Vitamiinipommist mikroürti saab lihtsa vaevaga kasvatada ka kodus



Mikroürdid
MikroürdidFoto: Argo Ingver

Restoranides kasutatakse toitude garneerimiseks sageli pisikesi taimi, mis pole idandid, vaid hoopis mikroürdid. Nendega saab ka koduseid toite kaunistada või rikastada.

Loodusfestivali raames näitas Tartus Aparaaditehase tsehhis oma laua sahtlis mikroürte kasvatav Illimar Soosaar, kuidas nende kasvatamine käib. „Seemnes on kõik olemas, et suur taim üles kasvatada,” rääkis ta. Kui taime aga mitte lasta suureks kasvada, vaid tarvitada see idulehtede faasis ära, siis on sellistes taimedes 10-40 korda rohkem vitamiine ja antioksüdante polüfenoole, kui suures taimes.

„Lehtpeet ja brokoli on kõige vitamiinirikkamad,” tõi Illimar Soosaar välja. Brokoli on mikroürdina ka maitse poolest kõige populaarsem. Järgmine on päevalill, mis on krõmpsuv, mahlane ja vitamiinirikas.

„Mikroürdina saab kasvatada kõiki köögivilju ja maitsetaimi, aga ka näiteks nisu,” rääkis ta. Nisu on küll suhteliselt muru maitsega, kuid ta laseb nisuorasel kasvada 30 cm kõrguseks, lõikab selle siis maha ja teeb nisumahla. „Muidu kasutan mikroürte smuutides, suppides ja teen ka küüslauguga pestot.”

Mikroürdid - Illimar Soosaar Foto: Argo Ingver
Seotud lood:

Mida siis on vaja väikeste vitamiinipommide kasvatamiseks? Soosaare sõnul vajab seeme tegelikult vaid vett. Selleks, et seeme oleks niiskes keskkonnas, kasutab ta mulda. Mõne sentimeetri paksusele niiskele mullakihile tuleb tihedalt külvata seemned (vaid herneseemned katab ta sentimeetripaksuse mullakihiga). Kodustes tingimustes soovitab ta luua kasvuhooneefekti niiskema keskkonna säilitamiseks, kattes külvi kile või klaasiga.

Kui seemned on idanenud, vajavad nad ka valgust. Kodus on kõige lihtsam asetada kast seemnetega aknalauale päikese kätte. Kuna Soosaar kasvatab ettevõttes Roheline Edu mikroürte aasta läbi, on tal üles pandud LED-lambid, kus on 30 punast, 20 sinist ja mõned valged dioodid. Taimelampe on võimalik ka internetipoodidest tellida.

Mikroürdid Foto: Argo Ingver

„Kahe nädalaga tulevad üles ja siis jagub sealt mitu nädalat toidu peale,” ütleb mikroürdikasvataja. Seni on tema saak läinud Tartu restoranidele, kuid suve lõpus on plaan teha Aparaaditehases olev kasvutuba nii avalikuks, et sealt saavad seda ostmas käia ka kodutarbijad.

Loe veel

Loodusfestival kestab laupäevani, rohkem infot veebilehel loodusfestival.ee.

Osta koos Maalehega praktiline käsiraamat taaskasutamisest hinnaga vaid 4,99 €!
Vaata lähemalt

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare