Haide Kiipus on Haapsalus “natuke pesitsenud” kaks aastat. ”Kohviku mõte oli mul päris tükk aega olnud. Siis ma lihtsalt sattusin ükskord siia lillepoodi sisse ja küsisin, miks teil siin taga selline tühi koht on, kus midagi ei tehta? Kas ma võiksin siia kohviku teha? Pererahvas oli lahkesti nõus.”

Kohviku menüüs on ainult taimetoit, kuid osa sellest on selline, mida Haide Kiipus soovitab lihasööjatele. “Näiteks pikkpoiss. Nimi on küll väga lihaline, aga see on läätse pikkpoiss. Juurde ahjuköögiviljad, värske salat, mis on väga maitsev,” rääkis ta.

“Pakume lihasööjatele ka burgerit. Kikerhernestest on tehtud, salati ja täisterakukliga. Roogasid on igasuguseid,” lisas ta.

Taimetoidu kõrval paneb kohvik rõhku toiduainete päritolule ja kasvatusviisile. “Võimalikult palju kasutame oma tootjate mahetoodangut,” ütles Haide Kiipus.

Kohvikupidaja sõnul oli sellise tooraine leidmine oodatust lihtsam. “Tegin internetis kõva tööd ja sain Läänemaa OTT-ga (Otse Tootjalt Tarbijale) kontakti,” rääkis ta.

OTT korjab talunikelt saagi kokku ja viib selle ostjatele. “Nüüd hakkab ta minu juurest läbi käima ja tooma, mis ma tahan. Enamus sellest, mida nad pakuvad, on mahe, kõik teraviljatooted näiteks. Ma olin ise ka üllatunud, et see meil juba nii kaugel on,” ütles Haide Kiipus.

Eraldi kiidab ta eestimaist kitsejuustu, mis annab välismaa omale silmad ette.

Kohviku “Kõhule pai” alkohol mahub ühele pisikesele riiulile. “Alkoholi osas mõtlesime tükk aega, mis me teeme, aga ikka võtsime. Meil on siin ökoveinid, ökoõlled, mis ei ole küll Eesti omad. Eestist on käsitööõlled, mis ma olen väikestest pruulikodadest leidnud. Kanepiõlu, Õllenaut, tuleb veel Vormsit ja Pöidest ka arvatavasti”, tutvustas ta.

Kohvik avatud iga päev 8-20 ja iga päev on erinevad hommikusöögi- ja lõunasöögipakkumised, lubas kohvikupidaja.