Steevia on päevalille perekonda kuuluv taim, mis kasvab Põhja- ja Lõuna-Ameerika subtroopilistel ja troopilistel aladel. Stevia rebaudiana Bertoni liiki kasvatatakse laialdaselt just selle lehtede magusa maitse pärast. Lehed kuivatatakse, magusaine ekstraheeritakse, ekstrakt puhastatakse, kontsentreeritakse ja kristalliseeritakse.

300 korda magusam

Steeviast saadud magusaine on 250–300 korda magusam kui suhkur, magus maitse ei kao ka kuumutamisel ja happelistes keskkondades. Arvatakse, et steevia glükosiidid leiavad suhkru asemel kasutamist karastusjookides, keedistes, jäätistes, kookides, küpsistes jm.

Brasiilias ja Paraguays on steevia lehti juba aastasadu kasutatud kohaliku tee magustamiseks. Rahvameditsiinis on steeviat kasutatud kõrvetiste vastu.

1931. aastal eraldati steevia lehtede ekstraktist magusamaitselised glükosiidid, mida hakati nimetama steviosiidideks. 1970 alustati Jaapanis steevia kultiveerimist eesmärgiga toota magusainet alternatiiviks sahhariinile ja tsüklamaatidele. 1971 toodeti Jaapanis esimene tööstuslik steevia-magusaine ning sellest ajast peale kasutatakse Jaapanis steeviat toiduainetes ja karastusjookides.

Steeviat kasvatatakse palju ka Aasia maades – Hiinas, Taimaal –, aga ka Brasiilias, Peruus, Kolumbias ja mujal. Ka Prantsusmaal on steeviat lubatud eriloa alusel kasutada juba paar aastat.

Põhjalikud ohutusuuringud

Nagu iga lisaaine, pidi ka steevia läbima pikaajalised ja põhjalikud ohutusuuringud. 2006 uuris WHO ekspertkomisjon põhjalikult glükosiidide toimet katseloomadel ja vabatahtlike inimestega läbi viidud katsetes ning järeldas, et need glükosiidid ei ole genotoksilised.

2009. aasta alguses kinnitati steevia USAs üldiselt ohutuks tunnistatud ainete (Generally Recognized as Safe) nimekirja. Steevia glükosiide hindas 2010. aastal ka Euroopa toiduohutusamet (EFSA) ja järeldas, et need ei ole kantserogeensed, genotoksilised ega seotud ühegi reproduktiivse/areneva mürgitusega.

Maailmas – s.o on maades, kus steeviat on lubatud tarvitada – kasutab steevia glükosiide iga päev umbes 150 miljonit inimest.

12. novembril avaldati Euroopas otsekohalduva määruse lisa, mille kohaselt tooteid, mis sisaldavad steevia glükosiide, võib müüa ELi maades. See jõustub 20 päeva möödudes teate avaldamisest.

Steevia glükosiide sisaldavad toiduained aitavad inimestel vähendada suhkruga saadavat energiat ja sobivad neile, kes tahavad kaalu langetada või normaalset kehakaalu säilitada.