Kala veinikastmes

500–700 g kalafileed (lest, haug, koha)
1 kl punast lauaveini
1 kl vett
1 sl jahu
1–2 sl võid
1 petersellijuur
1 sibul
soola
4 tera nelki
pipart
1 loorberileht

Kõige enne segage 1 sl toasooja võid 1 sl jahuga palliks ning jätke seisma, seda vajate alles kastme valmistamisel. Keedunõu põhja pange tükeldatud petersell, sibul, nelk, pipar ja loorberileht, peale asetage suuremateks tükkideks lõigatud kalafilee, maitsestage soolaga ning kallake juurde vein ja vesi. Keetke tasasel tulel kaane all 15–20 minutit.

Seejärel nõrutage keeduvedelik teise nõusse, laske pool sellest ära aurata ning lisage või-jahupall. Ühtlaselt segades keetke veel 3 minutit. Tulelt võttes maitsestage veel tükikese võiga. Juurde andke hakitud tilliga ülepuistatud värskeid keedukartuleid või ülepraetud keedukartuleid ja värsket kurki ning õrnakoelist lehtsalatit.

Kalafilee seentega

500 g koha või muud värsket kala
½ kl valget lauaveini
200 g värskeid seeni
1 sl jahu
1/3 kl vett
1 muna
200 g tahket koorikuta saia
4 sl võid
soola
pipart

Fileetükke ja kupatamata seenelõike maitsestage soola ja pipraga, keetke madalas keedunõus vee ja veini segus umbes 15 minutit. Neli kalatükkidega samas suuruses saiaviilu praadige võis ning tõske kala saiale. Väiksemate praetud saiakuubikutega ümbritsege kalapalad. Keeduleemest valmistage kaste, hõõrudes sulatatud või ja munarebu läbi sõela ning valage kalale. Juurde andke kartulipüreed, aurutatud spargleid või värskeid keedetud lestherneid.

Keedetud lest valges kastmes

1 kg puhastatud lesta
2 kl vett
½ sidruni mahl
1 sibul
1 porgand
1 petersellijuur

Kaste

1–2 sl võid
1 sl jahu
1 munakollane
½ kl rõõska koort või 3,5% piima
soola
tilli
½ sidruni mahl

Koorige ja tükeldage sibul, porgand, petersell ning keetke ½ sidruni mahla ja vähese soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Kala keetmiseks sobib lai madal keedunõu, kuid sellessegi ei pruugi kõik lestad korraga mahtuda.

Soovitaksin niisugusel juhul keeta kahes järgus, kummagi portsjoni valmimiseks kulub kõigest 10 minutit. Ühe kihina keetes jääb lestakalale ilus välimus alles. Kui kõik korraga ülestikku panna, kipuvad alumised kalad enne lagunema kui pealmised küpseks saavad.

Kastme valmistamiseks kuumutage kõigepealt jahu võis helekollaseks, lisage 1–1 ½ klaasi kalakeeduleent, keetke umbes 5 minutit, siis segage munakollane koorega ja valage kastmesse, samuti lisage siis ½ sidruni mahl ja mõni killuke sidrunikoort. Pärast seda ärge enam kastet keetke, vaid kuumutage keemiseni. Serveerimisel lisage hakitud tilli. Hea kastme saate aga ka sidrunita, maitsestades ainult tilliga.

Ahjulatikas tomatiga

1 suurem latikafilee (umbes 1 kg)
½ kg tomateid või tomatikonservi
1 sl võid
purustatud musta pipart
soola
sidrunipipart
1 kl rõõska või hapukoort
4–5 sl riivjuustu

Lõigake kala 5 cm laiusteks ribadeks, maitsestage soola ja sidrunipipraga ning laske neil sisse imbuda. Määrige ahjuvorm võiga, laduge kalapalad vaheldumisi tomativiiludega, millele riputage pisut soola ja musta pipart. Valage üle koor ja puistake sellele riivjuust. Küpsetage ahjus keskmises kuumuses 20–25 minutit.

Forell pähklitäidisega

4 väikest forelli
soola
sidrunimahla
100 g purustatud pähkleid
100 g võid
4 sl hakitud petersellilehti
2 sl riivsaia
rasvainet praadimiseks

Väikesed, nii-öelda portsjonikalad puhastage kõhuõõnt võimalikult vähe avades. Tõmmake sisikond lõpustega kurgu alt välja. Hõõruge kalu soolaga ja piserdage sidrunimahlaga. Segage purustatud pähklid pehme toasooja võiga, lisage peenestatud peterselli ja riivsaia ning hõõruge korralikult läbi ühtlaseks pastaks. Vajadusel lisage veel pisut soola ning täitke kalaõõnsused pastaga. Kurgualused pange puutikkudega kinni ning küpsetage võis.

Üleküpsetatud karpkala

1 suur karpkala
soola
3–4 sl võid
2 kl piima
50 g mandlilaaste
petersellilehti
riivitud sidrunikoort

Puhastage kala soomustest. Seda on lihtne teha ja soomused ei lenda ümberringi laiali, kui valate kala enne keeva veega üle. Pärast sisikonna eemaldamist keetke kala umbes 5 minutit väheses piimas. Seejärel tõstke karpkala võiga määritud ahjuvormi, valage üle sulavõiga, puistake peale mandlilaastud, riivitud sidrunikoor ja hakitud petersell.

Sobivad selle juurde soolased mandlilaastud, aga kui neid pole, kasutage maitsestamiseks soola. Lauale andke keedetud riisiga.

Piimakissell kirssidega

4 kl piima
4 sl suhkrut
3–4 sl kartulijahu
4–5 sl vett
vanillsuhkrut
kübeke soola
2–4 muna
2 kl kivideta kirsse
½ kl suhkrut

Ajage piim keema, lisage õige pisut soola, vanillsuhkruga segatud suhkur ning vähese veega segatud kartulijahu. Hoidke veel potti tulel, kuni uuesti keema tõuseb, siis võtke tulelt ning segage kissellisse hästi lahti klopitud munad. Suuremasse magustoidukaussi pange kividest puhastatud kirsid, puistake peale suhkur ja laske suhkrul marjadesse imbuda. Valmis kissell kallake kirssidele ja jahutage magustoit hästi külmaks.

Lihtne maasikajäätis

600 g maasikaid
4 dl vett
200 g suhkrut

Keetke veest ja suhkrust siirup, jätke jahtuma. Peske maasikad, puhastage ja tehke püreeks. Kui teil mikserit pole, suruge marjad läbi sõela. Külm siirup segage marjapüreega, hõõruge ühtlaselt läbi ning asetage sügavkülma. 30 minuti pärast võtke jäätuma hakkav jäätis välja ja kloppige uuesti läbi, tehke nii mitu korda. Mikseriga on tulemus muidugi parem ja valmis jäätis saab õhulisem. Kui arvate, et enam pole vaja vahustada, laske segul valmimiseks 2 tundi sügavkülmas jäätuda.

Pool tundi enne söömist võtke jäätis välja ja asetage tavalisse külmkappi. Toatemperatuuril pehmenedes tuleb jäätis kiiresti ära süüa, sest nii valmistatud maiustus sulab ruttu ja muutub vedelaks.

Piima-munasupp

1 l piima
4 muna
pisut soola
suhkrut

Laske piim keema tõusta, maitsestage soola ja vähese suhkruga. Kloppige munad vähese külma piimaga läbi ja kallake piima sisse. Kui muna hakkab piimas hüübima, võtke supp tulelt, sest muidu kalgenduvad munaga koos ka piimavalgud ja supivedelik muutub vadakutaoliseks. Jahutage supp võimalikult külmaks. Serveerige värskete või konservmarjadega, marjasiirupi või kakaoküpsistega.

Kihiline kohupiim

500 g kohupiima
3–4 munakollast
4 sl suhkrut
2 sl kakaod
50 g šokolaadi

Vahustage munakollased suhkruga, lisage kohupiim, segage ja jagage pooleks, tõstes osa kohupiimast teise kaussi. Ühes kausis hõõruge sisse kakaopulber ja pool riivitud šokolaadist. Lauale andke külm valge-pruunikihiline magustoit pokaalides, kaunistuseks marjad, šokolaaditükikesed ja melissilehed.

Maasikalumi

3 munavalget
250 g vahukoort
suhkrut
3 tl želatiini
½ kl külma vett
aed- või metsmaasikaid

Paisutage želatiin külmas vees ja sulatage kuumaveenõus, kui pakil olev õpetus ei soovita teisiti, seejärel jahutage. Munavalged ja koor vahustage eraldi, lisades maitse järgi suhkrut. Lõpuks ühendage mõlemad vahud, želatiin ja metsmaasikad või suvaliselt tükeldatud aedmaasikad.