- 1 kapsapea

- 3 dl keetmata riisi

- 100 g võid

- 2 sibulat

- porrulauku

- 1 kimp peterselli

- ca ½ l värskeid puravikke

- õli

- soola

- musta pipart

- ca 3 dl koort (rõõsk ja hapu võrdsetes osades)

Pange pehmem kapsapea soolaga maitsestatud kuuma vette ja keetke umbes 15 minutit. Seejärel kallake kapsapea sõelale ja laske jahtuda. Täidise valmistamiseks keetke esmalt riis (vastavalt pakendil antud juhendile).

Sibul ja porrulauk hakkige peeneks ning praadige õlis kuldkollaseks. Siis lisage tükeldatud puravikud ja segades praadige kuni vedelikku enam ei eraldu. Maitsestage soola, pipra ja hakitud peterselliga. Soojale riisile lisage või, seejärel sibulaga praetud seened.

Kapsapeast eemaldage ettevaatlikult lehed ning laduge lauale. Liigse vedeliku saate kõrvaldada pehme majapidamispaberiga pühkides. Asetage täidis kapsalehele ja keerake rulli. Rullid (jätkupool all) asetage võiga määritud ahjupotti, segage rõõsk koor hapukoorega ning kallake kapsarullidele. Küpsetage kaane all ahjupotis 1–1 ½ tundi.

Võite kasutada ka kuivatatud puravikke, mida on vaja 100 g.


Puravikud loomalihaga

- ½ l erinevaid kupatatud puravikke

- 500 g loomaliha

- 3 sibulat

- 1 sl jahu

- 1 dl tomatimahla

- 1 dl punast veini

- ½ dl puljongit

- soola

- musta pipart

- hakitud rohelist peterselli

- estragoni

- õli

Lõigake liha ribadeks ning praadige 1–2 sl õliga kuumal pannil pruunikaks ning pange kaussi. Sibularõngad praadige kuldkollaseks, lisage puravikud ning praetud liha, siis raputage neile jahu ja segage.

Kui jahu kuumutades paisunud, kallake juurde tomatimahl, vein ja vajadusel ka puljong. Maitsestage ning hautage umbes tund aega tasasel tulel või ahjus kaane all. Mida kauem roog tasakesi haudub, seda maitsvamaks see muutub.


Puravikuhautis küüslauguga

- ½ l tervena kupataud erinevaid puravikke

- 2–3 küüslauguküünt

- soola

- musta pipart

- 2 sl hakitud peterselli

- 3 sl õli

Kuumutage õli pannil, lisage pressitud küüslauk ja kuumutage kergelt kogu aeg segades, siis lisage terved puravikud ja jätkake segamist. Maitsestage värskelt jahvatatud pipra ja peterselliga. Serveerige küpsetatud tomatite ja liha või kanaga.


Kivipuravikud Lyoni moodi

- 1 l kivipuravikke

- 1 sibul

- 1 küüslauguküüs

- 2–3 sl õli

- õlis praetud saiakuubikuid

- soola

- musta pipart

- hakitud peterselli

Lõigake puhastatud puravikud väikesteks kuubikuteks ning praadige läbi. Eraldi praadige hakitud sibul pressitud küüslauguga ning lisage seejärel seentele. Maitsestage.

Praadige leiva või saiakuubikud krõbedaks ning segage seentega. Serveerige kohe, sest seistes muutuvad krõbedad leivakuubikud pehmeks ja toit pole enam nii maitsev, kui olema peab.



Salat marineeritud puravikest

- kivipuravikke

- 4 sl õli

- 1 sl sidrunimahla

- 1 sl valget veini

- 2–3 küüslauguküünt

- soola

- musta terapipart

- 1 sl hakitud peterselli

Tükeldage puhastatud kõvad kivipuravikud, segage marinaad ja valage seentele. Hoidke enne tarvitamist paar tundi külmikus.