Võro- ja Setomaa sõiratootjad taotlevad kaitstud geograafilist tähist

 (1)
Võro- ja Setomaa sõiratootjad taotlevad kaitstud geograafilist tähist
Foto: Lii Sammler

Kuuest sõiratootjast koosnev huvirühm esitas Maaeluministeeriumile taotluse nimetuste ’Vana-Võromaa sõir’ / ’Setomaa sõir’ registreerimiseks kaitstud geograafilise tähisena.

Toote nimetuse registreerimine kaitstud geograafilise tähisena annab märku sellest, et toode pärineb kindlast piirkonnast ning sellel on omadused, mis tulenevad geograafilisest päritolust. Lisaks peab vähemalt üks tootmisetapp toimuma määratud geograafilises piirkonnas.

„Kaitstud geograafiliste tähiste kava aitab anda tarbijale selget teavet toote omaduste kohta, mis tõstavad selle väärtust,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm. „Tänu tähisele saab tarbija parema ülevaate toote omaduste, töötlemisviiside ja eripärade kohta, mis annab võimaluse teha põhjendatumaid ostuotsuseid. Lisaks tagab nimetuse kasutamine kohaliku tooraine kasutamise ja toote kõrge kvaliteedi, mis omakorda tõstab turuväärtust ning aitab tootjatel oma töö väärilist tasu saada,“ ütles Tamm.

„Taotluse näol on tegemist toidusektori tootjate esmakordse sooviavaldusega registreerida kaitstud geograafilise tähise nimetus juustutootele. Kuivõrd Eesti jaoks on väga oluline kvaliteetsete toodete väärtustamine läbi Euroopa Liidu kvaliteedimärkide süsteemi, kutsume üles ka teisi tootjaid ja töötlejaid aktiivselt koos kvaliteedimärke taotlema,“ lisas Tamm.

Huvitatud pooled saavad taotluse kohta ettepanekuid esitada kuni 2018. aasta 12. novembrini Maaeluministeeriumi meiliaadressile info@agri.ee. Seejärel suunatakse taotlus sobivuse korral läbivaatamiseks ja registreerimisotsuse tegemiseks Euroopa Komisjonile.

Seotud lood:

Nimetuste ’Vana-Võromaa sõir’ / ’Setomaa sõir’ registreerimise järel on neid kaitstud geograafilise tähisena lubatud kasutada vaid juhul, kui tootmisel on silmas peetud nimetuste tootespetsifikaadi tingimusi.

’Vana-Võromaa sõir’ / ’Setomaa sõir’ on eri nimetused samale tootele – laagerdamata kohupiimajuustule, keedujuustude klassi kuuluvale piimatootele, mida tuntakse Eestis ennekõike ajaloolisel Võrumaal ja Setomaal. Toote koostisained on piim, kohupiim, munad, või, köömned ja sool. Traditsioonilisel tootmisel ei kasutata laapfermenti, tööstuslikke juuretisi, lisaaineid ega lõhna- ja maitseaineid.

Registreerimistaotluse esitanud huvirühma kuuluvad Nopri Talumeierei OÜ, Metsavenna Turismitalu OÜ, FIE Klarika Hirv, MTÜ AIG, Taarka Tarõ OÜ ja Toomemäe OÜ.

Maaleht maksab igal kuul ühele tellijale Eesti keskmist palka ja nii 12 kuud järjest.
Telli Maaleht ja osale tellijapalga loosimises!
Vaata lähemalt >

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare