Marineeritud naerid

- 3 väiksemat naerist
- 1 dl oliiviõli
- ½ sidruni mahl
- peenestatud peterselli
- estragoni
- köömneid
- soola
- jahvatatud musta pipart

Koorige ja lõigake naerid parajalt paksudeks viiludeks ning keetke kergelt soolaga maitsestatud vees. Kuid mitte liiga pehmeks! Pärast keetmist kastke naerilõigud korraks külma vette, siis asetage savikaussi või säilituskarpi, lisage õli, sidrunimahl ja pipar. Jätke külmikusse mitmeks tunniks seisma, et maitsed hästi seguneksid. Kaunistage peterselliga.


Marineeritud spargelkapsas

- 1½ kg spargelkapsast
- 6 sl oliiviõli
- 1 sidruni mahl
- soola
- pipart
- sidrunipipart
- kaunistuseks keedetud porgandit ja sidrunit


Tükeldage kapsas parajateks paladeks, uhtuge külma veega üle ja pange soolaga maitsestatud keeva vette. Laske 5 minutit keeda, seejärel jahutage külmas vees. Nõrutage kapsast sõelal, pange kaussi või säilituskarpi, valage peale õli ja sidrunimahl. Maitsestage soola, pipra ja sidrunipipraga. Kaunistamiseks lisage keedetud porgandi- ja sidruniviile.

Marineeritud šampinjonid

- 400 g šampinjone
- ½ dl oliiviõli
- 2 sl pähkliõli
- ½ sidruni mahl
- 1 tl suhkrut
- 2 tl sojakastet
- 1 tl sidrunipipart
- 2 küüslauguküünt
- rohelist peterselli
- aed-liivateed
- basiilikut


Puhastage šampinjonid kuivalt (pintsliga), ärge seeni märjaks tehke. Siis lõigake pikisuunas viiludeks, et nende ilus kuju jääks alles, ja asetage kaanega kaussi. Ülejäänud ained segage kastmeks ning valage seentele. Enne lauale andmist hoidke paar tundi külmikus.


Porganditarretis

-1–1½ kg porgandit
- 7½ dl porgandimahla
- ¾ dl oliiviõli
- 2 sl jahvatatud köömneid
- ½ küüslauguküünt
- 1 l apelsinimahla (hea oleks toormahl)
- želatiini
- ½ sidruni mahl
- soola
- pipart


Koorige porgandid ja lõigake pikisuunas õhukesteks ribadeks. Kuumutage porgandimahl keemiseni ja valage kuumakindlasse nõusse porgandiribadele, lisage õli, pressitud küüslauk, sool, pipar ja köömned ning laske korraks keema tõusta. Hoidke tund aega kaane all ahjus, mille temperatuur on 200°. Apelsinimahla keetke eraldi, kuni on alles veerand kogusest (¼ l). Lisage mahl porganditele ja küpsetage ahjus veel 30 minutit.

Kurnake porgandid hautusleemest, millest valmistage tarretis (1 dl leent ja 1 leht želatiini). Valmistage õpetuse järgi. Vedelale tarretisele lisage sidrunimahla. Valage see porganditele, mis on tõstetud õliga määritud pikergusse vormi. Laske külmikus mitmeid tunde jahtuda, et see hästi tarretuks. Serveerige õhukeste viiludena.

Kanasült pähklitega

- 6 broileri rinnafileed
- 75 g želatiini
- 150 g pistaatsiapähkleid
- 1 dl petersellilõike
- 2 l vett
- 1 kanapuljongikuubik
- 1 lihapuljongikuubik
- 1 juurviljapuljongikuubik
- 4 sidruniviilu
- 1 estragonioks
- 5 vart rohelist peterselli
- 1 loorberileht
- 10 tera musta pipart


Broilerifileed tükeldage väiksemateks korrapärasteks kuubikuteks ning pange puljongikuubikutest valmistatud selge leeme sisse keema, lisage petersellilõigud. Keetke tasasel tulel 25 minutit. Kontrollige, kas liha on pehme, siis kurnake keeduleem. Kanakuubikud pange eraldi kaussi. Keeduleemele lisage estragon, loorberileht ja pipar, laske uuesti mõneks minutiks keema. Seejärel kurnake leem ja segage vedeldatud želatiiniga.

Võtke neli kausikest, õlitage need seest. Valage neisse ½ cm kõrgune kiht selget leent, pange juurde väiksemaks murtud rohelisi petersellilehti, laske külmas tarretuda. Siis puistake sisse purustatud pähklid, ilusad kanalihakuubikud ja veidi leent. Laske külmas tarretuda ning korrake kihiti kausi täitmist. Pealmiseks kihiks jäägu läbipaistev leemekiht.

Laske külmikus mitu tundi tarretuda. Serveerige vormist väljalööduna, kaunistage sidruniviiluga. Kui tarretis tundub liiga õrn, serveerige kausis.

Hanepraad

- 1 hani
- soola
- jahvatatud musta pipart
- majoraani
- aed-liivateed
- sidrunit
- väikesi õunu
- 2–3 tl kartulijahu
- 2 sl brändit
- 2 sl apelsinimahla

Olenevalt hane suurusest ja vanusest kulub küpsemiseks 2–4 tundi. Hõõruge hani nii seest kui väljast soola, pipra ja majoraaniga, soovi korral ka sidruniga. Siis täitke hani väikeste koorimata õuntega ning õmmelge kinni. Küpsetamisel valage esialgu pannile väheke vett. Küpsemise ajal pöörake hane ja kastke rasvase leemega. Torkige nahk siit-sealt läbi, et rasv paremini eralduks. Kui rasva saab liiga palju, valage seda vähemaks. Pannile jäänud leemest valmistage kaste. Seda võite paksendada kartulijahuga, maitsestamiseks lisage brändit ja mahla.

Pardipraad

Parti võite küpsetada täidiseta. Hõõruge ta seest ja väljast sama seguga nagu hane. Küpsetamise algul valage pannile veidi vett, hiljem torkige nahka mitmelt poolt, et rasv eralduks. Prae pööramise ajal kastke seda pannile nõrgunud rasvase leemega.

Pardiprae lisandiks sobib ka apelsin. Õunu võite salatiks küpsetada eraldi pannil.

Täidetud virsikupooled

- 1 purk virsikukompotti
- 100 g purustatud kreeka pähkleid
- 3 sl mett
- 75 g tumedat šokolaadi
- 2 dl vahukoort

Nõrutage virsikupooled siirupist, segage veidi soojendatud mee hulka purustatud pähklid. Laduge vaagnale virsikud, õnarusse tõstke pähklisegu, peale riputage riivitud šokolaadi.

Eriti suured maiasmokad võivad oma taldrikul lisada virsikule veel vahukoorekuhjakese.

Tort

- 3 muna
- 1 dl suhkrut
- 1 dl nisujahu
- ½ dl kartulijahu
- 1 tl kuivatatud lavendliõisi
- ½ tl küpsetuspulbrit
- külmutatud maasikaid
- mandariine
- ½ l vannillijäätist
- väikesi beseeküpsiseid
- 2 dl vahukoort
- tumedat šokolaadi

Hõõruge munad suhkruga, lisage segatud jahud ja lavendliõied. Küpsetage 30 minutit võiga määritud ning mannaga ülepuistatud vormis umbes 200° juures. Murdke jahtunud küpsetis tükikesteks ja kastke siirupisse või mahlasse. Laduge avarale koogialusele segamini immutatud koogitükid, marjad, mandariinisektorid (värsked või siirupihoidisest nõrutatud), beseeküpsised ning jäätisetupsud. Peale tõstke vahukoor, millele niristage vedel šokolaad.

Viskisiirup

- 1 dl suhkrut
- 1 dl vett
- 1 dl viskit

Karamellistage suhkur, lisage keev vesi. Siis lahustage liigutades suhkur, kuni segu veidi pakseneb, viimaks lisage viski. Kes tahab teha siirupit eelpool toodud tordi jaoks ning ei soovi alkoholi lisada, võib selle teha õunamahlaga.

Sai, mis tahab olla keeks

- 175 g margariini
- 100 g võid
- 275 g suhkrut
- 5 suuremat muna
- 100 g mandleid
- 300 g nisujahu
- 100 g heledaid seemneta rosinaid
- 100 g tumedaid seemneta rosinaid
- 100 g kuivatatud kirsse
- 1 apelsin (riivitud koor, mahl ja viljaliha)
- 1 sl pruuni suhkrut

Hõõruge või, margariin, jahvatatud mandlid ja suhkur pehmeks vahuks. Lisage hõõrudes ükshaaval munad ning segage, kuni segu muutub heledamaks vahuks. Lisage sellele pool jahust ja pooled puuviljad – veidi leotatud ja tahendatud (terved või poolitatud) rosinad ning tükeldatud kirsid –, mis on segatud vähese jahuga. Lisage 1 sl apelsinimahla ja segage hästi läbi.

Valage tainas võiga määritud plaadile ning küpsetage 5 minutit 180° juures. Siis lisage ülejäänud tainas ja puuviljad ning küpsetage veel (kuni 45 min).

Ülejäänud apelsinimahl, riivitud koor ja pruun suhkur segage apelsini purustatud sisuga ning määrige ahjust võetud saiale.