Vormsil taaselustati ajalooline leivategu


Eve-Kati Mägi ja leib
Foto: Anni Õnneleid

Vormsi leib oli kunagi hinnatud toode, kuid olude sunnil tootmine peatati. Sel suvel äratati legendaarne leib Vormsi Pagari kaubamärgi all uuesti ellu.

Legendi järgi oli kohalik pagar napsumees ja paar korda kuus polnud seetõttu poes värsket leiba. Kohalikud otsustasid mehest lahti saada ning tema retsepti järgi ise leiba küpsetada. Tuli välja tavaline leib. Kutsuti mees korraks tagasi ning tulemus oli jälle suurepärane. Kohalikud proovisid nähtud nippe veelkord rakendada, kuid sama head leiba ikka ei saanud. Pärast seda lõpetati saarel leivategu.

Hardi Kinnas, kes on üks kolmest Vormsi Pagari elluäratajast, lausus, et Vormsi saarel on küll metsik loodus ja mõnus vaikus, kuid sellest ainuüksi ära ei ela. “Leivateo taastamisele andis oma hoogu Muhu leiva populaarsus ning samas surusid Vormsi ajalugu ja legendid tagant,” ütles Kinnas. “Suvel elab meie saar suuresti turismist. Mida rohkem maitseid suudame külalistele pakkuda, seda parem elu saarel on.”

Vormsi pagar Kersti Viiol teeb leiba 2-3 korda nädalas. Hetkel leiab leib ostjad juba saarel, kuid lähiajal plaanitakse toodet ka mandrile viia. Vormsi Leiva tellimusi saab esitada Facebooki kaudu.

Foto: Vormsi/Ormsö

Maaleht maksab igal kuul ühele tellijale Eesti keskmist palka ja nii 12 kuud järjest.
Telli Maaleht ja osale tellijapalga loosimises!
Vaata lähemalt >

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare