Tead sa, mitut sorti krõpse Eestis toodetakse?


Lõunakeskuse taluturu kaubad
Krõpsud Lõunakeskuse taluturulFoto: Anni Õnneleid

Tundub, et eestlased on krõpsurahvas. Kuigi meil ei ole suurt kartulikrõpsude valmistamise tehast, pakuvad mitmed väiketootjad hoopis muudest toiduainetest valmistatud krõpse. Ja ka kartulikrõpsud on täitsa olemas.

Kõige suurem ja pikaaegsem krõpsuvalmistaja on Taarapõllu talu Võrumaal. Nemad valmistavad marjadest ja puuviljadest 12 sorti krõpse ja kolme sorti nätsukrõpse. „Kõige rohkem ostetakse meie juurest maasika-, vaarika- ja mustikakrõpse,“ ütles laia krõpsuvalikut pakkuva Lõunakeskuse taluturu juhataja Merle Vall. „Samas on inimesed meeldivalt üllatunud maitstes näiteks pihlaka-õuna või ebaküdoonia-kõrvitsa maitselisi krõpse.“

Viljandis toodab ettevõte Mulgi Krõpsud aga köögiviljadest ja kartulist kokku kuute sorti krõpse. „Kõige populaarsemad on ostjate seas punapeedi- ja porgandikrõpsud,“ rääkis Merle Vall. „Hapukapsakrõpse ostetakse aga välismaal elavatele lastele, kaugetes maades nagu Austraalia või Ameerika ei ole ju selliseid maitseid.“

Kapteni talu Pärnumaal valmistab aga viite sorti kalakrõpse. „Kalakrõpsus on naturaalne mõnus maitse olemas ja näiteks vimmakrõps on nagu küpsis,“ iseloomustas Vall neid. Lisaks valmistab Remedy Way tavalisi ja mahedad toortatrakrõpse ning toortatrakrõpse küüslauguga.

„Meie ostjate ühte lemmikkrõpsu ei saa välja tuua, kuna need on niivõrd erinevad – magusast soolaseni,“ tõdes taluturu juhataja. Samas peaks igaüks leidma midagi oma maitsele.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare