Luksuslik sibulasupp valge veiniga

-400 g sibulaid
-1 l vett
-1½ dl valget kuiva veini
-1 sl jahu
-2 sl oliiviõli
-3 munakollast
-1 sl vahukoort
-4 viilu röstsaia
-1 dl riivitud juustu
-soola
-musta jahvatatud pipart
-hakitud peterselli

Koorige sibulad ja lõigake õhukesteks ratasteks. Valage õli keedunõusse ning kuumutage selles sibularattaid vahetevahel segades, kuni need on kergelt pruunikad ja pehmenenud. Puistake sibulatele jahu, segage hästi läbi ning kuumutage veel veidi. Siis kallake peale vesi, segage ja keetke tasasel tulel 15 minutit. Lisage vein, maitsestage supp soola-pipraga ning tõstke pott tulelt.

Hõõruge munakollased vahukoorega. Tõstke 4–5 sl supivedelikku tassi ja niristage see pärast jahtumist vähehaaval munakollastele, samal ajal segu kiirelt liigutades. Kallake saadud segu peene joana supi hulka ning kloppige vispliga ühtlaselt läbi.

Valmis sametjale supile lisage serveerimisel praetud või röstitud saiakuubikuid, hakitud rohelist peterselli ja riivitud juustu.

Sibulasupp küüslaugusaiaga

- 12 keskmist sibulat
-5 sl searasva
-1½ l kanapuljongit
-1–1½ tl aed-liivateed
-1 tl soola
-1 tl värskelt jahvatatud pipart
-3 munakollast
-2 tl veiniäädikat
-6–12 viilu röstsaia
-1–2 küüslauguküünt

Lõigake puhastatud sibulad õhukesteks ratasteks ja kuumutage rasvas tasasel tulel 15–20 minutit. Parem on seda teha kaane all, aga siis tuleb vahetevahel kaas eemaldada ja segada, jälgides, et sibul ei pruunistuks. Maitsestage pehmenenud sibul soola ja liivateega, valage juurde puljong ning laske keema tõusta, siis vähendage kuumust ja hautage veel 15–20 minutit. Veidi enne supi valmimist jahvatage sellesse pipart.

Munakollased hõõruge heledaks, tilgutage vähehaaval sisse veiniäädikas ning niristage kulbitäis supileent. Segage hoolikalt läbi (või mikserdage) ja lisage peene joana kuumale supile. Pärast muna lisamist ärge suppi enam keetke, vaid andke kohe lauale.

Saiaviilud tehke ahjuplaadil krõbedaks ning hõõruge neid poolitatud küüslauguküünega.

Maasikalumi

- 3 munavalget
-250 ml vahukoort
-suhkrut
-värskeid või külmutatud marju
-½ kl külma vett
-3 tl želatiini

Laske želatiinil vees paisuda, vedeldage see vesivannis ja jahutage. (Lugege õpetust pakendilt, želatiinil võib olla erinevaid omadusi.) Vahustage eraldi nõudes munavalged ja vahukoor, suhkrut lisage maitse järgi. Lõpuks segage vahukoor, munavalged, leigeks jahutatud želatiin ja tükeldatud maasikad kokku.

Mägirahva supp

- u 50 g kuivatatud seeni
-1–2 suuremat sibulat
-1–1½ l vett
-2–3 sl võid
-soola
-köömneid
-4 keedetud muna
-hapukoort

Kuivatatud seened leotage ning pange tsipakese soola ja köömnetega maitsestatud vette keema. Tükeldatud sibulad hautage võis pehmeks (valvake, et sibul ei pruunistuks), lisage supile. Munarattad jaotage taldrikutesse, peale tõstke kuum supp. Söömisel lisage hapukoort.

Idamaine kalasupp

-1 l lahjemat kalaleent
-6 keskmist kartulit
-100 g juurpeterselli või pastinaaki
-3 lõiku sellerit
-2–3 porgandit
-1 porru
-1 loorberileht
-6 tera vürtsi
-400–500 g kalafileed
-1–2 varsselleri vart või lehtsellerit
-2–3 tl sidruni- või laimimahla
-1–2 sl magusat tšillikastet
-kala- või sojakastet
-kookospiima (160 ml)

Leeme võite teha puljongikuubikutest, värske kala saate asendada mis tahes külmutatud kalafileega. Peske ja puhastage aedviljad, lõigake kartulid, porgandid ja petersell peenikesteks ribadeks (tikkudeks), porru viilutage. Lisage kõik keevale kalaleemele, maitsestage vürtsi ja loorberiga. Keetke umbes 15 minutit, siis pange supisse tükeldatud kala ning laske tasasel tulel veel umbes 5 minutit keeda. Valmis supp maitsestage sidrunimahla, tšilli- ja kalakastme ning kookospiimaga.

Apelsini-paprikasupp

- 2 apelsini
-8 punast paprikat (türgi paprikat)
-2 sl oliiviõli
-1 küüslauguküüs
-1 sibul
-1 l juurviljaleent
-vürtsköömneid

Röstige pikaviljalised teravaotsalised paprikad (aga mitte kibepiprad!) fooliumiga kaetud ahjuplaadil umbes 200° juures 40–50 minutit, kuni need on mõnusalt küpsed. Siis pange kilekotiga külma. Jahtunud paprikatelt, mis enam kätt ei põleta, eemaldage nahkjaks muutunud koor ja seemned ning purustage viljaliha.

Seejärel ajage madal keedunõu tuliseks, valage sellesse õli, peenestatud sibul, purustatud küüslauk ja kooritud tükeldatud apelsinid, millest mahl välja pressitud. Kuumutage segades 5 minutit, lisage paprikad, apelsinimahl ja juurviljaleem ning keetke 5 minutit, siis tehke supp püreeks. Enne lauale andmist maitsestage vürts-köömnetega.

Verikäkisupp Ungari-päraselt

- 300 g verikäkki või pikantset suitsuverivorsti
-1 l tomatimahla
-500 g rohelisi herneid (konserv- või külmutatud)
-2–3 sl võid
-soola
-musta pipart
-majoraani
-hapukoort

Kuumutage tomatimahlas herned, pannil võis praadige kuubikuteks lõigatud verikäkk või -vorst, maitsestage ning tõstke tomatimahlasse herneste juurde. Lauale andke hapukoorega.