05.04.2012, 07:35
Viilutamata leib, see odav luksus
Värskema, lõhnavama ja ka odavama viilutamata leiva naasmine Eesti poelettidele võib alles ees olla.
Vähemalt väidavad tootjad, et rahvas ostaks,
kui vaid poed telliksid.
FOTO:
Võrumaal asuva Paadi Pagari juhataja Karin Juhkam leiab, et nemad on tihedas konkurentsis ellu jäänud tänu sellele, et pakuvad erinevalt teistest viilutamata leiba. “Üha enam on märgata, et rahvas tahab leiba ise lõigata,” räägib Sõmerpalu vallas Järveres asuva ettevõtte juhataja. Kui ta kuue aasta eest pagaritööstust juhtima asus, oli kiire üleminek viilutatud leiva müügile Eestis toimunud. Ka neil Järveres, kust ligemale pool toodangust läks poodidesse just niiviisi. Juhkami meelest on nüüdseks paljud aru saanud, et viilutamine võtab leivalt selle õige maitse. “Kolme-nelja aasta eest oli viiluleibade osakaal meil poolelt toodangult jõudnud 35% kanti, praegu teeme vaid 15 protsendi ringis, sedagi üksnes lasteaedadele ja koolidele,” selgitab ta. Paadi Pagar küpsetab iga päev tonni leiba. Seda saab osta Võru-, Valga-, Põlva- ja Tartumaa poodidest, kuhu on õnnestunud oma kaubaga sisse saada. Leibadel on hea minek olnud. Üks põhjus kindlasti see, et veel on päris palju neid, kellele mekib nii-öelda terve leib. Ja Järvere leivameistrid on enamasti ka ainsaks sellise leiva pakkujaks neis poodides. “Oleme suuresti just tänu sellele ellu jäänudki, see on meie nišš,” selgitab väikese pagaritööstuse juhataja.