Veterinaar- ja toiduameti loomse toidu büroo peaspetsialist Kristi Kadak selgitas, et hakklihas võib Euroopa Ühenduse määruse kohaselt olla 1% soola, ülejäänu peab olema liha. Eestis valmistatav hakkliha ei sisalda soola, vaid 100% liha.

See toode, mille konjunktuuriinstituudi direktor ostis, oli aga hakklihasegu, mis liigitub lihavalmistise alla ning sisaldab lisaks lihale ka vett ja muid toidu-, maitse- või lisaaineid.

Palju kaebusi

“ELi määrus ei näe ette sellist nimetust nagu hakklihasegu, vaid ütleb, et seda tuleks nimetada lihavalmistiseks,” ütles tarbijakaitseameti kvaliteediekspert Marje Kokk, kes tõstis hakkliha ja hakklihasegu eksitavalt sarnaste nimetuste teema üles juba eelmise aasta lihafoorumil.

Kokk rääkis seiga oma elust, kui ta tahtis suure ketipoe lihaletist kilo kodust hakkliha osta. Müüja küsis üle, millist hakkliha ja selgitas, et on väga hädas koduse hakkliha ja koduse hakklihaseguga. Suuremad lihatööstused toodavad ju puhtast lihast kodust hakklihasegu ning odavama hinnaklassi ja odavamate lisanditega kodust hakklihasegu Perenaise ja Peremehe.

Mõni ostja on aga väga hinnatundlik, ja kui kassas selgub, et küsitud hakkliha on kallim kui leti ääres osta plaanitud hakklihasegu, siis on segadust palju.

“Klient ei küsi hakklihasegu, vaid Perenaise hakkliha,” selgitas Tartu Ringtee Selveri juhataja Esta Soover. Seetõttu tulebki teenindajal üle täpsustada, kas sooviti hakkliha või hakklihasegu. Selveri kaaluletis on viimane viiendiku võrra soodsam.

Marje Koka sõnul sai tarbijakaitseamet hakklihasegude müügiletuleku järgselt nende kohta palju kaebusi. Tarbijakaitsja sõnul peab nimetus olema õige ja selge.

“Loomulikult nimetus “lihavalmistis” ei kutsu ostma, kutsub hakklihasegu,” tunnistas Kokk. Samas arvas ta, et segadust oleks vähem, kui hakklihasegu eest jätta ära sõna “kodune”, mis seostub sea- ja veiselihast valmistatud traditsioonilise koduse hakklihaga. Nii jääks lihtsalt Perenaise või Peremehe hakklihasegu.

Kokk tunnistas aga, et sellise muudatuse jaoks jäävad tarbijakaitseameti käed lühikeseks. Nende ülesanne on kontrollida, kas kaubanduses on toodete märgistus korrektne. Lihatööstustega peaks tegelema veterinaar- ja toiduamet (VTA).

Eelistatakse hakkliha

“Keskmist tarbijat lausrumalaks pidada ei ole eetiline,” väitis VTA peadirektor Ago Pärtel. “VTA ja põllumajandusministeerium on seisukohal, et hakklihasegu nimetusega ei ole probleemi.”

Pärteli hinnangul on tegu ühe tarbijakaitseametniku probleemiga. “Võin ka pähe võtta, et Isa saia nimi on minu jaoks solvav, sest minu isatunnetel ei ole saiapätsiga palju ühist,” tõi ta võrdluse.

Peadirektori sõnul pole veterinaar- ja toiduamet saanud ühtegi kaebust hakklihasegu kohta ei otse tarbijatelt ega ka tarbijakaitseametilt.

“Klient on tark,” märkis Selveri keti juht Andres Heinver. “Võib-olla laseb end korra ära petta ilusa välimusega odavast kaubast, aga kui maitseomadused on viletsad, siis ta rohkem seda toodet ei osta.”

Selveritest ostetakse naturaalset hakkliha rohkem kui hakklihasegu, suurtes linnades lausa poole rohkem. Väikelinnades on aga vahe napp.

Rimi Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuhi Andrija Lilleoja sõnul oli neil mõnda aega müügil Poolas valmistatud kodune hakklihasegu, kuid kuna nad said klientidelt tagasisidet, et see nimetus on eksitav, jätsid sõna “kodune” hakklihasegu eest ära. Sama plaanib teha ka Atria Peremehe hakklihaseguga.

Ka Eesti suurimad lihatööstused on segu naturaalsest hakklihast natuke eristada püüdnud. Rakvere lihakombinaat pakendab hakklihasegu hakklihast tunduvalt heledamat rohelist värvi pakendisse.

Lisaks on hakklihapaki peal punasega välja toodud, et see sisaldab 50% sea- ja 50% veisehakkliha. Koduse hakklihasegu Perenaise pakil on aga punasega kirjas sõna “soodne”.


Hakkliha ja hakklihasegu

Kodune hakkliha
- 50% sealiha, 50% veiseliha
- Tootja: Rakvere LK
- Hind: 400g karp, praegu soodushind 57.25 kr/kg

Kodune hakkliha
- 50% sealiha, 50% veiseliha
- Tootja: Atria
- Hind: 450g karp, 73.11 kr/kg

Kodune hakklihasegu Perenaise
- Veiseliha 45%, sealiha 20%, vesi, seapekk, sojavalk, keedusool max 1%, antioksüdant: askorbiinhape, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, lõhna- ja maitseained
- Tootja: Rakvere LK
- Hind: 400g karp, 62.25 kr/kg

Peremehe kodune hakklihasegu
- Veiseliha 40%, joogivesi, sealiha 20%, seapekk, taimne valk (sh nisu), keedusool max 1%, säilitusaine E262
- Tootja: Atria
- Hind: 450g karp, praegu soodushind 49.75 kr/kg

Hinnad Selveris esmaspäeval