"Tegelikult on pitsu igasugune pink, nii selline, millel pliidusuu ees istutakse, kui säärane, millele istmikku toetades lehma lüpstakse," selgitab AS Honga üks omanikest Tõnis Tilga.

Sünnituspitsul on kindlad mõõtmed, esimesed jalad on pisut pikemad kui tagumised ning see annab pingile tahapoole kalde. Toetuspinnal on olemas veel teinegi kalle, sissepoole.

Sellisel järil istudes saab naine lapse kükkasendis ilmale tuua. "Kuigi on hea, kui mees naist selja tagant toetab, sest ega see valutamine ja sünnitamine mingi mõnus asi ju pole mu meelest," räägib Hiiumaa haigla õendusjuht Riina Tamm.

Sünnituspitsu on sealses haigemajas kasutusel juba kümmekond aastat. "Üks sünnitaja kinkis. Jah, esimene laps, kes selle pitsu peal sündis, peaks nüüd kümneaastane olema küll," meenutab Tamm.

Kuidas naised järil sünnitamise võimalust küsida teavad? Riina Tamme sõnul käivad paljud enne tähtsat päeva haiglas oludega tutvumas ja siis neile pitsut näidataksegi. Samamoodi nagu vanni ja pehmet graanulitega täidetud tooli, kus samuti soovi korral lapse ilmale võib tuua.

Möödunud aastal sündis Hiiumaa haiglas 51 last. Paljud neist pitsul istudes sünnitati, selle kohta andmed puuduvad.

Seda, kas ka vanasti Hiiumaal laste ilmale toomisel pitsut kasutati, pingi tootja Tõnis Tilga kinnitada ei julge.

"Ju see ikka uuema aja leiutis on. Vanasti aeti neid asju saunas ja kartulivao vahel," arvab mööblimeister, kelle firma põhitegevusaladeks on eritellimusmööbli, akende-uste ja treppide valmistamine.