Arvamused testis osalenud juustusortide kohta
Juust
Tootja Rasvasisaldus 100 g tootes Sobivus õllega
Emmentaaler E-Piim 26 Hea õlletoetaja (3); pigem ei sööks koos õllega (3).
Edam E-Piim 24 Pigem heleda õllega (6).
Eesti E-Piim 26 Sobib tumeda õllega (5) heleda õllega (1).
Südamejuust E-Piim 26, sh küllastunud rasvhappeid Sobib (5); ei (1). Õlut läheb selle juustuga ohtralt (4), kuid juust ei kanna sel juhul enam oma eesmärki.
Lepasuitsu Eesti juust E-Piim 26 Suhu jääb suitsukala maitse. Sobitub õllega (5), just tumedaga (2); ei (1).
Sulatatud suitsujuustu snäkk E-Piim 18 Jääb õllele alla (3); sobib nii heleda kui tumeda õllega (3). Häiriv oli kest.
Kadaka juust küüslauguga Saaremaa 26 Väga hea, eriti heleda õllega (6).
Saare light Saaremaa 15 Väga hea, eriti heleda õllega (5); juustu maitse domineeris (1).
Saare Saaremaa 26 Pehme maitse muutub õllega veelgi pehmemaks, väga hea eriti heleda õllega (6).
Gouda Red Valio Võru 29 Sobib suurepäraselt, õlu toob juustuga esile fantastilised maitsed, eriti heleda õllega (6).
Gouda Black Valio Võru 29 Emotsioon jääb suhu, ümar maitse, väga hea sobivus, õllega juustu maitse avaram, tugevam (6).
Forte Valio Võru 26 Pigem roa valmistamise juust. Liialt tugev tekstuur, magusa maitse peab õllega alla loputama (6).
Eesti juust Valio Võru 27 Õlu mängib üle (5); sobib (1).
Võru juust Valio Võru 30 Õlu mängib üle, pigem laste lemmik (5); sobib (1).
Juust Atleet Valio Võru 26 Õlu mängib üle, pigem hommikulaua juust, kastene (5), sobib (1).

Kokkuvõte:

- Saaremaa on tüüpiliste Eesti maitsete looja.
- Valio Võru esindab väga julget ja kvaliteetset maitset, mis sobib ka kõige nõudlikumale gurmaanile.
- E-Piima valikust võib leida eestlastele traditsioonilist maitset, eristusid suitsutatud juustud.

Tulemused koondas ANNE KERSNA


Juustuvaagnale sobivad:

- Soolapulgad ja -kreekerid, kartulivahvlid
- Soolapähklid
- Kurgi-sinepisalat, Felix (pikantne kurgisalat)
- Grillisalat, Felix (vürtsikas salat lihatoodete juurde)
- Magushapud marineeritud beebikurgid
- Mahedamaitseline konserveeritud köögiviljade segu
- Marineeritud küüslaugud eri maitsestusega
- Astelpajumoos
- Mesi astelpajuga
- Mesi kreeka pähklitega
- Kaunistamiseks sobivad värsked maasikad, värsked ürdioksad, kevadised ja suvised lilleõied (meelespea, võõrasema, saialill)

Allikas: Kehtna majandus- ja tehnoloogiakool