“Vaatame, kuidas turg päeva peale läheb,” ütles üks seenemüüja teisipäeva hommikul oma kaupa välja pannes ja seenekübaratelt apetiitsema välimuse saamiseks okkaid ära pühkides.

Hind võib langeda

Kui müüjaid on palju, tuleb hinda päeva edenedes alla lasta. Ka siis, kui tumedad vihmapilved saabuvad turulisi kastma, peab hinda kärpima, et alles jäänud seeneisulised kauba oma koju viiksid.

Seeneanni kohta sõnab müüja, et kui otsida, siis leiab, aga otseselt puravikud metsas vastu küll ei jookse.

Ka kukeseeni on jätkuvalt saada, suuremad maksavad 55 ja väiksemad 75 kr/kg. Metsaandidest on veel müügil mustikad (90) ja pohlad (60 kr/kg).

Nagu seened, on ka kuldsed sibulad iga teise turuleti peal reas. Peipsi sibula kilohinnad kõiguvad 15 ja 20 krooni vahel. Peipsi kibe küüslauk maksab 100 kr/kg.

Üks müüja pakub aga rohelist salatisibulat – 5 krooni punt. Sama hinnaga on ka till ja petersell. Mahlaste punaste rediste pundi eest tuleb välja käia 15 krooni. Oma ning onude ja tädide taludes kasvatatud kraami müüv Erle ütleb, et ta külvab nii sibulat, tilli kui ka redist kevadest alates väikeste vahedega. Et oleks kogu aeg ikka värsket võtta.

“Üldiselt külvavad inimesed tilli kevadel ja poole suve pealt on see otsas ning tullakse turult värsket otsima,” selgitab ta. Palju imestamist on ka värskete vaarikate (120 kr/kg) üle, mis neil pakkuda on. Tegu on sordiga ‘Võrratu’, mis rõõmustab punaste marjadega alates augusti algusest kuni külmadeni.

Kabatšokk liha asemel

Erle sõnul kasvavad kabatšokid ehk suvikõrvitsad (15 kr/kg) tänavu nii mis mühiseb. “Meie suvel selle palavaga liha ei söönudki,” ütleb naine. “Praadisime kabatšokke nagu silku.” See tähendab, et suvikõrvitsaviilud tuleb jahu ja muna sees paneerida ning siis õlis kuldkollaseks praadida. Kui munale natuke peenestatud küüslauku ka lisada, siis pidi päris delikatessroog valmis olema.

Erle Kurepalus elaval onu Jaanil oli tänavu hea meesaak. Meekilo eest küsib ta 100 krooni.

Suu saab magusaks ka puuviljadega. Vasula aia ploomid maksavad 40, importploomid 20–35 kr/kg. Kodumaised ‘Pepi’ pirnid saab 30 ja välismaised analoogid 25 krooni eest. ‘Valge klaari’ eest tuleb välja käia 25–30 kr/kg.