaupadele kõigest 13%, Eestis aga 20%, mis teeb niigi napima palgaga eestlase jaoks ostud veelgi kallimaks.

Hinnavõrdlus