7½ dl piima
4–5 muna
250–300 g puhastatud suitsuräimi
3–4 ratasteks lõigatud tomatit
soola
pipart

Hõõruge munakollased õhuliseks, maitsestage soola-pipraga. Lisage piim, tükeldatud suitsuräimed ja tomatid ning segage ühtlaselt läbi. Siis pange sisse ettevaatlikult vahustatud munavalged, kallake segu võiga määritud ja mannaga ülepuistatud vormi ning küpsetage praeahjus, kuni muna on korralikult hüübinud.

Toit maitseb hästi keedetud kartulitega.

Vormiroog suitsukalaga

600 g kartuleid
2–3 sibulat
400 g puhastatud suitsukala (tursk, räim, ahven)
4 muna
200 g hapukoort
½ kl piima
hakitud tilli, peterselli
soola
3–4 sl riivitud juustu
1 sl võid
riivsaia

Määrige ahjuvorm võiga, puistake üle riivsaiaga. Puhastage kartulid ja lõigake õhukesteks liistakuteks, pange vormi, maitsestage soola ning hakitud rohelisega. Sibulad koorige ja lõigake õhukesteks ratasteks, pange need kartulitele. Kolmandaks kihiks asetage suitsukalatükid. Valage peale muna-piima-koore segu, pinnale puistake riivitud juust. Küpsetage ahjus kuni 1 tund.

Sama vormirooga võite valmistada ka keedetud kartulitest, kuid toorestest saab maitsvama toidu.

Kotletid suitsukalaga

2 dl odratangu või riisi
6 dl vett
300 g tükeldatud suitsukala
soola
2 muna
riivsaia
rasvainet

Keetke riis või tangud soolaga maitsestatud vees pudruks. Jahtunud pudrule lisage 1 muna ja pipart-soola ning segage hästi läbi. Vormige tainast kotletid, mille keskele pange suitsukala. Veeretage muna ja riivsaia segus, praadige helepruuniks.

Seesuguseid kotlette võite teha ka eelmisest toidukorrast järelejäänud kartulipudrust. Väga hästi maitseb söök külma piima või kurgisalatiga.

Täidetud tomatid

8–10 tomatit
1 dl marineeritud lamba- või liivtatikuid
2 keedetud kartulit
1 väiksem sibul
200 g puhastatud suitsulatikat
2 dl majoneesi
soola
suhkrut

Valige väiksemad ühtlase suurusega küpsed tomatid, millel lõigake tükike pealt ära.
Õõnestage need seest tühjaks. Sisu kasutage ära supi või kastme valmistamisel.

Lõigake marineeritud seened väikesteks tükkideks, samuti sibul ja kartulid. Segage kõik majoneesiga, lisage kalatükikesed. Täitke selle seguga tomatid ning pange mütsike tagasi, nii et täidist on veidi näha.

Üleküpsetatud kartulid kalaga

1 kg kartuleid
300 g suitsulesta või muud suitsukala
võid
soola
riivsaia
hakitud tilli

Peske värsked kartulid harjaga hoolikalt puhtaks ja tahendage majapidamispaberil, siis lõigake need pikuti pooleks ning küpsetage ahjus. Kui kartulid on veidi jahtunud, uuristage neisse süvend. Sisust, kalatükikestest, hakitud tillist ja võist segage ühtlane paks mass, millega täitke kartulid. Peale riputage veidi riivsaia ning küpsetage ahjus või grillil krõbedaks.

Roosa piimakaste

1 kl piima
1 sl nisujahu
1 sl võid
1–1½ sl tomatipüreed
soola
2 sl valget veini
suhkrut

Kuumutage jahu pannil või sees helekollaseks, lisage piim, tomatipüree, sool ja suhkur. Laske kastmel keema tõusta, seejärel lisage vein.

Kui kasutate tomatite täitmisest ülejäänud viljaliha, ajage see tasasel tulel omas mahlas keema ja kuumutage veel veidi, et vedelikku vähemaks auruks.

Soovi korral suruge segu läbi sõela, enne kui kastmele lisate.

Roosa piimakaste sobib hästi kala või pastaroaga.

Täidetud paprikad

4 väiksemat paprikat
100 g puhastatud suitsuräimi

Kaste

2 dl maitsestamata jogurtit (või 10% hapukoort)
1 tl suhkrut
1 sl veiniäädikat
1 sl sinepit
jahvatatud valget pipart
soola
soovi korral küüslauku

Lõigake pestud paprikatel ära “mütsike”, eemaldage seemned.

Täitke õõnsused kastmega segatud kalaga ja pange mütsike tagasi, küpsetage 20 minutit kuumas praeahjus. Lauale andke kuumalt koos keedetud riisiga.

Suitsuräimesalat

300 g suitsuräimi
1 suurem õun
1 värske või kiirelt hapendatud kurk
5–6 värsket kartulit
2 keedetud muna
1–2 tl peenestatud maitserohelist
1–2 tl suhkrut
2 dl hapukoort
soola
sinepit
veiniäädikat

Lõigake puhastatud kalad, külmad keedetud kartulid, kurk ja munad väikesteks piklikeks tükkideks, segage maitserohelisega.

Maitsestage hapukoor soola, suhkru, äädika ja sinepiga ning valage see salatile vahetult enne lauale andmist. Kaunistage maitserohelise, muna- või õunalõikudega.

Suitsu­räimesalat õlikastmes

200–300 g suitsuräimi
2 õuna
1 sibul
100 g juustu
2 sl hakitud tilli
1 sl hakitud rohelist sibulat
1 dl õli
2 tl suhkrut
soola
jahvatatud valget pipart
1 sl veiniäädikat

Koorige õunad ja lõigake väikesteks kuubikuteks. Juust tükeldage samasugusteks kuubikuteks, sibul hakkige hästi peeneks. Segage kõik kausis, lisage tükeldatud räimed.

Valmistage õlikaste ja maitsestage see. Valage segu tükeldatud ainetele ning tõstke salat külma, et maitsed enne lauale andmist seguneksid.

Kaste suitsukalast

200 g tükeldatud suitsukala
2 sl rasvainet
2 sl jahu
1 suur sibul
2–2½ dl vett
3 sl hapukoort
hakitud rohelist sibulat

Koorige sibul ja hakkige peeneks, kuumutage rasvaines helepruuniks. Siis lisage jahu ning segage hästi läbi. Pange sisse peeneks tükeldatud suitsukala ja kuum vesi ning laske
tasasel tulel olla, kuni kaste tõuseb keema (u 10 min). Lõpuks lisage hapukoor ja roheline sibul.