Instituudi teatel on kahe värske juhtumi puhul tegemist sama tüüpi listeeriabakteriga, mis isoleeriti möödunud aastal Jørn A. Rullepølseri-nimelise firma lihatoodetest ning mille söömise tagajärjel haigestus toona 41 inimest. 17-le inimesele neist sai nakatumine saatuslikuks, nad surid.

Praegustest haigestumistest järgmised kaks on seotud varasemate väiksemate puhangutega ning ühe, viienda, on tekitanud listeeriabakter, mida Taanis varem diagnoositud pole.

"On ebatavaline, et ühe nädala jooksul avaldub viis juhtumit. Tavaline määr on üks juhtum nädalas. Samas on ebatavaline seegi, et suutsime bakterite tüübid nii kiiresti kindlaks määrata. See on märgiks, et meie listeeriamonitooring on heal tasemel," selgitas portaalile The Local nakkushaiguste instituudi esindaja Kåre Mølbak.

Jørn A. Rullepølseri toodete juhtumi puhul olid nakatunud 30 erinevat toodet, muu hulgas ka salaamid ja hot dogid, mida müüdi üle kogu Taani erinevates kauplustes. Haiguspuhangu tagajärjel pidi firma uksed sulgema. 

Sellekuiste juhtumite allikas polnud kohe algul teada, kuid nüüdseks on selgunud, et tegemist on sama bakteritüvega, mis nakatas Jørn A. Rullepølseri tooted. "Seega on võimalik, et sama puhang on uuesti pead tõstnud," avaldas Mølbak.

Enamikul inimestest, kes listerioos nakatuvad, on nõrgenenud immuunsus ning 25 protsenti neist sureb haiguse tagajärjel.

Tavaliselt diagnoositakse Taanis poolsada listerioosijuhtumit aastas, kuid aastatel 2009-2014 oli see arv saja ümber.


Listerioos - mis see on?

  • Listerioos on bakteri Listeria monocytogenes poolt põhjustatud nakkushaigus, mis levib eeskätt loomsete toiduainete kaudu.
  • Listeeriabakter on levinud maapinnas, loomasöötades ja loomade soolestikus. Piima satub bakter udarapõletiku tõttu.
  • Erinevalt teistest bakteritest suudab Listeria monocytogenes paljuneda ka külmkapitemperatuuril.
  • Enamus nakkusjuhtudest on üksikud, ent võib tekkida ka epideemiaid.
  • Täiskasvanutel avaldub listerioos kõige sagedamini meningiidi ehk ajukelmete põletikuna.
  • Listerioosi puhul suurendavad suremust kõrge vanus, eelnev põhihaigus, kesknärvisüsteemi haaratus ning nakkuse levimine mitmesse organisse.
  • Kuna bakter on levinud laialdaselt kogu looduses, siis on tema levikut raske kontrollida.
  • Listerioosi ravitakse antibiootikumidega.

Allikas: Inimene.ee