Rootsi toiduamet on neist ainetest teadlik olnud, kuid pole hädakisa tõstnud, sest pestitsiidide sisaldus toidus on ametlikult kehtestatud määradest väiksem olnud.

Samas väidavad ökodieetiraamatu koostajad, et need taimekaitsevahendid on inimese tervisele ohtlikud isegi väikeses koguses, häirides hormoonide tegevust ning mõjutades viljakust.

"Mitte ainult kogus pole oluline, vaid olemasolu toidus üldse," selgitas Peter Bergkvist Rootsi kemikaaliinspektsioonist. "Tegemist on uue infoga, praegu me alles õpime ja saame selliste toimete kohta rohkem teada."

Keelatud taimekaitsevahendeid on viimase viie aasta jooksul toidust leitud 150 korral ja peamiselt neist toiduainetest, mis imporditi Rootsi väljaspoolt Euroopa Liitu. Kuid neid leidus näiteks ka Hispaania apelsinides, Belgia õuntes, Kreeka viinamarjades ja Hollandi kurkides.

Samas kinnitab toiduamet, et ametnikud töötavad pidevalt selle nimel, et selliste ainete sisaldust toiduainetes avastada.

"Juhtumite arv, mil pestitsiidide sisaldus toidus on üle normi olnud, on alates 2009. aastast pidevalt ja märgatavalt langenud," kinnitas Rootsi toiduameti inspektor Petra Fohgelberg.

Samas soovivad raamatu autorid, et toiduamet pingutaks rohkem ning teeks tihedamat koostööd riikidega, kust pestitsiide sisaldavaid toiduaineid imporditakse.

Milliseid need ained on, mida maailma kõige ohtlikumateks pestitsiidideks peetakse, The Locali uudises kirja pandud pole.
Millistes puu- ja köögiviljades on kõige rohkem pestitsiidide jääke?
Ameerikas tegutseva keskkonnakaitse töörühma (Environmental Working Group) andmetel on kõige enam taimekaitsevahendite jääke sisaldavate puu- ja köögiviljade esitosin selline:


Õunad

Virsikud

Nektariinid

Maasikad

Viinamarjad

Seller

Spinat

Magusad paprikad

Kurk

Kirsstomatid

Herned

Kartulid