See polegi turistilõks

Mulle meeldib turul käia – naudin kauba ehedust ja turu lõhna. Ja päris kindlasti imetlen neid eakaid ostjaid, kes hääletavad oma väikese pensionirahaga Eesti väiketootja poolt. Liigun turul pigem kui vaatleja, lahkudes pahatihti tühjade kätega. Olen selle endale lahti seletanud nii: mul ei ole närvi käia kõik letid läbi, et segipaisatud valikus parimat ostuotsust teha. Ja selle kõrval vihkan sularahaga arveldamist.

Kui keegi küsiks, kellele Sadama turg mõeldud-tehtud on, siis võin julgelt öelda: minusugustele!

Turu perenaine Liina Karron tunnistab, et tihti arvavad turule esimest korda sattunud Eesti inimesed, et küllap on nad siin turistide seas ainukesed pärismaalased. Ja on imestunud, kui see nii pole.

“Sadama turu lõime eelkõige kesklinna elanike teenindamiseks. Kuid siin on hea parkida ka teel töölt koju. Hinnad oleme hoidnud ikka Eesti inimestele taskukohased, neid ei ole turistide ootuses üles kruvitud. Muidugi on talusink suurtootja singist kallim, aga see tuleneb otseselt tootmisest.

Oma kaubavalikus oleme aga arvestanud just selle igapäevase ostlejaga, kes tahab eksklusiivse ja eheda talukauba kõrval siin ja praegu osta ka kõik muu harjumuspärase ehk siis suurtootjate kauba – näiteks pakipiima ja isegi pesupulbri. Ning kogu kauba eest saab ta maksta
kaar­diga nagu supermarketis.”

Karron arvab, et sõna “turist” tähendus on natuke ära lörtsitud. “Meil käib muidugi ka turiste ja meil on nende üle hea meel. Olen täheldanud, et meil käib väga toiduteadlik turist! Rõõmu teevad Soome püsikliendid, kes täpselt uurivad, millal hapukapsas tuleb ja ostavad alati nii endale kui ka sõpradele meie leivatoas küpsetatud leiba kaasa.”

Ka vaid eestikeelsed sildid ei häiri turisti, vastupidi, neile meeldib kogeda, et nad pole sattunud nn turistilõksu, vaid turule, kust Eesti inimesed käivad omamaist toitu ostmas.

Oodatud kõik väiketootjad

Liina Karron möönab, et ka kauba sisseostjana käitub Sadama turg nagu kauplus. Kuid vastupidiselt supermarketitele võetakse kaupa müüki ka väikestes kogustes ja lühiajaliselt. “Võtame jutule iga väiketootja, kuid harilikult suhtlevad meiega maakondlikud ühendused ja koostööorganisatsioonid, näiteks Lõuna-Eesti toiduvõrgustik toob meile puu- ja köögivilja, Saaremaa turundusühistu väga erinevaid toidukaupu.”

Teisalt käib Sadama turu pererahvas ka ise kaupa otsimas-valimas: laatadel, messidel, piirkondlikel üritustel. Ikka selleks, et valikut rikastada.

Turu perenaine arvab, et väike defitsiitki ei tee paha, näiteks said neil mardipäeva paiku haned kiiresti otsa. “Haned ei peagi iga päev müügis olema, aitab kui mardi- ja kadripäeval ning jõulu paiku. Samas on meil püsiklientidega nii hea koostöö, et nad tellivad meilt küülikuid, hanesid ja kanu juba ette. Ka soomlaste seas on meil püsikundesid, nemad on näiteks meilt lutsukala veebruariks ette tellinud. Ja vasikaliha, mis pidi meil maitsvam olema kui Soomes.”

Paljud turuostlejad hindavad kõrgelt seda, et kaupa valides saavad nad tootjale endale silma vaadata ja sõna juttu puhuda. Ka sellele on Sadama turul mõeldud. Kord kuus korraldatakse siin kas teema- või maakonnapäev, kus tootjad ise kaupa pakkumas. Kadripäeval peeti näiteks Saaremaa päevi, kus meretagused mehed-naised võtsid platsi oma mooside, jahude, mahlade, lambapiimatoodete, isegi kodujäätisega, käsitöökaubast rääkimata.

Sadama turu hitt-tooted

Sadama turu hitt-toodeteks loetleb turu perenaine suvisel ajal Uus-Kongo talu lehtsalateid, juba on müügil ka sama talu hapukapsas, mida eriti jõulude ajal palju ostetakse. “Uus-Kongo kapsas on niisugune peenikese narmaga,” kiidab ta.

Väga hinnatud on Esko talu maitsestamata jogurt ja sama talu juust. Ostjate meelest on parimad Pärna talu singid ja teised suitsulihatooted. Lugu osatakse pidada ka kodumaistest käsitöömaiustustest: kass Arturi iirisepallidest, huvitavate lisanditega šokolaadist.

Jõuluajal on ostjate poolt armastatud Kullipesa OÜ naturaalvorstid veiselihast, kanalihast, sealihast. Ja kartulivorstid – köömnetega maitsestatud kartulimass seasooles – alternatiiv lihavorstile!

Vorstidele küsitakse sageli kõrvale saarlase Inge Uulitsa tehtud moose ja kastmeid ning Sikahansi talu mahedat mädarõigast pohlade, küüslaugu või astelpajuga. Või siis Mustjala sinepit Saaremaalt.

Jõulukingiks soovitab turu perenaine aga Kehrwiederi kohviku maitsekohvisid, mida röstitakse ja maitsestatakse siinsamas Tallinnas. Alati sobib kinkida meesegusid ja moosipurgikesi, jõulude eel tuleb ka rohkem käsitööd müüki.

Hitt-toode tähendab õigupoolest seda, et toode on meelepärane suuremale osale tarbijaskonnast. Kuid rikkalikust talukaubast saab igaüks valida oma lemmiku.