Ternespiim - imeline looduslik vahend viirushaiguste vastu

 (3)
Ternespiim - imeline looduslik vahend viirushaiguste vastu
Foto on illustratiivne.Foto: Pixabay.com

Ternespiim on piim, mida lehm lüpsab pärast poegimist ja kus on tavapiimaga võrreldes ligi kaks korda suurem kuivaine- ja viis korda suurem valgusisaldus.

Seda põhjustavad eelkõige immuunglobuliinid, mida poegimisjärgne ternespiim sisaldab 5–10% (tavapiimas 0,06%). Immuunglobuliinid ehk antikehad kaitsevad organismi paljude üldlevinud bakter- ja viirusnakkuste eest.

Ternespiima antikehad toimivad tõvestavate mikroobide vastu mitte ainult vasikatel, vaid ka inimestel ja teistel imetajatel. Enne antibiootikumide avastamist kasutati ternespiima mitmesuguste nakkushaiguste raviks ja nende ennetamiseks. Olulised suure kontsentratsiooniga bioaktiivsed koostisosad ternespiimas on veel laktoferiin, mis tugevdab immuunsüsteemi; kasvuhormoonid ning kasvufaktorid, mis soodustavad organismi kudede taastumist, haavade paranemist ja limaskestade arengut.

Ternespiimapulbrit soovitatakse kasutada eelkõige bioaktiivse toiduainena bakter- ja viirusnakkuste tõrjeks.

Profülaktilisel eesmärgil piisab kolmest grammist päevas. Nakkusperioodil võib kogust suurendada üledoseerimise ohtu kartmata (v.a laktoositalumatusega inimesed). Hästi mõjub pulber igemeprobleemide ja hambakaariese korral, siis on soovitatav pulbrit enne allaneelamist suus hoida ja lasta kokku puutuda probleemsete kohtadega.

Seotud lood:

Allikas: OÜ Teadus ja Tegu

Pikemaid lugusid sellest, et imeväega ternespiimapulbrit valmistatakse ka Eestis, saad lugeda SIIT ja SIIT.

Maaleht maksab igal kuul ühele tellijale Eesti keskmist palka ja nii 12 kuud järjest.
Telli Maaleht ja osale tellijapalga loosimises!
Vaata lähemalt >

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare