Valik klassikalisi jõulumaitseid uut moodi
Santa Maria pakutud jõululõunal oli eelroaks õrnhõrgutav suitsulõhevaht, põhiroaks šoti maheveisest valmistatud antrekoot šalottsibula-porterikastmes ja magustoiduks jäätis.
Ilmar Räni otsustas valmistada traditsioonilise veinikastme asemel veiselihaprae juurde õllekastme. Muidu oli see n-ö klassikaline pruun kaste, mis sisaldas lisaks šalottsibulale ja porterile jahu, suhkrut, soola ja pipart. Lisatud oli veel Worchesteri kastet.
Eelroa juures hellitas lisaks lõhevahule endale sööja meeli veel kaunistuseks lisatud leivakrõps, mille retsepti leiate altpoolt. Tegu oli peaaegu paberõhukese krõbeda leivaviiluga. Leivamaitse andis krõpsule tainasse lisatud rukkimaltoosa.
Jäätis oli kaunistatud samasuguse krõpsuga, ainult rukkimaltoosata. Kuid iseäranis mõnusa maitsevarjundi andis jäätisele piparmündikaste. Selle valmistamise õpetuse leiate samuti alltoodud Santa Maria retseptivaliku hulgast.
Retseptid
Suitsulõhevaht (4-le)
200 ml vahukoort (35%)
100 g pehmet toorjuustu või pagarikohupiima
100 g kuumsuitsulõhet
värsket tilli
kivisoola (nt Santa Maria kivisool veskis)
Tellicherry pipart
värsket tilli ja roseepipart kaunistuseks
Vahustage vahukoor ja segage juurde lõhe, hakitud till, veidi soola ja musta pipart. Segage ettevaatlikult ühtlaseks massiks. Tõstke saadud mass lusikaga taldrikule või kasutage pritskotti. Kaunistage tilli, roseepipra ja leivakrõbuskiga.
Leivakrõpsud
50 ml vett
1 tl rukkimaltoosat
45 g nisujahu
½ tl kivisoola
Segage koostisained ühtlaseks massiks, laske 10 minutit pakseneda. Pintseldage tainas silikoonmatile või küpsetuspaberile ja küpsetage 150° temperatuuril umbes 15 minutit. Kumera vormi saamiseks keerake silikoonmatt või küpsetuspaber rulli.
Pidulik ahjuroog
500 g kanafileed kuubikutena
800 g porgandit viilutatuna
3 sibulat viilutatuna
1 dl hapukoort (30%)
2 muna
½ tl musta jahvatatud pipart
2 tl roseepipart kaunistamiseks
soola
vett
võid
riivsaia
tilli
Pruunistage kana kuldpruuniks. Kuumutage porgand ja sibul võis, lisage vesi ja hautage pehmeks. Nõrutage köögiviljad, lisage hapukoor ja munad ning püreerige ühtlaseks massiks. Maitsestage soola, musta pipra ja tilliga. Lisage saadud massile ettevaatlikult kanatükid ning valage võiga määritud küpsetusvormi. Raputage peale riivsaia, mõned väikesed tükid võid ja küpsetage ahjus 200° temperatuuril 40–45 minutit. Kaunistage roseepipra ja tilliga ning serveerige kas kuumalt või veidi jahtunult.
Ahjulõhe metsaseente ja ürtidega
1 kg lõhefileed
4 tl Santa Maria maitseainesegu metsa-seente ja ürtidega (veskis)
kivisoola
sidrunit
Kartulipuder
1,5 kg kartuleid
200 ml piima
50–100 g võid
¼–½ tl muskaatpähklit
kivisoola
tüümiani
Maitsestage lõhe maitseainetega ja pigistage sidrunist mahla peale. Küpsetage eelkuumutatud ahjus 180° temperatuuril umbes 20 minutit.
Koorige kartulid ja keetke soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurnake ja tampige pudruks, lisage või ja piim ning riivige juurde ½ teelusikatäit muskaatpähklit. Lisage natuke soola ja tampige veel kord läbi. Serveerige koos lõhega ning kaunistage tüümianiga.
Piparmündikaste
400 ml vett
75 g tarretisesuhkrut
20 g värsket piparmünti
Kuumutage vesi koos suhkruga keemiseni, laske jahtuda toatemperatuurini. Lisage piparmündilehed ja püreerige, soovi korral nõrutage läbi sõela. Serveerige.
Vürtsikohv
200 ml kohvi
600 ml kuuma vahustatud piima
jahvatatud kaneeli
jahvatatud kardemoni
Valmistage tassi või klaasi kange kohv, lisage vahustatud kuum piim ja raputage peale natuke kaneeli või kardemoni. Magusa kohvi saamiseks alustage tavalise või vanillsuhkru lisamisega tassi põhja.