Koorige kõrvits, eraldage sisu ja seemned. Lõigake noaga 0,4–0,6 cm paksused ribad, tõmmake sellest koorimisnoaga laastud või kasutage mõnda muud abivahendit.

Koor kuivatage krõbedaks kas või praeahjus, jahvatage ja kasutage näiteks kevadel munade värvimisel.

Sisu kasutage toiduvalmistamisel, näiteks ühepajatoidus, eri tainaste sees, panniroas vm.

Magususe andmiseks kasutage võimalikult looduslikku viisi: mett, agaavi, vahtra- või riisisiirupit, palmi- või indiaanisuhkrut või stiivialehtede ekstrakti/leotist.

Kõiki krõbedaks kuivatatud tooteid saab jahvatada jahuks või uhmris purustada ja kasutada küpsetamisel/toiduvalmistamisel kas taina komponendina (näiteks nisujahu asendajana), maitsestamiseks või kaunistamiseks.

Särtsukõrvits

1,6 dl suhkrut
1 sl ingverijahu

Koorimisnoaga saadud õhukesed laastud segage kokku suhkruseguga, laotage kohe eelnevalt kergelt õlitatud kuivatusrestile – just nii segamini, nagu nad on. Saate mõnusad eri kujuga näksid.

Kuivatage 45kraadises kuumuses parajalt krõbedaks, säilitage õhukindlas anumas.

Samale segule võib lisada maitse järgi kaneeli, nelki, kardemoni vm.

Kui soovite paksemaid näkse sama seguga kuivatada, siis kastke algul üks pool kuivsegusse, asetage restile, suhkruseguga pool peal, kuivatage u 4 tundi, siis kastke teine poole segusse ja jälle restile, suhkruseguga pool peal. Mahedamad näksid saate, kui kastate ainult ühe poole kõrvitsatükist suhkrusegusse ja kuivatate.

Jõulukõrvits

Keetke pisut tugevamaitselisem siirupisem marinaad kõrvitsale ja hoidke selles kuumas segus lõigatud kõrvitsatükke 2–3 tundi. Nõrutage ja laotage tükid restidele laiali. Kuivatage 45kraadises kuumuses, aga kui soovite krõbedamaid, siis 2–3 viimast tundi 60kraadisel temperatuuril.

Minu marinaad on 2 l vee kohta 6 kaneelipulka, 1 sl nelki, 3 tk värsket ingverit, 1,5 kg suhkrut. Keedan segu, kuni olen saanud kerge siirupi paksuse.

Jogurtimaius

Maitsestamata jogurtile võib segada omal valikul mett vm koos kaneeli, vanillsuhkru, ingveri, marjapüree/toormahlaga. Olenevalt kuivatist laotage segu plaadile laiali või tõstke lusikaga küpsetuspaberist lõigatud ketastele ja kuivatage 45–60 kraadiga. Säilitamiseks rullige kokku, serveerimiseks lõigake köögikääridega tükikesed.

Puuvilja-/marjapastilaa

Valige küpsed marjad/puuviljad, püreestage. Soovi korral maitsestage ja paigutage kuivatisse 0,3–0,5cm kihina, kuivatage kuni 60 kraadiga.

Imelised maitsvad ampsud saab kõikidest aia- ja metsamarjadest. Minule meeldib lisada näiteks 0,5 l marjapüreele 1 sl jahvatatud chia-seemneid, siis lasen segul valmida
1–2 tundi enne kuivatisse paigutamist.

Jõulune õunapüreeküpsis valmib, kui lisan koos koore ja seemnetega (Eesti õuna puhul) purustatud õunapüreele kaneeli, ingverijahu, pisut nelki ja röstitult purustatud pähkleid/mandleid

Pastilaatükikesi saab kasutada küpsetamisel, kohupiimakreemidele maitse andmiseks, hommikul värske marjana lihtsalt süüa või vee sees paisutatult juua püreed.

Imeline porgand

Tõmmake koorimisnoaga porgandilaastud, aurutage 2 min kas või kõige tavalisemas aurupotis ja kuivatage 45–60kraadises soojuses krõbedaks.

Samad laastud võib pärast aurutamist kokku segada vähese koguse toore marjapüreega, näiteks jõhvika, astelpaju või goji-marja omaga. Hoidke u 1 tund ja kuivatage 45–60kraadises soojuses. Fantastiliselt maitsvad, neid naudivad ka lapsed, kes muidu eriti ei armasta porgandit!

Veel saab maitsvad porgandilaastud, kui neid pärast aurutamist hoida tunnike kuumas mahlas, näiteks suhkruta ananassimahlas. Nõrutage ja kuivatage jälle 45–60 kraadiga.

Punane peet

Lõigake 0,3–0,6 cm paksused peediviilud, aurutage 2–3 min ja “marineerige” kuumas arooniasiirupis 1–2 tundi. Nõrutage, paigutage kergelt õlitatud kuivatirestidele 45–60kraadisesse soojusesse. Jätke parajalt nätskeks, säilitage kaanetatult.

Kuivatamiseks on head ka koorimisnoaga tõmmatud laastud, neid pole vaja aurutada. Meeldiva maitse saab ka, kui peedilaaste maitsestada enne kuivatamist vähese väga hea ürdisoola ehk Himaalaja soola ja värskete ürtidega.