Iga hääl on tähtis

Nüüd on Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus ning Põltsamaa Felix otsustanud mitme supivariandi hulgast valida välja üheainsa, mis saab ametlikuks nimeks Laulupeosupp. Sihtasutuse juhataja Aet Maatee sõnul oli selle idee ajendiks vajaduse ja soovi kohtumine.

“Meie poolt oli vajadus pidulistele välisööklas rammu lisada ja Felixi poolt soov siduda oma põhimõte — eestimaine ja hää — sobiva väljundiga,” põhjendab Maatee.

Lemmikleeme valimistel kandideerivad kolm kõige populaarsemat Felixi suppi — seljanka, hernesupp ja frikadellisupp. Nende retsepte on varasematega võrreldes täiustatud ja puhastatud, näiteks puuduvad koostises naatriumglutamaat ja teised maitsetugevdajad.

Valimistel võib kandidaate maitsta ja oma poolthääle anda iga supisõber. Tantsu- ja laulurahvas saab seda teha juba käimasolevates 2011. aasta suve noortepeo eelproovides, teised Selverites ja Prismades üle Eesti. Kes degusteerimisele ei jõua, võib alates veebruarist supipurgid poest osta ja oma arvamuse Felixi kodulehele kirja panna.

Põltsamaa Felixi juhataja Anti Orava sõnul võib igaüks suppidele ka meelepäraseid lisandeid soovitada. Asjalikke arvamusi püüame arvesse võtta, lubab ta.

137 500 taldrikutäit

Kümmekonnal tantsupeol osalenud staažikas Võru tantsujuht Maie Pau mäletab pidudest igasuguseid supisöömisi, eriti aga paduvihma käes pruukosti võtmist — vihma ladistas nii tugevalt, et supitaldrik ei saanudki tühjaks, vaid kogu aeg tuli taevast lisa. Meelest ei lähe ka auravate kateldeni looklevad pikad järjekorrad, kus on tulnud ka kokkukukkuvaid lapsi turgutada.

Maie Pau annaks oma hääle parajalt tummisele hernesupile, kuid Tartu tantsuseltsi Toome liikmele Toomas Birkanile maitseb kõige rohkem hoopis kodune värskekapsasupp. Aga ka pidudel pakutud suppide kohta pole tal ühtegi halba sõna öelda.

“Supp kuulub kindlasti tantsupeo juurde, ilma selle toiduta ei saa,” kinnitab Birkan.

Peol keevad Felixi supipõhjad toekaks kõhutäieks Kaitseliidu toel ja abil. Viimatisel laulu- ja tantsupeol sõid osavõtjad 137 500 portsjonit suppi, milleks kulus 27,5 tonni supipõhja.