Viimastel aastatel on ilmunud mitu head mõisaajaloo ja -arhitektuuri raamatut. Nendega me oma tööd ei kõrvuta. Maakodu albumil on teine lähtepunkt - olevik ja praegused mõisaomanikud on siin sama olulised kui ajalugu, ehitusstiilid, legendid. Oleme käinud õnneliku saatusega mõisates, kus on elu. Neid mõisamaju on keegi hästi hoidnud või julgenud säästvalt taastama hakata, kuigi vana hoone neelab meeletult raha ning selle korrastamine on ehk mitme põlvkonna töö.

Heade mõisahoidjate seas on koole, seminaripaiku, muuseume, külakeskusi, külalistemaju jm.

Kõige erilisemad lood on sündinud siiski mõisadest, kus on jälle kodu. Kõik häärberid on ju kunagi ehitatud kellegi üliesinduslikeks või tagasihoidlikumateks maakodudeks. Neid hooneid on põnev  vaatamas käia, kuid 800-1000 m2 või suuremagi maja katusevahetus, säästev renoveerimine, küttekulud ja kas või sisustaminegi ajaks enamikule meist hirmu nahka. Siin ei jätku ainult rahast, tarvis on ka teadmisi, kannatust, erilist kujutlusvõimet.

Oma sarja alustades arvasime, et hea omaniku saanud mõisaid jätkub tutvustada aastaks-paariks. Õnneks eksisime, mõisast mõisa liikudes kuuleme jälle mõnest vahvast mõisahullust, kes on jõudnud juba uskumatult palju ära teha.

Selle tööga oleme kõik saanud targemaks ning avastanud väikeses Eestis paiku, kuhu muidu ehk ei satuks. Ettevõtlikud ja pühendunud mõisahullud on meile väga meeldima hakanud. Oma lugudesarja ja selle albumiga tahame nende tööd natukegi tutvustada-tunnustada.

Albumisse valitud mõisakodud on nii vanuselt kui stiililt üpris erinevad. Oma mõisahäärber on igale omanikule muidugi kõige kallim ja ilusam, osa maju on kaitse all, mõni mitte; iga omanik talitab neis oma jaksamist mööda. Mõni mõisakodu võtab vastu ka külalisi, sest mõisakompleksi ei suudaks muidu ilusa ja elavana hoida.

Mis neid paiku siis seob? Usume, et nende omanike pühendumus, armastus vanade hoonete vastu. Igas loos on koos selle mõisaga seotud legendid, mida siiani edasi räägitakse, maja ajalugu ja praeguste omanike teha jõutud tööd.

Olevikust saab kohe lähiminevik ja -ajalugu. Varasemaid mõisalugusid oli meil nüüd juba endalgi huvitav meelde tuletada. Albumi jaoks oleme mõisakodusid uuesti pildistanud ning lisanud ka teavet neis viimastel aastatel teha jõutust. Kutsume lugeja külla kümnesse hästi erilisse paika. Albmit abil saate tuttavaks Suure-Lähtru, Uue-Varbla, Vihterpalu, Karlova, Oidremaa, Pädaste, Eivere, Atla, Peetri ja Orjaku mõisaga ning nende praeguste omanikega.

Mõisasari ilmub Maakodus edasi. See ei kestaks, kui meil poleks olnud nii palju tarku abilisi, kellelt ajaloo, arhitektuuri, restaureerimise, sisekujunduse jpm kohta nõu küsida. Meid on lahkelt aidanud Jaan Vali, Ants Hein, Leila Pärtelpoeg, Nele Rohtla, Aet Maasik, Kalli Holland, Mart Helme, Mati Raal, Urmas Tuuleveski, Mart Keskküla, Per Martin Tvengsberg... Suur tänu ka kõigile mõisaomanikele, kes on meile oma erilisi valdusi tutvustanud.

Album on müügil nii raamatukauplustes kui suuremates ajakirjanduse müügipaikades. Soovi korral saate selle ka tellida, kas www.mlraamat.ee või tel 617 7717.

Mõisaalbumi koostaja Meeli Müüripeal