Kartulisupp juustuga

- 1 ½ l kondipuljongit
- ½ kg kartuleid
- 1 porgand
- 1 petersellijuur
- ½ sellerit
- 2 sibulat
- 1 sl võid
- majoraani
- 2 munakollast
- 2 sl koort
- 2–3 sl riivitud juustu
- soola
- hakitud peterselli

Puhastage ning lõigake peeneks supijuured ja sibul. Kuumutage neid aeg-ajalt segades keedunõu põhjas vähese rasvainega. Kallake peale pool puljongikogusest, lisage tükeldatud kartulid ja keetke kõik pehmeks. Püreestage kõik ja valage juurde ülejäänud puljong. Maitsestage soola ja majoraaniga. Serveerimisnõu põhjas hõõruge munakollased koore ja riivitud juustuga ning valage kuum supp peale. Selle supi valmistamisel võib kasutada nii rõõska kui ka hapukoort. Kaunistage hakitud petersellilehtedega.

Paradiisisupp

- 1 ½ l kanapuljongit
- 6 sl väikesi saiakuubikuid
- 5 sl jämedalt riivitud juustu
- ½ tl riivitud muskaati
- 4 muna
- soola
- jahvatatud musta pipart
- hakitud petersellilehti

Segage kausis tahkest saiast lõigatud kuubikud riivitud juustuga, maitsestage muskaadi, soola ja pipraga. Korralikult läbi segatud saiakuubikutele lisage mõne soolateraga kõvaks vahustatud munavalged, siis munakollased. Keemiseni kuumutatud puljongisse tõstke teelusikatäite kaupa saiasegu. Keetke veel umbes 5 minutit. Saarekestena puljongi pinnal ujuvad klimbikesed maitsevad hästi ja on petersellirohelisega kaunistatult “paradiislikud”.

Neerusupp juustuga

- 1 ½ l vett või köögiviljapuljongit
- 500 g seaneere
- 2 sibulat
- 2 porgandit
- ½ sellerit
- 1 sl rasvainet
- soola
- purustatud valget või musta pipart
- majoraani
- 2 dl punast lauaveini
- 1 dl hapukoort
- 100 g riivitud juustu
- hakitud maitserohelist

Poolitage ja puhastage neerud soontest, leotage neid 1 tund, siis lõigake õhukesteks ribadeks. Puhastage porgand, seller ja sibul ning lõigake ribadeks. Hautage rasvaines neeruribad koos porgandi ja sibulaga. Natukese aja pärast lisage seller. Seejärel lisage kuum puljong või vesi ja keetke tasasel tulel u 45 minutit. Maitsestage soola, pipra ja majoraaniga. Veidi enne keetmise lõppu valage juurde vein. Serveerimisnõu põhjas segage juust hapukoorega, kallake supp sellele ja peale puistake maitserohelist.

Juustusupp itaaliapäraselt

- 1 ½ l vett
- 200 g sinki
- 3–4 sibulat
- 2 küüslauguküünt
- 1 sl võid või muud rasvainet
- ½ kl niitnuudleid
- soola
- majoraani
- 150 g riivitud juustu
- 1 dl rõõska koort

Tükeldage sink kuubikuteks, samuti sibulad. Sulatage pannil või ning hautage selles sink, sibul ja peenestatud küüslauk. Keetke nuudlid suuremas keedunõus veega pehmeks, kallake singihautis juurde, maitsestage majoraaniga ning laske korraks keema tõusta. Lisage riivitud juust ja koor, ärge enam keetke. Soolaga maitsestamisel olge ettevaatlik, sest juust on ise ka soolane.

Juustusupp hispaaniapäraselt

- 1 ½ l köögiviljapuljongit
- 2 porrut
- 2 sl jahu
- 1–2 sl võid
- soola
- 200 g riivitud juustu
- 3 sl puhastatud keedetud krevette
- 2 munakollast
- 1 dl rõõska koort

Lõigake porrud õhemateks viiludeks, hautage segades keedunõu põhjal võis, lisage jahu, kuumutage korralikult läbi ja valage juurde tuline puljong. Laske korraks keema, siis lisage munakollaste ja koorega segatud juust. Ärge enam keetke, vaid tõstke taldrikutele jaotatud keedetud krevettidele.

Hernesupp juustuklimpidega

- 1 ½ l kanapuljongit
- 500 g konserveeritud herneid

Klimbid

- 3 sl võid
- 70 g tahket juustu
- 2 munakollast
- ½ kl jahu
- riivitud muskaati

Segage klimbitainaks ette nähtud ained koos riivitud juustu ja toasooja võiga tihkeks tainaks, nii et rullida annab. Vajadusel lisage pisut jahu. Veeretage tainas 3cm läbimõõduga rulliks, keerake küpsetuspaberisse ja pange tunniks külma. Seejärel lõigake rullist kettad, keetke puljongis, kuni kõik pinnale kerkivad. Lisage vedelikust nõrutatud herned ja keetke veel paar minutit.

Hiina kapsa supp juustuga

- 1 ½ l vett või puljongit
- ca 300 g hiina kapsast
- ½ kl riisi või odratangu
- 1 sibul
- 1 sl võid
- 2 sl hapukoort
- jahvatatud musta pipart
- soola
- 3 sl riivitud juustu
- tilli
- petersellilehti

Keetke riis vees või puljongis peaaegu pehmeks, lisage peeneks lõigatud hiina kapsas. Hautage peenestatud sibul võis, lisage supile. Maitsestage soola ja pipraga ning keetke veel 10 minutit. Siis lisage koor ja riivitud juust ning tõstke tulelt. Soovi korral võite valmis supile l-sada praetud suitsulihakuubikuid. Peale puistake peenestatud peterselli.

Varssellerisupp

- 1 l vett
- 1 aedviljapuljongi kuubik
- 1 porru, millest 100 g rohelist osa
- 4–5 sellerivart (200 g)
- 2 sl õli
- 4 sl sulatatud juustu
- 1 dl koort või piima
- 2–3 sl riisi või tangu
- 2–3 sl sojakastet
- soola
- hakitud supirohelist

Puhastage ning peske porru ja sellerivarred, peenestage. Kuumutage neid aeg-ajalt segades keedunõu põhja valatud õlis. Lisage vesi, puljongikuubik ja pestud riis. Keetke, kuni riis pehme. Valmis supp maitsestage soola, soja, koore ja supirohelisega ning noaotsasuuruste juustutükikestega.

Hapukurgisupp

- ¾ l vett või aedvilja keeduleent
- 3 porgandit
- 3 hapukurki
- 1 sibul
- 1–2 sl õli
- 3–4 sl koort
- tilli
- hakitud petersellilehti
- musta purustatud pipart
- maitse järgi karrit
- 70–100 g riivitud juustu

Koorige kartulid, lõigake kuubikuteks ja keetke ilma soolata vees pehmeks. Puhastatud porgandid riivige jämedalt või hakkige hästi peeneks. Peenestage sibul ja hapukurgid. Hautage õlis porgand, sibul ja kurk neid aeg-ajalt segades, siis lisage kartulitele. Maitsestage tilli, pipra, karri ja peterselliga.