Ei tea, kas erakonnad on turud ja nädalapäevad omavahel ära jaganud, kuid vähemalt Tartu turuhoones on aasta algusest saadik igal laupäeval olnud näha agitatsiooni tegemas sotsiaaldemokraate. Teisi parteisid, üksikkandidaatidest rääkimata, pole seal märganud.

Küll võis läinud laupäeval Tartu avaturu ümbruses silmata Keskerakonna ja IRLi nänni või nimekaartidega kihutustöö tegijaid.

Kartulit müüakse avaturul

Tegelikult on müüjatest üsna tühjale avaturule ka küünlakuul põhjust ostmismõttega tulla. Iseäranis tänavu. Kuna ilmad on valdavalt olnud plusskraadides, on see paljudel päevadel isegi välilettidel lubanud kartulit müüa, ilma et seda tuleks külma kaitseks paksude tekkide alla mässida või kaubaautos hoida.

Eelmisel laupäeval oli väliturul viis kartulimüüjat, keskeltläbi tahtsid nad maaubinate kilost 30 senti. Kõige kobedamate eest ka sutsu rohkem ja pisemate eest vähem.

Iga päevaga saab järjest popimaks ka Tartu avaturul asuv aiandus- ja seemnepood. Äratuskell aednikele kõlas siis, kui sai selgeks, et õiget talve ei paista enam kusagilt ning kevad nagu olekski juba käes.

Ostetakse paprikaseemet

“Meie hooaeg on alanud, juba veebruari keskpaigast käib meil palju rahvast,” räägib OÜ Aed ja Muru kaupluse müüja Karolin Rumvolt.

Rumvoldi sõnul tunnetab ta aknast välja vaatamatagi ostjate peal ära päikeselised päevad. Nii kui päike välja tuleb, tullakse kohe rohkem seemneid ostma. Kõige kuumem kuu seemnete soetamises võib tänavu tulla märts, arutleb ta.

Esimeseks kevadekuulutajaks seemnepoes on päevad, kui hakatakse ostma paprikaseemneid. Juba küsitakse rohkesti tomati- ja rediseseemet. Vilkalt on koju viima asutud ka ajatussibulaid, mida pannakse akendele lillepotti. Sibulakilo hind on 1.70 eurot. Rumvolt on täheldanud, et köögiviljadest eelistavad ostjad enamasti ikka Eesti sorte. Olgu siis tomat, kaalikas või mõni muu aedvili. Suurim tegija sel alal on muidugi Jõgeva oma sordiaretajate ajalooliselt kuulsate ja tuntud sortidega. Söögikaalikast on näiteks üks menukamaid Jõgeval aretatud meeldejääva nimega sort ’Kohalik sinine’.

Meie seemnemekas on mõeldud ka loomakasvatajatele, nii on seemnepoeski saadaval söödapeet ’Jõgeva Ecendorf’.

“Seemneostjate seas on märgata rohkesti noori, kes proovivad küll rõdu peal, küll mujal algajatena ühte või teist kasvatada,” märgib Rumvolt, lisades, et nood küsivad siis rohkesti ka igasugu nõu, mida on igati meeldiv neile jagada.

Seemnevalik nii liigiti kui päritolumaad arvestades on meeletu ja tegelikult on ostjail üsna raske orienteeruda. Ühtaegu jätkub nii vanade läbiproovitud sortide ostjaid kui uutega katsetajaid.

Rumvolti sõnul on vilkalt ostma hakatud ka külvi- ja pikeerimismuldasid. Küsimuse peale, mida aianduspoest sel omapärasel talvel üldse ei ole ostetud, on müüjal kiire vastus: mitte ühtegi lumelabidat.