Marje Raplamaalt

Täpset lekkekohta katusel võib olla päris raske kindlaks teha. Vesi võib rännata pika tee, näiteks mööda sarikaid või tugisõrestikku, enne kui hakkab tuppa tilkuma. Seega ei pruugi läbisadamise kohad laes ja katuses asuda üldse teineteise lähedal.

Katuste ehitamise ja remontimisega tegeleva ettevõtte Ruufest OÜ juhatuse liikme Aller Uja sõnul ei tähenda lekkiv katus tingimata, et tuleb terve katus välja vahetada. Samuti usub ta, et lihtsamate parandustöödega saab katuseomanik soovi korral ise hakkama. Ja kindlasti võib väiksemaid lekkeid kõrvaldada ka märjal ajal.

Katusel on kohti, mis teistest tõenäolisemalt vett läbi laskma hakkavad. Uja sõnul tuleks plekk-katuse puhul kõigepealt kahtlustada neelu- ja kruvikohti. Juba 5-10 kümne aastaga kipuvad tihendid ära vajuma. Üks võimalik esmaabi plekk-katusele olekski kruvid ära vahetada.

Uurida tasub veel korstnate, ventilatsiooniavade, katuseakende ümbrust, katuseharja ja paika, kus katus kohtub seinaga.

Uja lisab, et kui ligi pääseb, tuleks kontrollida ka pleki all asuvat aurutõkkekilet, mille korrasolekust ja õigest paigaldusest oleneb palju.  

Kivikatuste puhul on asi lihtsam. Katkised või puuduvad kivid tuleb välja vahetada ja katus ongi jälle terve, samal ajal kui plekk-katust saab vahetada vaid paneelide kaupa.   

Katusekivid löövad katki sagedamini talvel või kevadel, kui neis on olnud mikropraod. Peale vaadates need välja ei paistagi.

Aineid, millega katust veekindlamaks muuta - katusehermeetikuid - müüakse üldehitusmaterjalide poes. Spetsialistid oskavad seal nõu anda, kuidas neid kasutada ja millisele katusele need sobivad.

Milline materjal valida?

Mitmekümne aasta vanune plekk-katus nagu küsijal on päris eakas. Sellest materjalist katuse elueaks loetakse 20-25 aastat. Samas peaks betoonkividest katus vastu pidama 50-80 aastat ja keraamilistest kividest tehtu veel paarkümmend aastat kauem. "Kuni 100 aastat," kinnitab Uja. "Tallinna vanalinnast leiab veel praegugi originaalkatuseid. Need vananevad väärikalt ega kaota oma funktsiooni."

Kui katus ikkagi välja vahetada, siis materjali hinna poolest on Uja sõnul kõige soodsam lahendus betoonkivi. Kui kalliks läheb paigaldus, sõltub firmast.  

Plekk-katuse toormaterjali valmistatakse vanametallist ja kuna selle kokkuostuhind on kallis, mõjutab see ka katuse hinda.

Eterniitkatuseid tänapäeval tõepoolest enam ei panda. Samas on neile leitud sarnase välimusega, kuid inim- ja loodussõbralik asendaja - laineplaat. Nn moodsas eterniidis pole enam mürgist ainet asbesti. Ka laineplaadist katused on päris pikaealised - 50-80 aastat.

Kas katust peab hooldama?

Uja soovitab katust iga 3-5 aastat tagant puhastada, et eemaldada sammal, lehekõdu ja muu pudi. Puhas katus peab kauem vastu. Puhastada võib pehme harjaga, moodsam võimalus on survepesu.

Targu talita