Veganpere: me ise halvustasime ka kunagi veganeid, aga vaadake meid nüüd!



Veganpere: me ise halvustasime ka kunagi veganeid, aga vaadake meid nüüd!
Chili sin carneErakodu

Anett ja Martin on eestlastest veganid, kelle tee on neid Inglismaale elama viinud. Martin õpib akustiliseks inseneriks ja Anett on kodune kaheaastase tütre Mayaga. “Üks on praegu praktikant akustikafirmas, teine üritab väikse lapse kõrvalt normaalseks jääda ja kolmas teeb kõik, et teist hulluks ajada. Ehk siis üks üsna tavaline noor perekond,” räägib Anett.

Kui kaua olete olnud veganid ja kuidas selleni jõudsite?

Veganid oleme olnud natuke üle aasta. Pärast Maya sündi hakkasime rohkem uurima toitumise mõju kohta tervisele ja järk-järgult suurendasime taimse toidu osakaalu enda menüüs. Võib öelda, et veganluseni jõudsime vaid tervist silmas pidades.

Loomsete toodete tarbimisest loobusime lõplikult veidi hiljem. Pärast seda, kui olime end kurssi viinud veganluse eetilise poolega. Loomatööstuse julm ja ebainimlik tegelikkus on midagi, millest enam mööda vaadata ei suuda, kui oled seda kord näinud.

Kas vegantoitumine on kuidagi mõjutanud teie pere tervist?

Martin jooksis hiljuti elu esimest maratoni. Veel neli aastat tagasi oli ta suures ülekaalus. Mina leidsin tänu taimetoidule endas tasakaalu. Nii vaimsed kui füüsilised hädad on aastaga märkimisväärselt taandunud. Enesetunne pole kunagi parem olnud.

Mayal oli juba beebieas väga tundlik nahk ja diagnoositi atoopiline dermatiit. Näol olid kuivad ja karedad laigud, mida ta veriseks sügas ning põsed õhetasid ebanormaalselt. Vegantoidul olles pole ükski sümptom isegi vähesel määral enam välja löönud.

Seotud lood:

Milline on teie tüüpiline menüü? Millised on Maya lemmiktoidud?

Hommikusöögiks söövad Martin ja Maya tavaliselt kaerahelbeputru taimse piima, seemnete, rosinate, pähklivõi ja erinevate marjadega. Mina eelistan hommikul chia-pudingut, smuutit või lihtsalt puuvilju.

Lõunaks on Martinil töökohas kas supp avokaadosaiaga või vrapid hummuse, avokaado, pähklite, kinoa ja värske salatiga. Me Mayaga sööme lõunaks enamasti midagi kerget ja kiiret. Riisinuudlisalatit tofu ja brokoliga, ahjujuurikaid hummusega või koorest pastat sibula, ubade ja maitsepärmiga.

Õhtusöögiks on meil tavaliselt mingi toekam roog, kus sees on kindlasti kaunviljad või tofu ja palju köögivilju.

Mayale meeldivad pea kõik toidud, mida kodus tehakse. Erilised lemmikud on spinatipannkoogid, kurk hummusega, ahjukartulid ja muidugi tofu ning brokoli igal kujul ja igal ajal. Kommid meeldivad ka. Kommideks peab ta siis toorbatoone kuivatatud puuviljadest ja pähklitest.

Mida soovitaksite algajale veganile?

Hummust! Leia endale selline hummus, mis sulle meeldib. See sobib kõigeks – saia peale, kastmeks, dipiks, vrapi sisse. Meil kulus esimestel kuudel veganitena seda ikka üle kilo nädalas. Tegelikult, kui järele mõelda, siis vist kulub siiamaani umbes sama palju. Teiseks oleks ehk see, et ei tasu iga veganlust halvustavat kommentaari südamesse võtta. Me ise halvustasime ka taimetoitlasi ja veganeid kunagi, aga vaadake meid nüüd!

Loe selle toreda perekonna tegemistest ka Anetti blogist Jummel Juurikas.


Eriti lihtne chili sin carne bataadiga

Vaja läheb:

  • 2 küüslauguküünt
  • 2 porgandit
  • 1 bataat
  • ca 500 g tomatipastat
  • 1 purk (punaseid) ube
  • 2 suurt peotäit spinatit

Valmistamine:
Pane küüslauk, porgandid ja bataat suurte tükkidena köögikombaini/blendrisse ja purusta ära. Prae purustatud segu õliga umbes 10 minutit kuumal pannil. Lisa tomatipasta ja maitseained (punane karri, sool, pipar, kuivatatud maitseroheline), lase 5–10 minutit vaiksel tulel keeda. Lisa hakitud spinat ja oad. Sega paar minutit, ja ongi valmis!

Kaunistuseks võib panna tomativiile, hakitud paprikat või muud toredat.