Tänaseks on kinnitatud ka esimene gripiviirusest tingitud surmajuht, suri vanemaealine kaasuvate haigustega inimene. Ringluses on valdavalt A-gripp AH1N1 ehk kuus aastat tagasi ringlusesse jõudnud seagripp, mis on oma iseloomult ohtlikum just väikelastele ja rasedatele.

Enneta ja piira gripiviiruse levikut

Kuna grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine levib, juhib terviseamet tähelepanu asjaolule, et mõnedel juhtudel põetakse gripp läbi kergemalt. Püstijalu grippi põdev inimene võib aga levitada viirust riskirühmadele, kelle jaoks grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks. Seepärast soovitab terviseamet gripileviku kõrghooajal gripilaadsete nähtude või isegi ainult mõnede haigustunnuste nagu köha, kurguvalu või nohu korral mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi, peresid, kus kasvavad väikesed lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja vanemaealised inimesed.

Isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ja hoida teiste inimestega vähemalt meetrist distantsi. Aevastades või köhides katke suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga. Haigena püsige kodus.

Haigestumine Euroopa regioonis

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel hinnati grippi haigestumuse intensiivsus kõrgeks vaid Maltal, keskmiseks Hollandis, Kreekas, Iirimaal, Šveitsis, Gruusias, Iisraelis, Türgis ja Põhja-Iirimaal. Ülejäänud Euroopa regiooni riikides oli haigestumuse intensiivsus madal.