Psühholoogid tähistavad sotsiaalvõrgustiku põlvkonna moodsat häiret ingliskeelse lühendiga FoMo - "fear of missing out" ehk hirm millestki ilma jääda. Selle all kannatavad inimesed on kindlad, et sõprade elu on põnevam kui neil ja soovivad pidevalt teiste tegemistega kursis olla.

Osade inimeste jaoks muutub tuttavate elu jälgimine nii oluliseks, et nad hakkavad ignoreerima kõike seda, mis neile endale meeldib.

Inglise Essexi ülikooli psühholoog Andy Przybylski koostas küsimustiku, mille abil saab hinnata FoMo-häire ulatust. Samuti uuris ta ilmajäämishirmu kogevate inimeste sotsiaalmeedia kasutust.

Selgus, et häire mõjutab inimeste igapäevaelu. Need, kes kõige rohkem kardavad millestki ilma jääda, kipuvad SMSe saatma ja end Facebooki logima nii autot juhtides kui loenguid kuulates. Samuti on sellistel inimestel kõige vastakamad tunded enda sotsiaalmeedia kasutuse suhtes.

Kõige rohkem kannatavad alla kolmekümne aasta vanused inimesed. Noored täiskasvanud ja teismelised kasutavad Facebooki väga palju. Lisaks on uus põlvkond üles kasvanud sotsiaalvõrkude mõju all.

Przybylski sõnul mõjutavad inimesi eelkõige sotsiaalsed tegurid. Me kõik peaksime sotsiaalmeedia kasutamist kontrollima ja nautima. Facebooki ja Twitterisse sukelduvad eelkõige need, kelle lähedus- ja heakskiiduvajadus pole rahuldatud.

Uurimus ilmus ajakirjas Computers in Human Behavior.