Kuhu masin mahub?

Kõigepealt oleks vaja teada, kui suur masin üldse koju mahub.

Tuhat1 Kodumasinat Viljandi kaupluse müüja Aimar Pärnamägi nendib, et sageli on inimesel poodi tulles kõige olulisemaks kriteeriumiks just pesumasina mõõdud. Ruumiküsimuse juures selgub ühtlasi, kas inimene tahab osta ainult pesumasinat, pesumasin-kuivatit või näiteks pesumasinat ja -kuivatit eraldi.

Tartu Lõunakeskuse PlussMiinus Elektroonika kaupluse müügikonsultant Piret Tootsi lisab, et kui pesumasin on kodus juba olemas, siis on kuivatit ostes vaja teada pesumasina marki.

"Neid kahte masinat saab sobivuse korral pesutorniks liita vastava raami abil. Pesumasin ja -kuivati peavad sel juhul üksteisega mõõtude poolest sobima."

 Ainult A-klass

Mõistagi soovivad inimesed nii energiasäästu kui ka pesu- ja kuivatustulemuse poolest parimat ehk A-klassi masinat.

Pärnamägi möönab, et tegelikult jõuavadki müügile peamiselt A-klassi masinad.

Kuidas siis parimate vahel valida?

"See on maitseasi ja ruumi küsimus, kas pealtlaetav või eestlaetav," seisab Tuhat1 Kodumasinat Viljandi müüja eri tüüpi pesumasinate rivi vahel. Electroluxi ühe pealtlaetava kaant kergitades näitab ta paari uuendust: pesusahtel käib lahti ja erinevalt varasematest mudelitest ka üksipulgi osadeks, kanaleid pääseb hõlpsalt puhastama; teiseks on trumlil nüüd pehmelt avanevad luugid, mis säästavad sõrmi.

Sulejope pesuks võib pealtlaetava trummel endiselt kitsaks jääda - siis tuleks eelistada eestlaetavat masinat, millel on suurem trumlimaht.

Pärnamägi ei nõustu mõne aasta taguse tarkusega, et pealtlaetavad on eestlaetavatest masinatest töökindlamad. "Pesumasina iga sõltub ka laagrite tugevusest, seetõttu peaks pealtlaetav masin, mille trummel toetub kahele laagrile, olema teoreetiliselt töökindlam. Tegelikult on eri tüüpi masinate eluiga üpris sarnane," tõdeb müüja.

Tänapäevastel pesumasinatel pole ülearust vee- või energiakulu karta, sest enamasti oskavad targad masinad seda ise reguleerida.

Digitaalne juhtpaneel või ekraan hõlbustab masina kasutamist. Osadel kallimat tüüpi masinatel on infotabloo eestikeelne.

 Vähemalt tuhat pööret minutis

Peale pesumasina mõõtude küsivad inimesed poodi tulles ka masina pöörete arvu. Enamasti soovitakse juba 1000-1200 pööret minutis, iseloomustab Pärnamägi Viljandi kaupluses käivaid ostjaid. Sellist pöörete kiirust võib lugedagi optimaalseks, kuigi müüakse ka kiiremaid ja aeglasemaid masinaid.

Mida suurem on pesumasinal tsentrifuugi pöörete arv minutis, seda

- väiksem on väljavõetava pesu jääkniiskus, lüheneb pesu kuivamise aeg;

- lühem on kuivatusaeg kuivati kasutamisel ja sellega seoses päris suur elektrivoolu kokkuhoid;

- kõrgem on hinnaklass.

Suuremad ja võimsamad masinad on kokkuvõttes ökonoomsemad. Pärnamägi osutab ühele 7,5 kg pesu võtvale eestlaetavale Aristonile, mis töötab eriti vaikse häälega (koolitusel pidi Pärnamägi kõrva ligi panema, et kuulda masina töötamist, nii mõjusad on müramatid).

See masin mahutab ligi kaks korda rohkem pesu kui mõni normaalsuuruses masin, kuid elektrit ja vett ei võta sugugi kaks korda rohkem.

"Suure masinaga vähe pesu pesta pole mingi probleem," õpetab PlussMiinus Elektroonika müügikonsultant Piret Tootsi.

Masin ise määrab pestava pesukoguse kohta veekulu ning samuti saab väikse koguse puhul pesuprogrammi kiirendada.

Kuumenemis- ja kulumiskindla invertermootoriga pesumasinad (Miele), mis teevad 1600 p/min ja maksavad 20 000 krooni ringis, peavad vastu 20 aastat. Invertermootorit kasutavad ka mõned teised tootjad.


 Kas üldse pesukuivatit võtta?

Mugavuse mõttes on muidugi hea võtta õhkkuivatusega masinast välja särke, mida ei pea enam triikima. Eriti kohevaks teeb õhkkuivatus froteerätid.

Samas võtab pesukuivati energiat ja võib maksta üle 10 000 krooni.

Õhkkuivatusega pesukuivati aitab tolmuallergikuid ja astmaatikuid. Trumlis õhu käes liikudes eraldub riietest ka tolm, sealhulgas pesuvahendites sisalduv sideaine, mis kuivades tolmuna eralduks. Värskes õhus tuule käes kuivatades ei tule tolm riietest nõnda välja.

Poole odavam oleks osta ju pesumasin, millel ka kuivati funktsioon. Paraku ei kipu müüjad nn kaks ühes masinat soovitama, sest õhkkuivatuse asemel kuivatab see masin veega, mõnikord väga suure hulga veega.

Nimelt rakendub pesumasin-kuivatis soojusvahetusprintsiip, kus trumlis oleva sooja pesu ümber ringleb külm vesi, mille poole kondenseerub märjast pesust aur. Kui külm vesi kuivatamise käigus soojeneb, suunab masin selle kanalisatsiooni ja võtab uut külma vett - nõnda võib masinatäie pesu kuivatamise käigus kuluda 100-140 liitrit vett.

Seega sobib pesumasin-kuivati rohkem nendes kodudes, kus kuivatit tuleb vaid erandkorras kasutada (nt hommikuks lapse riided kuivaks), aga mitte igal pesemisel.

 

Kui pesumasin läheb katki

Kui ostetud masinaga midagi juhtub, ei ole vaja muretseda - suuremal osal Eestis müüdavatest pesumasinatest on kaheaastane pretensiooni esitamise aeg. Vähestel kaubamärkidel on pikem tehasepoolne garantii, mis laieneb kas konkreetsetele masinaosadele või tekkinud vigadele. PlussMiinus Elektroonika kauplustes on võimalik osta kõikidele pesumasinatele garantiiaega lisaks kuni viieks aastaks.

Veevärgita majades kehtib põhimõte, et pesumasin vajab teatud surve all sisenevat vett, seega peab vesi olema vähemalt ühe meetri kõrgusel pesumasinast.

 

Pesumasina lisaoskused

Aquastop turvasüsteem - masin fikseerib andurite abil juhuslikud lekked ja blokeerib kohe vee juurdevoolu.

Viitstart - võimaldab masina programmi algust määratud ajaks edasi lükata.

Piserduspesu ja -loputus - masin liigutab vett (ja koos sellega pesuainet) alt üles, samal ajal kui tavamasinal vajub pool pesuainest põhja. Pidev vee ringlemine ühtlustab vee temperatuuri. Selle süsteemiga on võimalik pesta väikseid koguseid kokkuhoidlikuma vee- ja pesuvahendikuluga.