Hoogla talu piimakiosk on avatud teisipäeviti, reedeti ja laupäeviti. Müügiks on piim, kohupiim ning praegusel hooajal ka kartul. Neli aastat piima müütanud Herta Kann räägib, et varem käidi kohal neljal päeval nädalas. Kolmapäeviti oli piima müük aga nii väike, et see ei tasunud ära.

Suure osa piimaostjaist moodustavad püsikliendid. “Igal päeval on kindlad kliendid. Need, kes nädala sees käivad, laupäeval ei tule. Aga algusaastail osteti rohkem. Nüüd paljudel lapsed suureks kasvanud ja pole nii palju vaja,” tõdeb müüjanna.

Ehkki turg avatakse kell seitse hommikul, on piimakiosk lahti isegi varem, sest nii mõnigi inimene tuleb piima järele juba enne tööleminekut.

Piimaliiter maksab Hoogla talu kioskis 50 senti, pool kilo kohupiima euro ja kümme senti.

Turu olemasolu on väikelinna inimestele mitmes mõttes oluline. Esmalt muidugi seetõttu, et ega Tapal värsket kala ja talupiima kusagilt mujalt võtta olegi. Lisaks sellele on turg ja turulkäimine vanemale põlvkonnale viis seltsielu elamiseks.

Tomatite ja õuntega kauplev vanaproua Luisa Tänavots leiab, et turule peab ikka tulema, sest seal näeb inimesi ja saab suhelda. Tema on turul müünud mitukümmend aastat. “Kui talundusega sai tegeldud, siis olid piim ja liha ka müügis. Nüüd on ainult aiasaadused,” jutustab Luisa.

Seda, et aastate jooksul on kliente Tapa turul vähemaks jäänud, tõdeb ka Luisa: “Kümme aastat tagasi oli kaubal minek ikka palju parem. Tol ajal ei olnud suuri kauplusi siin.”

Põhiline turupäev on laupäev. Siis on kohal poole rohkem kauplejaid kui reedel. Ka ostjaid on tunduvalt enam. Laupäeviti tulevad turule ostlema lisaks linnaelanikele ka kaugema nurga inimesed.

Kala, piima ja juurviljade kõrval on siis pakkuda ka marju, seeni, haput ja värsket kapsast. Müüjate sõnul võib vastavalt hooajale turulettidelt saada nii maasikaid, vaarikaid, mustikaid kui jõhvikaid ja pohli. Ka kartulimüüjaid käib laupäeviti kohal rohkem.

Hinnad on väikelinna turul suuremate linnade keskmistest turuhindadest madalamad. Möödunud reedel võis kartulikilo sordist olenevalt soetada 30, 40 või 50 sendi eest. Odavalt oli pakkuda õunu (1 €/kg), peakapsast (0.50 €/kg) ja punapeeti (0.60 €/kg).