Kuna suvel on tegemisi niigi palju, peaks salati valmistamine olema lihtne ning salatimaterjal suvilas või maakodus võimalikult käepärane või poest kergesti kättesaadav. Kaunistuseks võib salatile peale puistata ka terveid või veidi puruks rebitud lilleõisi. Kaunistuseks sobivad meelespea, saialill, võilill, ristik, hiirehernes, kellukad, sirel, päevaliilia, krüsanteem, mungalill, lillhernes, tokkroos, rebashein, mugulbegoonia, portulak, kurgirohi, kannikesed jne.

Grillitud kala kõrvale

- Mädarõikalehe ja hiina kapsa salat. Võta 1 osa noori peeneks ribaks lõigatud mädarõikalehti ja 2 osa peeneks ribaks lõigatud hiina kapsast. Maitsesta salat sidrunipipraga, lisa veidi soola ja suhkrut, sorts valget veiniäädikat ning sega salat kergelt läbi. Nüüd mulju salatit veidi puunuiaga, sega veel kord läbi ja aseta tunniks külmikusse. Võimaluse korral asenda mädarõikalehed või siis osa nendest ribadeks lõigatud mungalillelehtede ja noorte võrsetega.

- Lihtne võilillelehe salat. Korja 2–3 peotäit nooremaid võilillelehti ja vala peale kange soolalahus (lahusta 1 klaasis 1 sl soola). Hoia 30 minutit, nõruta ja haki peeneks. Sega maitse järgi juurde peeneks riivitud mädarõikajuurt, maitseks veidi suhkrut ja sorts valget veiniäädikat. Kaunistuseks võib peale puistata veidi võililleõite kollaseid kroonlehti. Aseta salat tunniks jahedasse.

- Rakvere raipe (tõlkja) salat. Seda vürtsikat ja vitamiinidest ning kasulikest bioaktiivsetest ainetest pungil umbrohtu leidub Eestimaal pea kõikjal. Võta tõlkja noori lehti ja võrseid, pese ja lõika hästi peeneks. Maitsesta salat soola ja suhkruga, tambi kergelt läbi ning sega juurde sorts valget veiniäädikat. Aseta salat paariks tunniks jahedasse, sega uuesti läbi ja serveeri. Soovi korral võib segada juurde ka veidi peeneks hakitud murulauku.

- Kaalika-vesiheinasalat. 300–400 g jämedalt riivitud toorele kaalikale, naerile või mustale talirõikale sega juurde peotäis peeneks lõigatud vesiheina, maitseks soola ja suhkrut ning sorts valget veiniäädikat ning 1 sl õli. Sega ja aseta salat tunniks jahedasse.

Grillitud kanale

- Lihtne teelehe-aedviljasalat. Võta paar peotäit nooremaid teelehti, pese, nõruta ja lõika peenteks ribadeks. Riivi jämedalt paar porgandit või üks juurseller, lõika peenteks ribadeks üks lavakurk. Sega kõik läbi, lisa 2 sl õli, veidi suhkrut ja soola ning valget veiniäädikat
(1–2 sl). Aseta salat tunniks jahedasse.

- Šampinjoni ja murulaugu salat. Võta 300–400 g värskeid šampinjone. Pese seened, nõruta ja lõika pikuti õhukesteks viiludeks. Aseta viilud sõelale ja tõsta mõ­neks minutiks keeva, sidrunhappega hapustatud vette (1 tl liitrile veele). Jahuta seened jooksva külma vee all ja nõruta. Sega juurde 1 klaas peeneks hakitud murulauku, 1–2 sl õli, 2–3 sl valget veiniäädikat. Maitsesta soola ja suhkruga ning tõsta paariks tunniks külmikusse. Sega veel korralikult läbi ja serveeri.

Grillitud sealiha kõrvale

- Vesiheina-mädarõikasalat. Võta 300–400 g vesiheina, pese, nõruta, lõika parajaks. Tambi puunuiaga kergelt läbi, et salat veidi kokku vajuks. Sega juurde ½ klaasi värskelt riivitud või marineeritud mädarõikajuurt, maitseks veidi soola ja suhkrut, veidi valget veiniäädikat ja õli (võimalusel sega sisse ka ühe sidruni peeneks riivitud väline koor). Sega kõik hästi läbi ja aseta salat tunniks külmikusse.

- Punase peedi toorsalat küüslaugu ja mädarõikalehtedega. Võta 300–400 g peeneks riivitud toorest punast peeti, 1 klaas peeneks ribaks lõigatud küüslaugulehti või murulauku ja sama palju peeneks ribaks lõigatud noori mädarõikalehti. Sega kõik segamini, maitseks veidi soola ja suhkrut, 1–2 sl õli, 2–3 sl punast veiniäädikat. Aseta salat paariks tunniks külmikusse.

- Hapukapsasalat kadaka- või kuusevõrsetega. Võta 300–400 g hea kvaliteediga hapukapsast (kergelt krõmpsuv) ja 1 kuhjaga klaas noori helerohelisi mahlaseid kuuse- või kadakavõrseid. Lõika hapukapsas ja võrsed väiksemateks tükkideks, lisa maitseks suhkrut või mett, 2–3 sl õli ja sega kõik hästi läbi. Aseta salat paariks tunniks külmikusse.

- Punase ristiku salat. Võta 2–2,5 klaasi punase ristiku õienutte, pese, nõruta ja rebi näppude vahel väiksemaks. Sega juurde 1–1,5 klaasi peeneks kuubikuks lõigatud rabarbrit või kergelt laiaks litsutud punaseid sõstraid või tükeldatud tooreid tikreid. Lisa maitseks veidi soola ja suhkrut, 1 sidruni õhukeselt riivitud väline koor, 2 sl õli ja 2–3 sl valget veiniäädikat. Sega kõik hoolikalt läbi ja aseta salat tunniks külmikusse. Sega veel kord ja serveeri.

Grillitud lambaliha kõrvale

- Hiina kapsa salat kadakamarjadega. Võta üks hiina kapsas, lõika peeneks ribaks ja tambi puunuiaga kergelt läbi. Võta ½ klaasi kadakamarju (korja ise või osta apteegist), uhmerda kergelt läbi, ja pole viga, kui mõni mari (tegelikult käbi) jääb ka terveks. Lisa maitseks soola ja suhkrut, mett või siirupit (meesiirupit). Väga hea lisand on ka veidi peeneks uhmerdatud köömned. Sega juurde 1–2 sl õli, 2–3 sl valget veiniäädikat ja aseta salat pooleks tunniks külmikusse, sega korralikult läbi ja serveeri.

- Punase peedi toorsalat kadakamarjadega. Võta 300–400 g peeneks riivitud toorest punapeeti, ½ klaasi uhmerdatud kadakamarju, maitsesta suhkru ja soolaga, sega juurde 1 kuhjaga sl peeneks hakitud värskeid piparmündi-, basiiliku-, melissi- või koriandrilehti, lisa 1–2 sl õli ja 2–3 sl punast veiniäädikat. Sega salat hoolikalt läbi ja tõsta paariks tunniks jahedasse.

Grillitud loomalihale

- Põldsinepi- või põldrõikasalat. Ka neid tervislikke, aga samas väga tülikaid umbrohtusid on kogu Eesti põllud ja aiamaad täis. Tavainimesele on nad peaaegu äravahetamiseni sarnased taimed. Lõika sinepi või rõika lehed või noored taimed tervikuna (enne õitsemist) peeneks ribaks, tambi kergelt läbi, maitsesta soola ja suhkruga, lisa õli ja veiniäädikas, sega korralikult läbi ning salat ongi valmis.

- Naadi ja lehtsalati salat. Kui naati suvi läbi niita, saab kogu aeg värskeid, mahlaseid ja toitvaid naadilehti, aga ka piirata tema lopsakat kasvu. Seega on salatimaterjal sügiseni omast käest võtta. Võta 1 osa noori naadilehti (näevad välja nagu varesejalad) ja 2 osa suvalist lehtsalatit. Lõika naat peeneks, aga salat laiaks ribaks. Lisa maitseks veidi suhkrut, soola, õli ja sorts valget veiniäädikat, sega hästi segamini ning lase pool tundi seista. Sega uuesti läbi ja serveeri.

Artikkel ilmus Targu talitas.